Een cv ketel met teveel capaciteit, is dat verstandig?

Bernhard

  • #21
Je watertemperatuur inregelen op 20grd. is niet juist. Die 20grd ontstaat pas bij maximale belasting. Dus in de winter. Dan moet ook nog de radiatoren geselecteerd zijn op het juiste vermogen. Dat kan niemand zo precies uitrekenen. De verschil temperatuur zal altijd ietsje kleiner of groter zijn dan die 20grd.
Maximale belasting bij -10grd, windsnelheid 5m/sec, alle radiatoren gelijktijdig in gebruik en alles in 1 uur opwarmen.
Het verschil in aanvoer- en retourtemperatuur is dus afhankelijk van de belasting. De belasting wordt voor het grootste deel bepaald door de buiten omstandigheden. Bij de start van het stookseizoen is het verschil tussen de aan- en de retourtemperatuur heel klein. Bij het begin zijn beide 20grd.
Een kleine ketel maakt minder starts. Dat is zuiniger.
Hoe lager de watertemperatuur hoe hoger het rendement.
Bij een lagere watertemp. wordt het temp. verschil tussen de gasvlam en de ketelwand groter. Er kan dan meer warmte worden overgedragen. mvgr bernhard.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #22
Kort door de bocht: Investeer in grotere radiatoren, of nog liever vloer/wandverwarming. In ieder geval afscheid nemen van de convector. Dat levert je 10x meer op, dan het verschil tussen diverse ketels.
 

Bernhard

  • #23
Ja of koop een dikke trui en ga bij de buren wonen. mvgr bernhard
 

Frank60

  • #24
OK, ik weet dat deltaT 20 een streefgetal is dat verschilt met aanvoertemperatuur en anders is bij het opwarmen van een kamer van 16 naar 20 graden versus warmhouden van een kamer op 20 graden.

"Een kleine ketel maakt minder starts."
Dat snap ik niet, waarom maakt een kleinere ketel minder starts? Omdat een grotere ketel zijn warmte niet altijd kwijt kan en gaat pendelen?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #25
Een ketel heeft een minimum- en een maximum vermogen.
Bij een ketel met een hoog maximum vermogen, zal ook het minimum vermogen hoger liggen. Minimum is ongeveer een kwart van maximum.
Als op een koude ochtend een kleine ketel continu op minimum vermogen kan blijven branden om het warm te houden, zal een grote ketel regelmatig uit moeten om te voorkomen dat het te warm wordt.
Vergelijk het maar met de pitten van het gasfornuis: in de lage stand geeft het sudderpitje minder warmte dan de grootste pit al zet je die ook grootste pit zachtjes. Ga je toch vlees sudderen met de grote gaspit, dan moet je erbij blijven staan en steeds de vlammen uit doen als het iets te hard gaat, en weer aansteken als het teveel af koelt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #26
In de meest optimale situatie stem je het vermogen van de ketel af op het benodigde vermogen voor verwarming. Je krijgt dan een rustig regelende installatie met zo min mogelijk start en stops van de ketel. Het rendement is dan optimaal.

Wanneer de relatief kleine ketel vervolgens te weinig warmwateropbrengst heeft, moet je vanuit technisch perspectief kiezen voor het plaatsen van een voorraadtoestel. Bijvoorbeeld een losse indirect gestookte boiler of een combitoestel met voorraadvat en platenwisselaar.

In Nederland wordt er echter vaak voor gekozen om het ketelvermogen te verhogen om toch voldoende warmwateropbrengst te halen. Dit wordt enkel gedaan uit kostenoverwegingen. Het plaatsen van een iets zwaarder toestel is goedkoper dan een lichter toestel met een voorraadfunctie voor warm water. De aanschaf- en installatiekosten van het toestel zijn dus leidend en niet de gebruikskosten.

In Duitsland wordt vaak een andere afweging gemaakt en zie je dat er wel mooiere installaties met voorraad toestellen worden geplaatst. technisch mooier en beteren ook nog meer comfort. Wel iets duurder in aanschaf.

Rendementsverschillen tussen de verschillende toestellen is overigens te verwaarlozen. Hooguit een paar euro per jaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu