Onderverdeling/ meerdere groepenkasten

Imco

  • #1
Beste klussers,

Ik heb in het woonhuis 1 groepenkast. In de schuur heb ik ook een groepenkast die vanuit de 1e groepenkast gevoed wordt. Nu heb ik 2 appartementen in aanbouw die ik ook graag vanuit het woonhuis zou willen voeden.

Wat zijn de regels hiervoor? Ik ben bekend met de selectiviteit die in orde moet zijn. Maar zou het volgende dan kunnen?


40A hoofdzekering
25A zekering
YmVK kabel naar meterkast appartement
groepenkast met 25A hoofdzekering
16A eindgroepen


En dit dan dus voor alle 3 de subkasten. Moet er in de subkast nog een hoofdzekering zitten? (aangezien deze ook in de hoofdkast zit) En moet deze dan nog selectief zijn? Want dan zou je nog maar 10A eindgroepen kunnen gebruiken.



Kortom:
- Moet er een hoofdzekering in de subkast en mag deze gelijk zijn aan de zekering in de hoofdkast of moet deze selectief zijn?
-Is er een aardlek nodig in de hoofdkast om de subkast te beveiligen of doe je dit in de subkast?

Ik begrijp dat ik rekening moet gaan houden met de totale belasting. Ik zit zeker aan een beperking van de 40A hoofdzekering.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wat is de belasting per sub?

Je rekent nu nl. volledig de verkeerde kant op.

1 wat heb je nodig op de sub.
2 wat is het totaal op de hoofdkast?
hieruit volgt dan de hoofdzekering.

Waarvoor dient een zekering? en waarvoor dient een hoofdzekering?
 

Imco

  • #3
Dank voor je reactie.

Ik heb expres de vermogens buiten beschouwing gelaten omdat ik die wel kan uitrekenen en ik begrijp dat ik op een gegeven moment tegen een limiet aanloop. Zeker omdat ik dus uiteindelijk 4 groepenkasten op 1 aansluiting krijg.

Waar het mij veel meer om ging is waar ik de kabel/ subkast moet afzekeren. Plaats ik een zekering voor de kabel én na de kabel of alleen voor de kabel of alleen na de kabel. En moeten deze zekeringen dan selectief ten op zichte van elkaar zijn.

Voorbeeld:
40A hoofdzekering, 25A zekering voor de kabel naar SUB, 16A zekering als hoofdzekering in de sub. Dan kan ik dus nog maar 10A eindgroepen gebruiken wat te weinig is voor bijvoorbeeld een wasmachine of droger.

Kan het ook zo?
40A hoofdzekering, 25A zekering voor de kabel naar SUB, 25A zekering als hoofdzekering in de sub.Dan kan ik dus wel nog 16A eindgroepen in de sub gebruiken.


Een hoofdzekering dient (volgens mij) om de kabel te beschermen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
De hoofdzekering in de sub is nergens goed voor. Dus 40A hoofdzekering, 25A naar de sub en 16A eindgroepen in de sub.
 

Imco

  • #5
Duidelijk verhaal. En heeft het nog zin/ is het verplicht om een aardlek in de hoofdkast te zetten die de SUB beveiligt? Of doe je dit in de sub?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat hangt van je verspreidingsweerstand af.
Als jij kan garanderen dat bij een aardsluiting op het verste punt(entree sub) de zekering er eerder uit gaat dan dat de kabel schade op kan lopen hoeft er geen aardlek voor, in andere gevallen heb je een probleem.
Je sub is nl een totaalvoeding voor een wooneenheid, dit houd in dat je moet voorkomen dat automatische uitschakeling de eenheid in het donker zet.
Dus een sub heeft:
1 hoofdschakelaar, minimaal 2 aardleks.

De aardlek op de voedende kabel moet selectief zijn op de 2 aardleks in de sub.
 

Imco

  • #7
Los ik dat op met een Aardlek van 300mA in de hoofdkast en dan 30mA aardleks in de subkast?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu