Tegelen op gipsplaat, multiplex of iets anders?

De echte leek

  • #1
Er komt een nieuw wandje in onze badkamer, dit wordt getegeld. Kan ik daar het beste gipsplaat voor gebruiken (lijkt me wel het makkelijkst, ook omdat er veel kranen in die wand zitten en dan is gipsplaat toch wel makkelijk te verzagen) of is dat niet zo slim en kan ik beter iets anders gebruiken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Gebruik in ieder geval een plaat die tegen de vochtigheid van de badkamer kan. Multiplex heeft als voordeel dat er makkelijk in geschroefd kan worden. Dus dingen ophangen gaat snel.

Ik heb zelf multiplex én groene gipsplaten gebruikt. Allerlei reststukjes multiplex. Niet per definitie watervast verlijmd, maar omdat het achter het gips zit, verwacht ik geen problemen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Zoals ik al eerder een paar keer heb aangegeven, en uit ervaring spreek, gebruik geen hout in een badkamer.
En zeer zeker niet in het natte gedeelte.
Dit zal een paar jaar goed gaan, maar daarna beginnen de problemen van vocht, uitzetten van het hout en lekkages.

Beter is het om bv gasbetonblokken te gebruiken.
En zeker voor een muur waar kranen in komen te zitten.
 

Leensen

  • #4
Peter schreef:
Zoals ik al eerder een paar keer heb aangegeven, en uit ervaring spreek, gebruik geen hout in een badkamer.
En zeer zeker niet in het natte gedeelte.
Maar als je er dan voor kiest om een voorzetwand van gipsplaat te maken, is het gebruik van vuren balken achter de wand ook af te raden?
 

Jeepie

  • #5
Peter heeft 100% gelijk, multiplex verwerkt zich fijn maar levert op den duur problemen op, wij zweerden erbij en uiteindelijk gaat het werken en levert doorgaans gescheurde tegels op (niet eens op de naden van het hout, gewoon door spanning op de platen).

We zijn overgestapt (momenteel de badkamer op de benedenverdiering aan het maken) op de bekende Ytongblokken en die verwerken zich ook super!

In de familie is toevallig iemand de badkamer aan het maken met groene gipsplaten over multiplex (op advies van de tegelzetter) maar wij hebben ook hier onze bedenkingen over.
 

Janno2

  • #6
Als je toch nieuwe wanden plaatst zou ik MEtalStud o.i.s gebruiken voor de onderconstructie. En dan twee lagen watervaste gipsplaat.

Kijk bvb eens op de websites van Gyproc, Knauf etc, daat staan goede beeschrijvingen van de werkwijze.

Alternatief kun je de wanden uit gasbetonblokken optrekken.

Ik zou zeker geen hout gebruiken in de constructie van de badkamerwanden.

Ook niet als onderlaag voor gipplaaten. Dan liever twee lagen waterbestendige gipsplaat, of speciale cementgebonden platen voor natte ruimtes.

Goed tegelwerk, met veel aandacht voor de afwerkign van (dilitatie- en
hoek-) naden levert een goed resultaat.
 

Elmertje

  • #7
Inderdaad, GEEN HOUT. Dit werkt en tegelzetten hierop gaat problemen geven. Groene gipsplaat is leuk maar alleen het groene papier is waterwerend. Als je een beschadiging hebt is het niet meer waterwerend. Mijn advies, Metalstud wand (om de 30 cm staander) met een fermacel vezelplaat. Dit is met vervoer wat kwetsbaarder als gipsplaat maar 100% watervast. Dit is een plaat die je niet bij de standaard bouwmarkt kan krijgen maar alleen bij de professionele handel.Verkoopt ook gewoon aan particulieren. Neem ook de SPECIALE schroeven met freeskop erbij. Gewone gipsplaat schroeven krijg je net niet ver genoeg in de plaat. Vergeet niet om KIM band aan te brengen op alle hoeken en vloer aansluitingen.
Succes
 

Leensen

  • #8
Ik ga jullie deskundigheid natuurlijk niet in twijfel trekken, maar het gaat toch een beetje tegen mijn gevoel in om straks een grote wastafelmeubel aan zo'n wand te hangen, terwijl die wand alleen tussen vloer en plafond vast zit. Zit dat dan echt muurvast?
 

Tiho

  • #9
Waar doel je nu op dan? Elke wand zit tussen vloer en plafond vast. In de regel dan. Metalstud kan denk ik ook vrij stijf zijn zonder ervaring met dat maar wel in het metaal.
 

Leensen

  • #10
Als ik een constructie maak van vuren balken 45x70 die tegen de muur aan worden gemonteerd, dan lijkt me dat een stuk meer solide dan die dunne metalen C-profielen die alleen onder en boven vast zitten.
 

Elmertje

  • #11
Ik had niet begrepen dat er iets zwaars aan de muur moest komen. Ik heb zelf destijds van stalen koker profiel e2 extra staanders aangebracht met horizontale T stukken. T-stukken staken uit de wand, deze netjes zwart gespoten. Maar je kan in dit geval ook heel goed met hout werken maar dan alleen de staanders. GEEN houten plaatmateriaal om op te tegelen. Opbouw is dan, houten staanders, vezelplaat (fermacell) aan de buitenkant bevestigen met de speciale schroeven met freeskop. Kimband bij alle vloer aanlsuitingen en in de hoeken en klaar is kees.
 

Leensen

  • #12
Diamond board valt ook in de categorie vezelplaat/fermacell neem ik aan?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Groene gipsplaat is ook een vezelplaat. Het gips erin zal vast ook vochtbestendig zijn. Er is ook speciale groene gipsplatenvuller, die kan er ook tegen.

Metal stut word pas sterk als er (aan beide zijden?) beplating tegen gemonteerd wordt. Bij het ophangen van zwaardere zaken is het verstandig achterhout in de wand op te nemen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #14
Dan gebruik jij andere groene gipsplaat. De groene gipsplaten die ik gebruik zijn zeker geen gipsvezelplaten en het gips in die plaat is identiek aan gewone gipsplaat. Alleen het groene karton is waterbestendig.

Ik gebruik het zelf eigenlijk alleen voor plafonds in badkamers.
 

Elmertje

  • #15
@IJkenhout
Ik suit me aan bij Cyruse. Groene gipsplaat heeft werkelijk alleen een vochtwerende buitenkant. Samenstelling binnenin is gelijk aan gewone gipsplaat. Fermacell is een gipsvezelplaat die door de hoge persing en samenselling watewerend is.
@Leensen.
Diamontboard is een gipskartonplaat (geen vezelplaat!!) die geimpregneerd is zodat water opname vertraagd wordt. Dit is ook een prima plaat om te gebruiken in een badkamer. Door de impregantie is het erg hard en lastiger te verwerken dan fermacel.
Keuze te over !!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Misschien verschilt het per fabrikant. Maar dit zijn de groene platen van twee grote fabrikanten:
Code:
Platen met een kern van gips, welke geïmpregneerd is met een waterafstotend middel en versterkt is door toevoeging van glasvezels. Hierdoor hebben de platen een vertraagde wateropname en een betere samenhang van de kern. Beide zijden en de langskanten zijn met een goed hechtend, speciaal karton zijn bekleed. De platen zijn herkenbaar aan het groene karton en de rode bestempeling op de rugzijde.
Code:
_ badkamerplaten bestaan uit een kern van gips en een ommanteling van gerecycled karton. De platen zijn geïmpregneerd voor een vertraagde wateropname en ter voorkoming van schimmelvorming. 
    * Geïmpregneerde gipskartonplaat voor vertraagde wateropname en ter voorkoming van schimmelvorming
    * Glasvezelversterkt, geschikt als ondergrond voor tegelwerk
Ik zou geen plaat gebruiken waarvan het gips zelf niet geimpregneerd is.
 

Bouwknots

  • #17
Alle materialen die doorgaans voor een voorzetwand worden gebruikt zullen op den duur bezwijken onder het vocht.
Daarom moet je er zorg voor dragen dat er dus geen vocht bij dat materiaal kan komen.
Het tegelwerk dient vlak en recht aangebracht te worden.
Het tegelvoegwerk MOET waterdicht aangebracht worden
Na het tegelen MOETEN alle wand/vloer ontmoetingen en hoeken terdege waterdicht met een sanitairkit afgedicht worden.
Alvorens te tegelen kimband aanbrengen (is al aangegeven)
Dus de juiste lijm, voegsel en kit gebruiken dan professioneel aanbrengen dan heb je een waterdichte wand en kun je de waterbestendige (groene) gipsplaten gebruiken. Wel zou ik de platen op metalstud schroeven en de wand daar verstevigen waar het nodig is.
Oja! Vergeet niet bij de kranen achter de rozetten af te kitten (voor zover van toepassing)

Even in het kort: als je wand lek is lig het vaak aan de ondeskundigheid van de aannemer/uitvoerende partij. Het bekende "mannetje" dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu