Hoe haal ik een wastafelkraan heelhuids uit de wastafel?

Tele

  • #1
Ik heb van Grohe een oude wastafelmengkraan, type 21600 000. De spindel van de koudwater kraan wil ik vervangen, omdat deze lekt. Echter, ik krijg hem niet los. Kruipolie e.d. ook al geprobeerd. Veel kracht zetten boven de wastafel zie ik niet echt zitten. Daarom wil ik de hele kraan eruit halen en op de bankschroef zetten. Maar hoe krijg ik hem er heelhuids uit? De ringmoer aan de onderkant van de wastafel krijg ik wel los, maar kan er niet af, omdat de moeren van de aansluitpijpjes dat verhinderen. Aan de bovenkant valt er volgens mij verder niets los te draaien. Bij sommige kranen zit een moer onder de uitloop van de kraan, maar dat kent deze ook niet.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Je moet de moer niet langs beide wartels tegelijk willen halen.
1 wartel omhoog, leidingen tegen elkaar drukken en moer er overheen en dan over de onderste heen.
 

Tele

  • #3
Dag Frank, Dank voor je snelle reactie. Ik had er al naar gekeken, maar nu je dat schrijft, heb ik het nog eens geprobeerd, maar dat gaat echt niet lukken. Ik vraag me af hoe dit bij de montage in elkaar gezet is. In ieder geval niet op deze manier. Dan had je zeker krassen moeten zien op de aansluitpijpjes. Er moet een andere manier zijn bij dit type kraan.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Als het een kraan is met vaste aansluitbuisjes, dan zullen die bevestigd zijn op de waterleiding met knel koppelingen.
De moeren van de knelkoppeling die nu op de aansluitbusjes zitten, krijg je er niet af zonder de knelring door te zagen.
Als je dit doet, moet dat heel voorzichtig gebeuren, zonder de buisjes te beschadigen.

Probeer de spindel er met een goed passende sleutel los te draaien, of een goede bacho.
Niet met een waterpomptang gaan proberen, want die schiet los, en beschadig je vaak veel meer mee.
Met een goede sleutel kan de kraan gewoon blijven zitten om de spindel te vervangen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Je kan er ook voor gaan om het knel tonnetjes iets in te zagen in de lengte en met een kleine schroever draaier in het zaaggleufje en vervolgens te wrikken zodat ie breekt.

dan kan je de wartels er af halen en je kraan er uit halen je hebt alleen 2 nieuwe knel ringetjes 10mm nodig.

even een tekening van je kraan er bij gedaan.

 

Tele

  • #6
Dank iedereen voor het meedenken! De knelkoppelingen kon ik met m'n handen er af schuiven. Een was genoeg om de moerring er af te kunnen schuiven. Nu kon de kraan eruit. Met een bankschroef ging de spindel wel los. Daarna alles weer teruggezet, maar dat is best wel prutsen om de buisjes weer goed te krijgen en de kraan netjes op de wastafel aan te laten sluiten. Over dat laatste ben ik nog niet helemaal tevreden. Wat dat betreft zijn die aansluitslangen bij moderne kranen een hele verbetering.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu