Draagmuur vervangen door stalen balk

Capriolo

  • #1
Tijd voor en volgend project in mijn huis.

Het plan is om in de lente de "oude stallen" te vervangen door een garage. m'n auto is wat breder als een koe , dus er moet een flinke garagepoort in komen.

Er is al een bouwkundig ingenieur langsgekomen en de tekeningen/ berekeningen zijn gemaakt. Vergunning zal ook een dezer dagen binnenkomen.

De lengte van de poort zal 3,5 meter zijn en de balk rust op aan beide zijden 30 cm op het stuk muur dat blijft bestaan.
De Stalen balk is een IPE 270.



Het gat maken en ondersteunen zal geen probleem zijn.
Wat ik me afvraag , is hoe zorg ik dat de balk vlak tegen het plafond zit.

Maak ik het gedeelte waar de balk op rust , wat groter. Mortel op de bovenkant ( 1cm ?)van de balk, balk tegen het plafond klemmen , en dan onder de balk, het gedeelte wat op de muur rust opvullen met mortel? Of hoeft de mortel op de balk tegen het plafond niet?

Het stuk muur waar de balk op rust , dat zijn oranje, van die half holle bakstenen. Is dat genoeg om de stalen balk op te laten rusten , of wat verder weghakken en bijvoorbeeld grijze betonstenen ertussen plaatsen?


De volgende vraag die ik heb is ivm het afwerken , aan de binnenkant wordt het gipsplaten , maar aan de buitenkant moet het gestuckt worden. Stucken kan ik , maar ik zie het stuckwerk nog niet op de ijzeren balk plakken...

Bedankt ,
Cor
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Liggen er straks houten balken op de stalen balk of zit er nog metselwerk boven? Bij houten balken hoeft er geen specie tussen. Bij metselwerk erboven afvoegen met krimpvrije mortel. Soms is een zeeg in de balk wel handig.

Waarschijnlijk inderdaad andere stenen gebruiken als oplegging. De constructeur zal vast uitgerekend hebben wat de opleglengte moet zijn. Evt. kan je hem vragen of de poroblock(?) geschikt is.

Wat betreft de afwerking. Is het een buitenmuur? Dan is gipsplaat wellicht niet de juiste keuze. De balk moet ook de juiste conservering krijgen. Aan de buitenkant kan een exterieur plaat komen die geschikt is om te stucen. Daar heb ik geen ervaring mee.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Balk stutten met stempels, in de regel wordt dan onder de oplegging (dus die 30cm aan weerszijden) opgevuld met krimpvrije(arme) ondersabelingsmortel. Mortel boven, tussen het metselwerk en balk is niet gebruikelijk (dat wil niet zeggen dat het nooit gebeurd).
 

Capriolo

  • #4
Krimpvrije droge mortel , genoteerd.

@ IJkenhout: De Stalen balk komt tegen een plafond van beton aan. Hierboven is een houten schuur gebouwd. (het dak van de garage is van 15 cm dik beton.

Het is idd een buitenmuur van 40 cm dik. Het moet 25 tot 30 cm ingezaagd worden waarop de 2 IPE 270 balken komen.

Poroblock , ik denk niet dat we dat hier hebben in Oostenrijk. De Architect/statiker zie ik pas weer over een 1,5 - 2 maanden voor die tijd wil ik zoveel mogelijk zelf al achterhaald hebben.


Gipsplaat lijkt me ook niet ideaal . Zat zelf al te denken aan een staal-net met 1cm gaatjes ertegen te lassen , want dan kan het wel gewoon gestuct worden denk ik..... maar ik neem aan dat er een betere/professionelere oplossing voor is.


@Cyruse: Dat is duidelijk , als het niet nodig is geen mortel tussen de bovenkant van de balk en het plafond van beton. Tenzij ( neem ik aan) het betonnen plafond te oneffen is gegoten en de balk niet vlak tegen dit plafond kan komen.


Dan zit ik alleen nog met het gedeelte waar de balk op komt. Wanneer is een steen goed om hier de balk op te leggen en wanneer niet?

Ook de afwerking is nog een raadseltje , hoe kan ik ervoor zorgen dat ik 1 zijkant ( buitenkant) en de onderkant kan stuccen?

Bedankt,
Cor
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Bekleden met cementgebonden houtspaanplaat is ook een optie.
Normaal gesproken zit er tussen de ligger en de vloer wel een voeg welke aangevoegd wordt na het op spanning brengen van de ligger middels wiggen. Onderkant van de vloer is nooit zo vlak dat deze rechtstreeks op de balk kan liggen, bij nieuwbouw wordt hier oplegvilt voor gebruikt.
Een paar lagen klinkers tpv de oplegging kan nooit geen kwaad, of het nodig is, is afhankelijk van de druksterkte van de gebruikte stenen.
 

Capriolo

  • #6
@ Rola: cementgebonden houtspaanplaat, daarga ik hier eens naar op zoek , dat zou idd een mooie oplossing zijn.
Onderkant van de vloer is nooit zo vlak dat deze rechtstreeks op de balk kan liggen,
Daar ben ik een beetje bang voor , deze vloer is tussen de 40 en 80 jaar geleden gestort .
Normaal gesproken zit er tussen de ligger en de vloer wel een voeg welke aangevoegd wordt na het op spanning brengen van de ligger middels wiggen
Kan je hier iets meer over zeggen? Ga ik aan de zijkanten de balk ondersteunen en in het midden een wig erin slaan? daarna ondersabbelen met krimpvrije mortel? Begrijp ik dat goed zo?
Een paar lagen klinkers tpv de oplegging kan nooit geen kwaad, of het nodig is, is afhankelijk van de druksterkte van de gebruikte stenen.
Dat ga ik dan voor alle zekerheid wel doen..

Thanks,
Cor
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik zou in dit geval ook oplegvilt gebruiken. Controleren hoe vlak de vloer is en de gewenste zeeg door de constructeur uit laten rekenen. Dan is de ligger na plaatsing mooi vlak.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Op spanning brengen: de balk ligt op z'n plek, en de opleggingen zijn gereed. Met deze lengte op 3 plaatsen wiggen er tussen slaan en zo langzaam de balk op spanning brengen. Je merkt vanzelf wanneer het voldoende is. Je bent sterker dan je denkt met hardhouten wiggen, een heb180 van 2.70 m¹ sla je zonder problemen 10 mm rond op deze manier. Hierna de balk aanvoegen met droge specie, goed aandrukken met een latje oid, of aangieten. De wiggen mogen blijven zitten.
 

Capriolo

  • #9
@ Rola en IJkenhout:

Bedankt voor de tips.

Afgelopen week bij de lokale bouwmarkt geweest.
Voor het afwerken van de buitenkant wordt hier OSB-platen gebruikt die dan worden ingesmeerd met een zogenaamd "haft brücke" en daarover kan gestuckt worden.

Iemand ervaring of meningen over deze manier?
Hierna de balk aanvoegen met droge specie,
Ik neem aan dat dit ook "niet krimpbare"mortel is. De bouwmarkt heeft alleen een reparatur mortel. Deze heeft een druksterkte van 35N/mm2. Komt dit overeen met wat jullie in NL gebruiken?

Ik ga komende weken nog wel ff langs in de duitse bouwmarkten, die zijn meestal veel uitgebreider.

Dank voor de hulp zover.

Cor
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik ben niet zo'n fan om OSB in een buitenmuur te gebruiken. Ik zou een cementgebonden plaat gebruiken denk ik.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik zou voor een metaalgaas gaan om op te stucen.
daar kan je ook gelijk een mooie aansluiting op het metselwerk mee maken die niet direct scheurt
 

Capriolo

  • #12
Mortel die niet krimpt ....... hebben ze hier niet in de wide omgeving.

In Oostenrijk niet , Zuid Duitsland niet , ze zeggen dat het hier met "gewone" mortel wordt gedaan.

Nu komen m'n ouders volgende maand, en die zouden het uit NL mee kunnen nemen ... Wat voor verpakking is het, en waar is het te verkrijgen , hebben jullie wellicht een naam voor mij?

Bedankt,
Cor
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Krimpvrije mortel wordt ook wel ondersabelings mortel genoemd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu