Waterdruk beinvloed door haakse koppelingen?

Boneventura

  • #1
Beste klussers,

Ik ben een drukpompje aan het installeren omdat wij 3 en 4 hoog wonen, de badkamer is op de 4e. Waterdruk is zeer matig.

Nu heb ik wel eens gehoord dat de druk ook wordt beinvloed door haakse bochten in je leiding. Is dat zo? ZOu zonde zijn als ik daarmee de druk weer laat afnemen.

Dank!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat klopt een knie heeft meer weerstand dan een bocht.
 

Boneventura

  • #3
Dank. Is het wel 'veilig' om bochten van 90 graden te buigen?
 

Boneventura

  • #4
Niemand?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #5
Wat denk je nou zelf?
 

Boneventura

  • #6
Vind je dat een constructieve opmerking?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #7
Als je nou eens logisch nadenkt zou je je ook eens af kunnen vragen hoe je anders van richting zou moeten veranderen.
Dit principe wordt al eeuwen toegepast dus waarom deze vraag?
 

Boneventura

  • #8
Hallo Neesje,

Ik probeer even te analyseren wat de toon van jouw antwoord heeft veroorzaakt. Mijn conclusie is dat het niet aan mij ligt. Dus... fijne week gehad?

Inhoudelijk: ik heb nog nooit een waterleiding aangelegd. Als dat principe dus al eeuwen wordt toegepast, wist ik er niet van. Toch bedankt voor de info. Dat is nou exact de reden waarom ik al jaren lid van dit forum ben. Ik ben geen pro, maar als ik voor een te klaren klus sta dan wordt ik altijd goed geholpen hier. De niet ter zake doende opmerkingen van de leden die iets te graag hun kennis tentoon willen spreiden, neem ik dan voor lief.

En om antwoord te geven op je vraag: ik heb een buizen buiger gehuurd, waarmee ik allerlei bochten kan buigen. Ik zou dus verwachten dat het verstandiger is om 2 flauwere bochten te buigen dan 1 scherpe, als je daar de ruimte toe hebt. Vandaar mijn vraag.
 

Millew

  • #9
Het is altijd beter om bochten te buigen i.p.v. knietjes te gebruiken om de leidingsweerstand en het stromingsgeruis te minimaliseren. Hoeveel dat precies scheelt, kan ik niet zeggen.
Het scheelt ook in materiaalkosten. Een knietje is duurder dan een mof.
Maar z.g. professionals kijken daar niet naar, want knietjes monteren i.p.v. buigen is sneller en makkelijker.
 

Monteur Bert

  • #10
Allereerst: wat versta je onder druk? Waarschijnlijk bedoel je de de wateropbrengst per tijd, een combinatie van druk en stroomsnelheid.

Door de hoogte is er al drukveries, c.a. 1 BAR per 10 meter hoogte, dat is een gegeven.
Een opvoerpomp lijkt mij alleen zinnig wanneer die voldoende vermogen heeft voor gewenste opbrengst en druk.
(Garanties van leverancier? Is geen pompJE...! Lawaai? Plaats op b.g.?)

Zo maar enkele tips: installeer de aanvoerleiding met zo weing mogelijk bochten. Gebruik in de hoofdstroomrichting gezien geen kniebochten of het haakse deel van een T stuk. Bochten met buiggereedschap buigen.
Hou koppelingen in het rechte deel en de aftakkingen (naar bijv. wastafel) haaks daar op.
Hierdoor is de weerstand minimaal evenals leidinggeruis.
Uiteraard is de leidingdiameter ook belangrijk, vooral bij meerdere gebruikers tegelijkertijd.
Misschien heb je hiermee een idee hoe te handelen.
Succes, Bert.
 

Boneventura

  • #11
Bedankt voor jullie antwoorden. Ik heb de pomp op aanraden van een loodgieter gekocht, die een klusje voor onze VVE deed. Het gaat om een electrisch pompje, dat de druk met 1 bar verhoogt. Het merk en model wordt veel gebruikt hier in Amsterdam, mijn probleem komt namelijk heel veel voor. Ik heb inmiddels veel onderzoek gedaan en dit pompje lijkt de beste oplossing. Ik heb hem direct na de hoofdkraan, op een 15 mm buis geinstalleerd, in Amsterdam mag dit namelijk niet voor je hoofdkraan worden gedaan. Dit is op de 3e verdieping. Ik moest helaas wel een paar bochten maken omdat de uitgang van de pomp aan de bovenkant zit en de leiding de vloer in verdwijnt. Ik heb nu 4 bochten van 90 graden gebogen, maar daardoor heb ik geen knietjes hoeven gebruiken. Morgen sluit ik hem aan en ik zal even melden of de druk inderdaad beter wordt.
 

Boneventura

  • #12
Ik zie dat ik mijn ervaring nooit meer heb geplaatst. Die is als volgt. Het pompje scheelde al een slok op een borrel. Maar nog niet tevreden. Daarom heb ik de thermostaatkraan in de douche vervangen door een eengreeps mengkraan. Dat scheelde ook alweer. En tenslotte heb ik ook nog een andere doucheslang- en douchekop gekocht. Vreemd genoeg maakte dat ook nog aardig wat verschil. Uiteindelijk is de druk behoorlijk toegenomen.

Er zit nog 1 knietje in de meterkast, vlak bij binnenkomst van de leiding in onze woning. Die wilde ik nog vervangen door ene bocht, maar daar ben ik niet meer aan toe gekomen. Bovendien is dat een persleiding en daar heb ik geen verstand van. die laat ik maar zitten denk ik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu