Cv vervanging

MaicelVeldkamp

  • #1
We zijn van plan om de oude Radson(1995) te vervangen voor een nieuwe CW4/CW5 HR. Radson hangt op zolder (CV en douche water). In de bijkeuken hangt een geiser die water levert voor de keuken (leiding 7Mtr). Afstand tussen cv op zolder en keukenkraan is (leiding)17 Mtr.

Voordat we gaan beginnen echt een paar vragen....

Situatie CV/geiser het meest energievriendelijk? Of zijn er betere opties?
Er word altijd gewaarschuwd voor het gevaar van een geiser? Terecht of niet?
Geiser er uit en close in boiler in keuken?
Of beter een hot-fill in de keuken?
Misschien wel alles laten zoals het is....graag jullie eerlijke mening.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Als de geiser een "open" toestel is , deze verwijderen. Is het een gesloten toestel, is de keuze aan u zelf. Heeft de geiser een waakvlam, dan kost dit gas zonder dat je iets gebruikt.
Een close in boiler zou een optie kunnen zn, echter verbuikt zo'n ding weer aardig wat stroom.

Mijn keuze zou zijn. De warmwater leiding keuken van de cv ketel af pakken.
Over het algemeen gebruik je alleen maar warmwater beneden om je handjes te wassen. Afwassen gaat meestal met de machine......

Uiteindelijk is een geiser of close-in boiler een luxe probleem, lees comfort. Haal je water vanuit de cv ketel, duurt het enkel wat langer eer het water warm is.
Je kan heel veel gaan rekenen wat gas verbuik (cv ketel/geiser) t.o.v. Stroom (close in boiler) doet en hoeveel water je weggooid als je in de keueken warm water wilt hebben van de cv ketel t.o.v. De andere 2 opties.
Echter in mijn beleving is snel warm water in de keuken dus een comfort/luxe probleem. Je zal jezelf moeten aan leren beneden wat minder de warmwaterkraan te gaan gebruiken, dan bespaar je op alle fronten.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Alleen een geiser voor de keuken?
Eruit dat ding.
Zoals screetch al schreef een leiding ernaar toe maken.
De wachttijd van het warme water ben je binnen een week aan gewend.
GRoeten b
 

MaicelVeldkamp

  • #4
Dank je wel Screech voor je snelle en eerlijke reactie.
Stel dat wij wel het comfort willen van snel warm water in de keuken en de (gesloten) geiser laten hangen......(dagelijks wel afwas en dergelijke)

Kunnen we dan af met een kleinere CW4 ketel 28KW (al berekend)....of CW5 met 28KW? We hebben dan alleen warm water voor de douche nodig!

Nadeel close in: Stroom verbruik, beperkte hoeveelheid en extra groep aanleggen...
Nadeel geiser: beetje gasverbruik door waakvlam.....
Voordeel bij beide opties: snel warm water...

Mis ik nadelen bij een geiser?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Houd ook rekening met dubbele onderhoudskosten. :cool:
En dat een geiser ook.niet goedkoop is om straks eventueel ook te vervangen.
Groeten b
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
Als in de badkamer alleen een "normale" douche zit, is een CW4 toestel voldoende. Heb je ook een ligbad, en gebruik je deze vrij regelmatig, kan je kiezen voor een CW5. Toestel. Is ook weer afhankelijk van je comfort eisen.

Ketel die je nu hebt zal waarschijnlijk een CW3 toestel zijn, maar daarvoor hebben we het type nr nodig. In dat geval ga je er zoiezo op voorruit.

Nadeel van een geiser is en blijft, zoals @Boudewijn al schreef, de extra OH kosten. En idd als de geiser het begeeft.......Ik zelf begrijp nooit zo heel goed waarom men een geiser wil behouden, en op zolder een HR ketel plaatsen.

Voorbeeld je gaat afwassen met geiser.
Je drukt de stop in de afvoer, draait de warmwater kraan open, en je krijgt vrij direct heet water. Mengt dit water terug met koud,naar acceptabele temp om in af te wassen.

Zelfde als hierboven maar dan met de cv ketel.
Je drukt de stop in de afvoer, draait de warmwater kraan open, en je krijgt eerst koud water. Binnen 1 minuut komt er heet water uit de kraan, en tapt door tot de hoeveelheid om in af te wassen.

Beide is eigenlijk hetzelfde, alleen omgekeerd. Eerst heet , dan koud erbij OF eerst koud, dan heet erbij........
 

Bernhard

  • #7
Installeer een WW-leiding vanaf de ketel naar de keuken met een diameter van 8 a 10mm. Je hebt dan in 3-5sec. warmwater.
mvgr bernhard
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het valt misschien niet mee aan waterleiding dunner dan 12mm te komen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Een 12 mm warmwaterleiding voldoet prima. Ook over de wat langere afstand. Je hebt redelijk snel warm water en als de bochten zoveel mogelijk worden gebogen en er dus geen knietjes worden gebruikt, is de wateropbrengst ook nog eens goed.

Als je echt comfort wilt, dan moet je een ketel plaatsen met een voorraadvat. De ketel levert dan direct warm water en in combinatie met een 12 mm leiding naar beneden, zal de wachttijd reuze meevallen.

Een ketel met voorraadvat is ook nog eens duurzamer en vaak zuiniger dan een toestel met enkel een platenwisselaar. De ketel zal namelijk veel minder vaak aanslaan op warm water.

Enige nadeel is dat een dergelijke ketel iets duurder is in aanschaf en wat meer ruimte vraagt.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #10
Het gasverbruik tussen een voorraadvat toestel en een
platenwisselaar toestel is op jaarbasis is niet zo spannend
als dat vaak gedacht word....
Ik heb vorig jaar als eens uitgerekend dat het nog geen €20,-
verschil is, dus de meerprijs van een voorraadtoestel is
qua verbruik niet weg te strepen over 15 jaar tov een
platenwisselaar toestel.

Qua comfort is er wel een overduidelijk verschil, daar wint
altijd een voorraad toestel!!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Als je een kosten vergelijking wilt maken tussen een voorraadtoestel en een toestel met platenwisselaar, dan moet je ook variabelen als onderhoudskosten, extra water en gasverspilling als gevolg van de langere wachttijd van een toestel met platenwisselaar meenemen.

De verschillen zijn beperkt. Feit is wel dat een voorraadtoestel in de regel eigenlijk niet duurder is in gasverbruik dan een toestel zonder warmwatervoorraad. Vaak wordt vergeten dat een niet-voorraadtoestel gemiddeld elke 1 a 1,5 uur opstart om de warmtewisselaar op temperatuur te houden, omdat anders de wachttijd te lang wordt.

Belangrijkste is dat je door gebruik te maken van een dunne leiding en een voorraadtoestel een comfortabele en zuinige warmwateroplossing kunt maken. Ook bij langere leidinglengtes. De besparing zit er dan met name in dat je geen extra toestel, zoals bijv. een close-in boiler in de keuken nodig hebt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu