Ventilator WC

KlusAmat

  • #1
Beste klussers,
Heb een vraagje over de aankoop van een ventilator voor mijn wc.
Het is een oud huis, en de wc op de begane grond loopt helemaal door naar het dak. Een lange afvoer dus.
Als ik bij WC ventilatoren kijk, zie ik vaak staan de de pijp die na de ventilator komt, niet langer mag zijn dan 2,5 meter. Bij mij is dat zeker een meter of 4.
de vraag is, waarom niet? Kan hij het dan niet afvoeren?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
De weerstand, om de lucht goed af te voeren, is dan te hoog.
Zo zuigt de ventilator te weinig lucht af.

Neem een ventilator, met een grotere capaciteid.
BV een ventilator voor de badkamer.
 

KlusAmat

  • #3
Bedankt voor deze snelle uitleg!
Ga er mee aan de slag!
 

Pigion

  • #4
Ik zou eerst maar eens bekijken of een ventilator wel nodig is. Het lange kanaal werkt n.l. als een schoorsteen. De warme lucht stijgt op en neemt zo de vieze luchtjes mee. Voorwaarde voor de goede werking is wel de toevoer van lucht via b.v. een spleet onder de deur.
De trek in het kanaal kan je testen met b.v. de rook van een sigaret bij zowel gesloten als een op een kier geoende deur. Je kan de trek ook testen door een stuk papier tegen de kanaalopening te houden.

Het door Peter gegeven advies is contra-productief.

- Een grote ventilaor geeft per definitie geen hogere druk. Tevens is de kier onder de deur veelal te klein om de genoeg aanvoer van lucht te krijgen
- In veel oudere huizen zit (soms) een gemeenschappelijk kanaal naar het dak van keuken + WC. Als je dan een ventilator in de wc plaatst, blaas je een deel van de vieze lucht naar de keuken. Dit gebeurt in sterke mate met ventilatoren met hoge capaciteit.
- Ventilatoren met hoge capaciteit maken meer lawaai.
- Een toilet is elatief klein en een hoge afzuigcapaciteit heeft weinig zin.

Mocht je ondanks bovenstaande het nog steeds noodzakelijk vinden een ventilator te installeren, kies dan voor een normale toiletventilator en let daarbij ook op het geluid. Met zo'n kleine krijsende ventilator boven je hoofd, zit je niet rustig. Kies daarom voor een wat duurdere ventilator. Op de doos of op de gebruiksaanwijzing zal je bij een duurdere ventilator gegevens vinden t.a.v. geluidsproductie.

Mocht je echt een ventilator nodig hebben die wat meer tegendruk kan overwinnen, kies dan voor een ventilator met radiaal schoepenwiel. Deze maken ook nog eens minder geluid. Helaas zijn deze ventilatoren ook duurder.
 

KlusAmat

  • #5
Ik ga het eens goed overdenken, is toch weer niet zo simpel als het lijkt!
Beide bedankt. Ik laat het resultaat weten!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu