Minimaal 3x35A verplicht bij deze installatie

Strebor

  • #1
Hallo,

Ik heb een appartement gekocht in een oud gebouw, die volledig gerenoveerd is en waarin nieuwe appartementsruimtes zijn gebouwd. Het is een klein appartement op een hoger gelegen verdieping in het gebouw (het enige appartement op deze verdieping) en ik heb in de kelder een berging met stroom (voor fiets en extra koelkast).

In de centrale hal op de begane grond heb ik een meterkast. Hierin komt gas en stroom uit. Hierin zit de hoofdzekering (nu 3x25A automaten) en de stroommeter.

In de meterkast in de centrale hal is in een kleine groepenkast een hoofdschakelaar (3 fase, type HAB404 ,4polig en 40A), een aardlekautomaat (type ADA916G, B16, 1polig 16A) die de berging van stroom voorzien (ik kan dus in de centrale hal de electra in de berging uitzetten met de automaat).

Na de hoofdschakelaar loopt er een kabel naar het appartement. Ik heb het vermoeden dat de hoofdschakelaar alle stroom uitzet (nog niet geprobeerd), dus de berging (via zijn aardlekautomaat) en het appartement.

In het appartement zit ook een meterkast een daarin bevindt zich een groepenkast met een 3 fasen hoofdschakelaar en daarop ziten drie aardlek schakelaars (3type 3 fase en 40A). Achter de aardlek schakelaars zitten 10 16A automaten, verspreid over de 3 fasen.

Toen ik het appartement aannam was mij nooit opgevallen dat de hoofdaansluiting 3x35A (automaten) was. Toen ik de absurd hoge stroomrekening (vastrecht voor 35A is absurd duur) ontving heb ik zsm de aansluiting naar 3x25A laten terugzetten. Het is een klein appartement. Ik gebruik weining stroom en kook op gas. Uiteraard heb ik geen problemen gehad met de stroomvoorziening sinds de terugschakeling naar 3x25A. De netbeheerder heeft dat zonder enige opmerking gedaan (de monteur kan de installatie van de groep naar de berging niet gemist hebben, en weet dat er aardig wat meters tussen de meter en de groepenkast enkele verdiepingen hoger liggen).

Nu beweert de eigenaar van het gebouw echter dat de installatie verplicht 3x35A had moeten zijn, en dat ik de aansluiting niet terug naar 3x25A had mogen laten zetten. Klopt dat?

De bekabeling naar het appartement was zeker geschikt voor 35A. Nu mag er max 25A doorheen, voordat de hoofdautomaten eruit vliegen. Dat is natuurlijk nog niet gebeurd.

Heeft iemand ervaring met dergelijke fase splitsingen (nogmaals 1 fase naar de berging, dus geen krachtstropom ofzo, 3 fasen naar het appartement, 20 meter hoger, waarschijnlijk 30m kabel) en kan hij of zij aangeven of de eigenaar gelijk heeft en hier een onderbouwing voor geven?

Alvast hartelijk dank!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
De leiding naar de onderverdeler moet eigenlijk nog apart worden afgezekerd, waarbij de zekeringen onderling selectief moeten zijn. Gezien je automaten als hoofdzekering hebt (Ik ga ervan uit dat je die zelf weer aan kunt zetten, als ze eruit zijn gevlogen), lig ik hier niet wakker van.

Ik zou niet kunnen bedenken waarom je beslist 3x35 A zou moeten hebben. Als ik het goed heb begrepen, is de aansluiting alleen voor jezelf en hangen er geen andere appartementen aan of algemene ruimtes.

Die eigendomsconstructie die je beschrijft, is wat raar. Je bent dus eigenaar van een appartement in een gebouw wat weer een andere eigenaar kent?
Normaal gesproken zijn alle eigenaren van de appartementen samen eigenaar van het gebouw. Ze vormen een vereniging van eigenaren (VVE) die zich bezig houdt met onder meer de huisregels en het onderhoud van het gebouw. De VVE zou bezwaar kunnen hebben tegen veranderingen van de elektrische installatie, maar niet als het je eigen appartement betreft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Zelfs dan moet je veranderingen binnen je 'eigen' appartement nog moeten voorleggen aan de vve.
Je koopt nl alleen het gebruiksrecht van die ruimte, je word mede eigenaar van het hele gebouw, waarbij jouw eigendom niet duidbaar is.
 

Strebor

  • #4
Heren,

Alvast dank voor de reacties. Ik ben blij dat er nog geen technische reden (NEN wet of zo) is voorgelegd, die zegt dat de aansluiting wel verhoogd moest worden naar 3x35A.

Wat betreft eigenaar/vve: Ik heb dit verkeerd geformuleerd. Er is een VVE. Met de eigenaar bedoelde ik de groep die het project heeft gerealiseerd.

Nogmaals dank!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Wat Tom schrijft is toch wel degelijk een voorschrift uit de NEN (dit is geen wet overigens). Er ontbreekt kennelijk de zekering in de meterkast in de centrale hal, die de leiding naar het appartement beveiligd. Deze hoort selectief te zijn op de 16A eindgroepen en de voorgaande hoofdzekeringen. Normaal 40-25-16. Formeel klopt het mi dus wel wat de vve steld, alhoewel dit regeltje tot een wat vreemde verhoging van het vastrecht leid. Kennelijk ziet Tom geen bezwaar tegen de huidige constructie.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Het lijkt me logisch, dat er beneden een 25A automaat is geplaatst, als voorzekering voor de kabel naar boven. Vandaar de 35A hoofdaansluiting.

Technisch gezien ben je niet meer selectief met een 25A hoofdaansluiting, maar zoals gezegd levert dat geen enkel gevaar op, en met automaten als hoofdzekeringen geeft het al helemaal niet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
???

hoofdszekering 25A beveiligt de kabel naar de groepenkast met 16A automaten, lijkt mij selectief zat.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Zoals ik het lees zit er een kabel van 30 meter tussen de hoofdgroepen kast en de groepenkast in het appartement. Dan lijkt mij een voorbeveiliging toch aan de orde.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Dat is vaak het geval maar hoeft niet altijd zo te zijn, en zou bij 35A hoofdzekeringen dan helemaal van toepassing zijn.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Het is natuurlijk gewoon verplicht als de kabel langer dan 3 meter is.

Maar met automaten als hoofdzekeringen, zie ik het nu er niet van in. Enkel het vastrecht opschroeven...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Nee dat is het niet, 3m regel is er maar er zijn altijd uitzonderingen te bedenken.
Je zal goed moeten kijken naar alle regels en dan zou het mij niet verbazen als dit gewoon mag.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Oké das was mij onbekend.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu