Hoe dichtingen vervangen van DAB pomp Jet 81M

Sarge173rd

  • #1
Dag,
Ik wil de dichtingen vervangen van onze DAB pomp. Ik heb echter geen handleiding en voor ik foutieve handelingen doe vraag ik hier liever eerst raad.
Dank u,
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Plaats even een foto welke dichtingen je bedoeld
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De vier schroeven waarmee het pomphuis vast zit losdraaien en het pomphuis verwijderen.
Daarna de schroef op de waaier losdraaien, hierachter zit de afdichting, alles goed schoonmaken voordat u de nieuwe afdichting plaatst en even wat vet erop smeren.
 

Sarge173rd

  • #4
Dank u voor de vlugge respons. De 4 schroeven had ik reeds losgemaakt, maar het pomphuis krijg ik niet los. De drukmeter geeft nog 1bar aan. Moet ik misschien eerst ergens de druk aflaten of verdwijnt die bij het openen van de pomp?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Altijd eerst de druk eraf halen. :!:

Met een schroevendraaier tussen de naad van het pomphuis wringen, steeds een klein stukje bij iedere schroef, dan moet hij los komen.
Ook de waaier kan soms redelijk vast zitten, spuit dan wat wd40 of kruipolie op de as bij de waaier en laat dat een paar uur intrekken.
U kunt de as van de motor aan de achterkant tegenhouden met een schroevendraaier.
 

Sarge173rd

  • #6
Pomp is nu open. De moer op de waaier is echter niet los te krijgen. WD40 opgespoten, laten inwerken,... niets. Redelijk vastgeroest. Iemand soms een speciaal trucje?
 

Techno tim

  • #7
Linkse draad.
 

Sarge173rd

  • #8
Draairichting is goed, komt alleen geen beweging in. Is er een andere methode om de motoras te blokkeren achteraan dan met een schroevendraaier?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Er zit rechtse draad op de as.
Het deksel aan de achterkant van de motor kunt u er af wippen, dat zit onder een beetje spanning op het motorhuis.
De as kunt u dan met een waterpomptang o.i.d. vast houden, eventueel de waaier achterop ook even verwijderen, die kan er af door twee schroevendraaiers tussen het motorhuis en de waaier te zetten en de waaier naar buiten te drukken.
Het deksel er weer op zetten kan door het tegen het motorhuis te drukken en met een klap met de hand of een houten/rubber hamer het er weer op te zetten.
 

Kacheltje

  • #10
Ik zou de schroef van de fan achterop de motor eerst verwijderen alvorens de fan met twee schroevendraaiers er af te wrikken.
 

Sarge173rd

  • #11
Met hamer en beitel (en voorzichtigheid) toch beweging in de moer gekregen. De waaier is er nu ook af en dichtingen zijn verwijderd. De dichting met veer was overwoekerd door kalkaanslag / roest (moet het nog opkuisen en zien wat het is).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu