Rubino 1200 trommel draait niet meer

Rubino

  • #1
Vandaag heb ik een rubino 1200 gekregen die al 1,5 jaar ongebruikt en niet aangesloten in een schuur heeft gestaan, wel keurig afgedekt. De machine zelf is ongeveer 2,5 jaar oud en niet veel gebruikt. Ik dacht dus joepie! dat kan niet mis.... De machine ingeladen (rechtop vervoerd) en eenmaal thuis keurig aangesloten. Vol goede moed doe ik de was erin en start de machine, en ja hoor hij doet het! na een kwartiertje check ik de machine nog eens en hij doet het nog steeds, echter hoor ik nu een rateltje tijdens het draaien maar hij doet het nog. Na nog een kwartiertje check ik weer en staat de trommel stil, ik hoor wel een licht zoemend geluid alsof hij wel wil maar doet niks. Heb alle programma's daarna gecheckt, water loopt, afpompen geen probleem, spoelen ook prima maar centrifugeren en draaien ho maar....Help! dus... wie kan mij advies geven..

Vergeten te vermelden, het is een Zanussi en de trommel loopt niet aan als ik deze met de hand ronddraai..
Ik lees regelmatig dat het aan de koolborstels kan liggen maar waar zitten die in deze machine en hoe ziet dat eruit? ik heb het boven deksel eraf gehaald maar daar zie ik niks bijzonders, alles ziet er keurig en schoon uit. Ik heb ook al geprobeerd een technische handleiding te vinden maar kom telkens uit op gebruikershandleidingen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Dat zou een kapotte of slappe aandrijfsnaar kunnen zijn.
 

Rubino

  • #3
De machine is nauwelijks gebruikt, en waar zit de aandrijfsnaar?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Ik denk dat de electro motor vast zit door wat roestvorming.

Of condensator defect

Omdat je hem wel hoort zoemen probeer hem een setje mee te geven als hij wil lopen
 

Rubino

  • #5
Dus geen koolborsteltjes?
oke, de machine heeft het wel gedaan hoe kan deze dan ineens vastgeroest zijn? en dan die electro motor, waar zit deze? en hoe kom ik daarbij. Moet ik de roest weghalen? moet ik de machine dan op de achterkant leggen of zijkant en kan ik hem dan wel aanzetten zonder stroom te krijgen? klinkt allemaal misschien een beetje dom maar ik probeer te begrijpen en wat ik moet doen. Voor jou is het misschien allemaal heel logisch maar ik heb hier nog nooit mee te maken gehad en ik heb geen handige man in huis dus graag wat uitgebreider advies.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Ik ben geen wasmachine specialist maar wel handig.

ik zou de achter zijde los halen en dan als motor zoemt de v-snaar een zetje geven (pas wel op je vingers)

kan best zijn dat ie het dan weer doet.

Als je niet een beetje handig bent kan je er een monteur bij laten komen.
 

Rubino

  • #7
Ik heb de achterkant al bekeken maar volgens mij is dit een geïntegreerd geheel en kan niet losgemaakt gedemonteerd worden, en ben best wel handig, heb alleen een beetje hulp nodig :D maar durf het wel aan hoor..
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
In een vergelijkbaar topic zag ik dat je de machine achterover moet kantelen om bij de motor te komen, dan kan je ook de snaar zien en de borstels controleren.

Achterover kantelen moet je wel mee uitkijken en met zijn tweeën doen.
Zo zwaar ding kan je opeens de baas zijn.
Denk om je eigen veiligheid.
Denk aan stekker er uit, water er af.
Er kan water uit lopen.

Gebruik even de zoekfunctie met "Rubino AND 1200" voor meer topics en tips.
 

Rubino

  • #10
Bedankt voor jullie tips, morgen ga ik de machine op z'n rug leggen en bekijken, koolborstels checken op 15mm en electro motor checken op roest en de aandrijfsnaar zien te vinden, zal daar vast ook ergens zitten.
Ik laat jullie het verloop morgenavond weten, bedankt tot zover! :D
 

Rubino

  • #11
Hij doet het weer!, het waren de koolborstels, deze waren niet versleten maar er zat er een vast. Beiden gedemonteerd, schoongemaakt en losgemaakt en weer gemonteerd, verder was er nergens een roestplekje te bekennen en de aandrijfveer liep soepel en zat goed gespannen.
Bedankt voor de tips, heeft veel geld bespaard.. :D
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu