Dekking op afvoer

Gsm

  • #1
De afvoer in de badkamer wordt verlegd ivm het vervallen van het ligbad en het maken van een inloopdouche met douchegoot.
De douchegoot kan worden aangesloten met 40 en 50mm, mijn voorkeur is om 50 in de dekvloer te leggen maar dan is er maar een paar mm dekking op de afvoer.
Kan het kwaad dat de tegel daar vlak op komt te liggen ?
Of kan ik beter 40mm in de vloer leggen zodat er dan ±12mm dekking op komt ?

In verband met het openleggen van de vloer hoop ik op een snelle reactie zodat ik of morgen een nieuwe afvoer 40mm gaat aanleggen of morgen de dekvloer kan storten.
Bij voorbaad hartelijk dank.
 

Leensen

  • #2
Als je bij een buis van 50 slechts een paar mm dekking zou hebben, dan kom je bij de aansluiting op je douchegoot toch helemaal niet uit?
 

Xr8

  • #3
Dat hoeft niet, als je 50 mm aansluit dan gaat de buis vlak onder de tegel eruit. Als het goed is zal de buis hierna gaan zakken en de vloer oplopen, komt wel meer voor kan geen kwaad. 50 mm is voor een drain beter dan 40 mm, heeft ook een grotere capaciteit.

Succes.
 

Gsm

  • #4
De afvoer van de RVS drain is 40 maar met een verloop naar 50. Op de 40mm stalen uitlaat van de drain zit een excentrisch PVC verloop naar 50mm. De bovenkant van het verloop zit gelijk met de RVS tegelrand van de drain dus zit die ook vlak onder de plavuizen. Op dit moment zit die met 50 aangesloten en past goed maar zoals ik al schreef zit er op de 50mm pijp maar een paar mm dekking en dat was mijn vraag kan dat ? Geeft dat geen problemen met het aanbrengen van de plavuizen en ook niet later ?
 

Leensen

  • #5
Ik zit me af te vragen of een buis van 50 dan wel nut heeft als de aansluiting op de goot 40 is. Er gaat tenslotte nooit meer water door die buis stromen dan er in komt.
 

Gsm

  • #6
Het advies is om op 50 aan te sluiten.
Met 50mm heb ik een dekking van ±2mm en als dat geen probleem oplevert doe ik dat. Een alternatief is 40 mm en dan heb ik ±8mm dekking.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Je schrijft, dat je een nieuwe dekvloer aan moet brengen.
Waarom, maak je die dan niet iets hoger, zodat er meer dekking is over de afvoer.

Een afvoer van 50 is inderdaad beter als van 40 mm.
Zo kan het water sneller weg, en heb je iets meer beluchting in de afvoer leiding.
 

Gsm

  • #8
Het is een verbouwing van de badkamer en in de bestaande dekvloer heb ik een stukje weggesloopt om de nieuwe drain te plaatsen en vandaar een sleuf naar de bestaande afvoer. Ik wil morgen dit weer dicht maken.
Dus niet de hele vloer maar de sleuven van de drain en afvoer.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
OK
Op zich is het dan geen probleem, als er minimale dekking over de leiding zit.
Mits de ondervloer van beton is, en niet van hout.

Zorg in ieder geval, dat je een goede afschot naar de goot hebt met de tegel vloer.
Minimaal 1 á 1,5 cm afschot is wel nodig.
 

Gsm

  • #10
Hartelijk dank, hier ga ik mee aan de slag.
Afschot van de plavuizen is 1,5cm en een bijkomend voordeel is dat de minimale dekking bij de drain is en om de drain komt nog de bijgeleverde speciale kimband die in de lijm wordt gelegd.
Nogmaals bedankt voor het duidelijke antwoord.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu