Meterkast upgrade

GenetiX

  • #1
Binnenkort betrek ik een nieuwe woning, welke we gaan renoveren. De elektrische installatie is hier ook onderdeel van. Om ook e.e.a. in de meterkast up-to-date te maken ben ik begonnen met een inventarisatie van apparatuur en benodigde (maximale) capaciteit. Op basis hiervan heb ik het volgende overzicht gemaakt:



Op basis van maximale belasting, kom ik tot de volgende verdeling over de drie aanwezige fasen:



Hierbij rekening gehouden met:

- Het verdelen van de 240V Siemend inductiekookplaat over twee fasen
- De kans dat bepaalde apparaten gelijktijdig aan staan ja/nee

Op basis van het schema kom ik op 11 groepen uit. Te reduceren tot 9 door groep 9/10/11 te combineren. Eventueel voordeel van 11 groepen is, dat niet alle woon/slaapkamer groepen er gelijktijdig uit slaan als er wat aan de hand is. En ook afhankelijk van ruimte in de groepenkast.

Nu is mijn idee om een nieuwe groepenkast te plaatsen en wel de Hager-GroepenKast-VKS333L
Op basis van het plan heb ik nog twee vragen, waar jullie me misschien bij kunnen helpen;

1. De inductiekookplaat van Siemens heeft een max verbruik van 7200 watt op 240V. Hoe sluit ik één en ander aan? Zowel aan de plaatkant als aan de meterkast kant. De leverancier heeft mij deze kracht fornuis groep aangeraden:


2. Hoe werkt het aansluiten van aardlekschakelaars in een drie fasen groepenkast? uitgaande van de norm 1 aardlek per groep?

Bvd voor jullie hulp.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
De krachtgroep kun je niet gebruiken in een groepenkast met 2-polige aardlekschakelaars. Verder is het een slecht idee om alle verlichting in huis op één groep te hebben. Als die uitvalt, sta je compleet in het duister.

Met alle respect: Als je niet eens weet hoe je een kookplaat moet aansluiten, dan is het een brug te ver om een hele huisinstallatie zelf te willen aanleggen.

Mijn aanbeveling is om een installateur in de arm te nemen en met hem te overleggen welke werkzaamheden je eventueel zelf kunt uitvoeren.
 

GenetiX

  • #3
Bedankt voor de suggestie voor wat betreft de groepen Tom345.

Als ik er niet uit kom dan schakel ik natuurlijk een expert in. Ik probeer mij een beeld te vormen van wat er nodig is en hier zo veel mogelijk op voor te sorteren. En bovenal t begrijpen wat er gebeurt in de meterkast.

Dus, suggesties en achtergrond info zijn welkom, ook voor mensen die dit op een later moment lezen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
In afgebeelde groepenkast komt elke fase op één aardlekschakelaar binnen. De krachtgroep wordt aangesloten op een aardlekschakelaar waarop 3 fase binnen komen (4 polig). In de keuken monteer je vervolgens een Perilex contactdoos. Bij de kookplaat zit als het goed is een schema hoe je de perilex stekker hier 3 fasig op aansluit.
Het combineren van de algemene groepen is zoals al gemeld geen goed idee. In de keuken dienen de stopcontacten nabij het aanrecht bijvooebeeld over twee groepen verdeeld je zijn. Ook moet je zorgen dat deze groepen over verschillende aardlekschakelaars verdeeld zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Is het bij een 3-fase aansluiting niet beter om standaard voor 4-polige aardlekschakelaars te kiezen? Al dan niet icm een busboard om interne bedrading te beperken?
 

GenetiX

  • #6
Uiteindelijk heb ik heel de installatie zelf zonder problemen aangelegd. Enkel voor het testen van de aardpen heb ik een bedrijf laten komen, die e.e.a. doorgemeten hebben.

Verder overal in huis aarde aangelegd en nieuwe bedrading getrokken. Over het algemeen heb ik de groepenverdeling aangehouden zoals te zien in mijn eerste bericht.

Ik heb een voorbedrade groepenkast van Hager gebruikt. 3-fase, 12 groepen met een aardlek per 4 groepen. Incl. kookgroep (feitelijk twee groepen) die overigens op één fase zit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu