Klein badkamer ontwerp

Sn00ky-g

  • #1
Beste klussers,

In een nieuwbouwwoning, is het plan om 1 van de 2 onderstaande badkamers te realiseren. Badkamer is 1,86x3m. Alvoorens we een keuze maken, ben ik benieuwd of iemand ons kan helpen bij het beantwoorden van de volgende vragen.


Badkamer design 1:

muur zal op het bad terecht komen en zal minimaal 90cm breed worden en 2m hoog. ivm het creëren van een douchcabine van 90x100cm is het verstandig om de muur naast het bad van 170x70 te plaatsen? Verkleint deze de ruimte niet aanzienlijk en ook het relax gevoel in bad?

Badkamer design 2:

Hierbij de vraag of het creëren van een douchcabine van 80x100cm niet te klein is.

Nieuwe ideeën zijn ook welkom thanks!
 

BeeTeeWee

  • #2
Het tweede ontwerp lijkt ruimtelijker, strakker, moderner. Nou komt dat deels doordat je de wasmand, de radiator en de hoge kast uit ontwerp 1 even geen plekje meer gegeven hebt, maar dan nog. Een doucheruimte van 80x100 (inwendig mag ik dan wel hopen?) is niet groot, maar kan wel. Mocht je voor het eerste ontwerp kiezen, dan zou je kunnen overwegen het muurtje op het bad te vervangen door een glasplaat. Dat maakt het allemaal wat lichter en transparanter, zodat je je in bad wat minder "opgesloten" voelt.
 

Sn00ky-g

  • #3
Thanks BTW, ontwerp 2 ziet er veel strakker uit, ook al plaats ik andere tegels en plaats ik een scherm van glas tussen het bad en de douchcabine in ontwerp 1.

De keus is ook op ontwerp 2 gevallen. Hij is inmiddels iets gewijzigd zie onderaan.


De gehele badkamer wordt betegeld opgeleverd met een stortvloer. Onze planning is om alle tegels op de wanden eruit te slopen inclusief de vloertegels (ivm de afvoer van de douchcabine). Of kan ik beter de badkamer in zijn geheel verhogen zonder weghalen van vloer tegels?

Nultekening.
 

Tiho

  • #4
Nieuwbouw koopwoning? Laat ze de tegels dan niet aanbrengen en de afvoeren mogelijk ook op gewenste locatie plaatsen.
 

Sn00ky-g

  • #5
Het is een nieuwbouwwoning, het koopcontract hebben we inclusief garantie getekend, zodoende is er geen mogelijkheid meer tot het casco opleveren van de badkamer(pijnlijke les).

Is de enige optie die er rest alles eruit slopen? Of de badkamer verhogen voor de afvoer.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Ik zou de vloer er niet uit slopen.

Want je hebt hele grote risico dat je electra, waterleidingen en cv leidingen raakt want die lopen over de beton vloeren heen en daar over de smeer laag met tegels.

Ook kun je er voor gaan dat wat nu douche is je een bad plaatst met douche mogelijk heden.

Deze afvoer bad kan je plaatsen aansluiten op afvoer douche.

Die put moet er uit en dan op de bestaande leiding aansluiten

 

Sn00ky-g

  • #7
Thanks Henk253 voor het meedenken, echter is een badkuip met douchgedeelte niet aan ons besteed.

Ik kan achterhalen waar de leidingen lopen. Is het dan alsnog onverstandig om de vloertegels eruit te slopen? Tevens zijn we ook van plan om de stortvloer weg te kappen waar het bad moet komen, hierdoor ligt het bad 5cm lager waardoor de badkamer optisch groter lijkt, maar de vraag is kan en mag een bad op de betonnenvloer geplaatst worden.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Daar waar het bad komt kan je wel kappen maar daar heb je geen 5cm dekvloer omdat vloer op afschot licht naar het putje.

je kunt evt poten wat laten verzinken in een volle beton vloer.

heb je een broodjes vloer of een holle vloer dan wil het niet ivm. sterkte van de vloer.

Daar waar de douche moet komen en de leidingen zitten dan in de weg kun je ze verplaatsen.

Maar weet je ook hoe de afvoer leidingen lopen want voor de douche moet je een put plaatsen en dan moet je een gleuf maken in je beton vloer naar een afvoer toe.

Of je plaatst een douche bak en je laat afvoer door de dekvloer lopen en dan naar een bestaande afvoer toe.

Maar dan is de vraag wil dat bij je?
Hoe lopen je afvoer leidingen?
Waar zit de standleiding riolering?
 

Sn00ky-g

  • #9
Inmiddels hebben ze de leidingen op de betonnen vloer geplaatst.

Foto1:

De koudwater doorvoer komt links onderaan uit de vloer en loopt dwars door de badkamer heen.
80cm vanaf de onderste muur en 220cm vanaf de bovenkant van de muur.

Foto2:

De afvoer voor de wasbak zal in de muur komen te zitten 142 cm vanaf de bovenste muur tussen de warm en koud water leidingen en heeft een diameter van 40mm. Dit zal voldoende moeten zijn om daar een afvoerleiding voor een douch te maken.


Probleem foto 1:

Het probleem is dat de loopwijze van de koud waterleiding en de gewenste loopwijze van de afvoer elkaar zullen kruisen.
De afmeting van de douchbak zal 100x80cm zijn waarbij de keuze van de afvoer in de bak in mijn optiek bepalend kan zijn. In de hoek van de bak of in het midden. Ben benieuwd of de kruising van de leiding en de afvoer sowieso een probleem gaat worden?

Probleem foto 2:
De afvoer is klein en deze zal lastig te bereiken zijn om hier een t-stuk op te plaaten of zie ik dit ook weer verkeerd?


Loopwijze doorvoer waterleidingen douchcabine.
Kan ik voor het doorvoeren van de waterleidingen door een gibo muur en voor de douchcabine beter de waterleidingen van de wasbak of douch gebruiken? De leidingen van de douchcabine zitten veel lager dan die van wasbak.

Gibo muur.
Op het forum lees ik verschillende verhalen over het wel of niet draagbaar zijn van een gibo muur tbv een GIBO muur. terwijl ik toch bij veel mensen een douchwand zie in een gibo muur.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Voor aansluiten van je afvoer kan je toch onder de vloer komen
 

Sn00ky-g

  • #11
He Henk,

Was al benieuwd waar je reactie bleef, maar bedoel je met onder de vloer, een pvc van 40mm in de dekvloer van +/- 50mm. Zo ja, gaat dit dan lukken bovenop de warm en koudwater leidingen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
In de beton vloer zit een gat maar kan je ook onder de betonvloer in die ruimte komen.

Je kunt de waterleiding ook wat dieper leggen daar te plekke waar de riool kruist




Wat ik een vervelende aansluiting vind is die van de wastafel 2 haakse bochten achter elkander.

Mocht er ooit iets verstopt zitten kan je daar geen veer door heen krijgen.

Beter 2 bochten 45 graden gebruiken
 

Veronika

  • #13
Vloer ophogen om nieuwe leidingen te kunnen leggen oid krijg je volgens mij voor altijd spijt van, die vloer wordt nooit meer lager en je blijft met een op/afstapje zitten.

Wij wilden ook per se een aparte douche en bad in een ruimte die daar eigenlijk net te krap voor was. De oplossing hier was om een ietsje kleiner vrijstaand bad op pootjes te nemen. Door de afgeronde hoeken van het bad paste alles beter in de ruimte. Ook namen we een iets kleinere wasbak. In de praktijk merk je dat niet meer en met plankjes ed kun je voldoende spullen kwijt.

Misschien moet je nog zo'n kant op denken om toch in het oorspronkelijke ontwerp te passen en niet zoveel te hoeven aanpassen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu