Merkwaardig afvoerprobleem douche

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #21
Als je dit bekijkt is hij van uit de zijkant vlak dit is de Taf compact 30

 

Leonardus66

  • #22
De drain zit inderdaad nogal dicht bij de bodem, ongeveer 4 mm boven de onderzijde van de drain. Dit is maar een kleine opening maar zoals ik al eerder aangaf is de afvoer prima nadat de sifon eerst verwijderd is geweest. Die 4 mm is dan geen probleem voor een goede afvoer. Ik heb ook nagedacht of het groter maken van de opening onder de sifon kan voorkomen dat ik eerst de sifon moet verwijderen en weer terugzetten alvorens het water normaal wordt afgevoerd. Bijvoorbeeld om aan de zijkant een stukje af te zagen .Het lijkt mij echter niet verstandig om nu al aan het ontwerp van de sifon iets veranderen . De drain is vast ontwikkeld door hoog opgeleide slimme mensen en daarbij is die afstand ook bewust gekozen. Dit type drain van dit bekende merk is al heel veel verkocht en mijn probleem heb ik nog niet eerder gehoord.

Ik waardeer jullie meedenken en ik vind het logisch dat we uiteindelijk bij de constructie van sifon uitkomen. maar juist deze constructie is bij al de drains van deze leverancier hetzelfde en geeft voor zover bekend nergens deze problemen.
Ik blijf daarom huiverig om te gaan zagen in de sifon van de drain. Wellicht kan ik onze correspondie over dit probleem eens voorleggen aan de fabrikant van de drain en die dan om een advies vragen. Nogmaals, ik waardeer jullie meedenken en de deskundigheid maar ik krijg de indruk dat het hier toch wel een heel merkwaardig probleem betreft en dat ik onvoldoende deskundig ben om jullie adequaat te informeren over alle relevante aspecten van dit probleem.

Ondanks alle adviezen blijft het voor mij een raadsel waarom de afvoer bij het begin van het douchen vrijwel geheel geblokkeerd wordt en na het verwijderen en vervolgens terugplaatsen van de sifon prima doorloopt .
Nogmaals mijn oprechte dank voor jullie hulp
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #23
Dan rest 1 oplossing en dat is in contact gaan met dealer, want er kan misschien een verkeerde sifon geplaatst zijn tijdens productie/montage op de fabriek.

Misschien hebben hun een goed advies.


Succes
 

Roykes

  • #24
Zit er geen produktiefout in de sifon? Misschien eeen idee om jou sifon te vergelijken met een andere (uit de winkel?)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #25
begin van het douchen vrijwel geheel geblokkeerd wordt en na het verwijderen en vervolgens terugplaatsen van de sifon prima doorloopt .
dat het geblokkeerd word is kwestie van lucht wat niet weg wil, door dat je de sifon er uit haalt krijg je lucht toevoeging.

Doe je de sifon er in dan loopt het water al want dat gaat nu overhevelen in je afvoer, dus geeft het een zuigende werking.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #26
In het verhaal zit mij dingen dwars

Zoals je zei dat de drain door slimme koppen is gemaakt, maar alles draait wel op beluchting op uit.

even een vraag? welke verbindingstuk heb je gebruikt om op de drain aan te sluiten.


 

Leonardus66

  • #27
Bedankt Frank voor die duidelijke tekeningen.
Ik probeer het te begrijpen van dat hevelen maar helemaal duidelijk is dat niet voor mij maar dat ligt absoluut aan mijn beperkte kennis van dergelijke materie. ik zal me daar aan de hand van jouw tekeningen eens verder in verdiepen, mijn dank in ieder geval.

Het verbindingsstukje dat ik heb gebruikt tussen de drain en de afvoer is speciaal voor de drainaansluiting meegeleverd met de drain. (Niet door de fabrikant wel door de leverancier). Ik weet niet hoe het heet maar aan de ene zijde zit een soort mof die je over de drainuitvoer schuift en de andere zijde schuif je in een bocht (lijmen.) De mof aan de ene zijde is dus 40 en de andere zijde is 50 en zou speciaal gebruikt worden voor dergelijke drains.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #28
Ps Mijn naam is Henk253 :wink:

je zei ook
afvoerbuis die loopt van de wastafel naar het toilet.
En als je sifon daar af haalt liep het niet sneller weg.

Hoe zit dat toilet aan gesloten op het riool?

En de aansluit T-stuk is die 90graden of 45 graden aan gesloten op stand leiding
kon je zien met je echoscopie.
 

Leonardus66

  • #29
Sorry Henk253 , je begrijpt dat mijn dank aan jou was gericht .

De leiding tussen de wastafel en het toilet is een 50 mm leiding.Hoe deze is aangesloten op het toilet weet ik niet. We weet ik dat de leiding vanaf de douche ongeveel halverwege op deze leinig is aangesloten op een 45 gradenbocht . Dit is indedaad goed te zien met de endoscoop.

Vandaag heb ik verder onderzoek gedaan met een eenvoudige endoscoop (conrad) is mij duidelijk geworden dat in de afvoer van de wastafel (die achter de sifon de muur ingaat) op de hoogte van de vloer van de badkamer weer even omhoog gaat en vervolgens weer naar beneden. Die is dus niet goed aangelegd en het waarom ontgaat mij. Misschien moest de leiding over iets heen. Ik had hier eerder al een vermoeden van maar vond dit toen niet. Ik kan nu ook zien dat er ter plaatste van die gekke bocht water blijft staan in de afvoer. Het is niet veel maar voldoende om de afvoer af te sluiten voor ontluchting. Dit verklaart in ieder geval waarom het losnemen van de sifon van de wastafel de ontluchting van de douche niet verbetert. Het lijkt mij echter geen verklaring voor het probleem van de douche maar wellicht heeft dit er wel mee te maken.

Als het inderdaad zo is dat de ontluchting van de douche de oorzaak is van dit merkwaardige probleem zijn erdan mogelijkheden om hier iets aan te doen zonder de vloer open te breken en een aparte onluchtingsleiding aan te leggen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #30
Zoals jij zei van afvoer wastafel los en dat het niet hielp had ik ook al alle scenario`s op gezet waarom niet.

Want als die wastafel afvoer belucht kan worden dan heb je ook geen last van voor vulling zodat het water beter kan weg lopen.

mits de t-stuk in de standleiding 90 graden is aan gesloten.

Is die t-stuk 45graden aan gesloten dan moet op die wastafel een beluchter.

Maar dat wil nu niet want daar staat water in dus die is afgesloten voor lucht.

je kan proberen als test dat je er een slang door drukt zodat er lucht in de leiding kan komen voorbij dat stuk waar water in zit.

mocht dan je drain wel lopen dan zal je de wastafel aan sluiting in de vloer open moeten maken om de afvoer goed aan te sluiten en dan een beluchting te plaatsen daarop.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #31
Het vervelende van dit type goot is, dat er zich een soort luchtbel bevind in de sifon.
Als er dan ook al geen goede beluchting op de bestaande afvoer leiding zit, kan dit wel eens een probleem geven, zoals het nu bij u voor doet.
Dit ook, omdat de afvoer aan de goot van 40 mm te klein is.

Ook wij gebruikte dit type goten in het verleden, maar tegen woordig gebruiken we een ander merk.

De fabrikant heeft mij als oplossing meegegeven, dat als dit soort problemen voor zou komen, om dan een gaatje van 3 mm boven in het sifon gedeelte te boren.
Zo kan de lucht die in de sifon zit beter ontsnappen, en loopt de afvoeer beter door, en zal dit geen stank overlast veroorzaken.

Dit hebben wij met dit merk/type goot 3 keer toegepast, en van de klant geen klachten meer gehad, over slecht weglopen, of stank.
 

Leonardus66

  • #32
Ja, dat lijkt mij een goed idee om vast te stellen dat het inderdaad de ontluchting is. Het wordt vast lastig om een tuinslang daar door te krijgen maar ik ga het proberen, desnoods met een andere dunnere maar wel stevige slang. Ik denk dat het uiteindelijk wel hakken zal worden.
Nogmaals bedankt voor het meedenken.
 

Leonardus66

  • #33
Antwoord aan Peter
Dat lijkt mij ook een prma idee maar ik hoop wel dat er daardoor geen stankprobleem ontstaat. Misschien niet als het gaatje maar klein genoeg is, bedankt
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #34
De fabrikant heeft mij als oplossing meegegeven, dat als dit soort problemen voor zou komen
Snap ik eigenlijk niet dat hun niet een aan passing maken in hun product als dat in het verleden voor kwam.

Ze zijn nu nog steeds te koop.
---------------------------------------
Wat ik gewoon vreemd vind is:

Waarom gaat de leiding eerst voor vullen, want dat lijkt er op.

Of de doorstroom capaciteit is te klein.
Waardoor hij het water niet kan verwerken.

De wastafel afvoer loopt goed dus daar voor zit geen probleem afvoer.

Als binnen sifon er uit is dan loopt afvoer ook goed.

Hoe is het als je eerst rubber los neemt even goed droog maakt en dat een stuk tape er over heen met een klein gaatje er in zo kan je eerst testen wat hij doet zonder om eerst een gaatje in te boren.

Als je het rubber er uit haalt heb je een negatief beeld want dan kan het water ook via dat gat naar de afvoer stromen dus grotere doorstroom capaciteit
 

Leonardus66

  • #35
Ga ik inderdaad eerst met een plakbandje met gaatje proberen, prima idee.
 

Leonardus66

  • #36
Ik heb zojuist geprobeerd om met een stukje tuinslang in de afvoer van de wastafel voorbij de gekke bocht te komen waarin het water blijft staan maar dat ik me dan niet gelukt. Ik krijg de indruk dat dit met een tuinslang ook niet zal lukken. Mijn plan is nu om te proberen om het water uit die bocht te halen door het leeg zuigen met de tuinslang ,ik hoop dan wel dat het niet opnieuw wordt aangevuld. Blazen heeft geen zin omdat het dan blijkt terug te lopen. De vraag is dan wel of bij het testen van de doucheafvoer het water niet terugloopt naar de wastafel en de bocht weer afsluit. Ik moet nog iets voor dat zuigen vinden , met de mond vind ik maar niks. Lijkt me echt iets voor de zondag om dit uit te proberen.
 

JosN1310

  • #37
Is dit probleem destijds helemaal verholpen? Ik heb nu eenzelfde probleem, maar mis een definitief einde aan de discussie.....
Was het toch een probleem met de sifon, of lag het ergens anders aan?
 

Pascal1986

  • #38
hele topic doorgelezen en lijk ook hetzelfde probleem te ondervinden.
Ben heel benieuwd of dit nog is opgelost en zo ja, hoe.
Mvg
Pascal
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #39
Enigste wat je kunt is een eigen topic aan maken.
En het moet altijd gebroken worden om die verloop anders te zetten zodat de ontspanning werkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu