Aardlek eruit bij inschakelen oven

SKOW

  • #1
Bij onze oude oven (2e hands, een ETNA 16.40) vloog bij het uitschakelen (draaien aan de thermostaatknop) van de oven de aardlekschakelaar eruit. De thermostaat van het apparaat was overigens kapot. We hebben er een toen een aan/uit-schakelaar aan gemonteerd. Het probleem met de ALS was toen verholpen.

Sinds kort hebben we in hetzelfde huis een 2e hands infra-oven van ATAG (3000 Watt, typenr FK055A0H). Nu gaat bij het INschakelen van de oven de aardlek eruit. De grillstand werkt overigens wel.

* Andere apparaten op hetzelfde stopcontact werken prima (koffiezetter, strijkijzer, waterkoker).
* Oven op een ander stopcontact geeft hetzelfde probleem.
* Stekker andersom erin werkt ook niet.
* Stekker met aan/uit-schakelaar geeft hetzelfde probleem.

We kunnen de oven helaas niet testen op een andere groep, aangezien die allemaal niet geaard zijn. De gevoeligheid van de ALS is .03A. De vorige eigenaar had een vergelijkbare ALS (ook 0.03A).

Dit probleem heb ik al op diverse fora gezien, maar de oplossing heb ik niet kunnen vinden. We dachten eerst dat het aan de oven lag, maar aangezien de 'nieuwe' oven een vergelijkbaar probleem heeft, lijkt me dat sterk. Iemand suggesties?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Zitter er misschien 2 elementen er in waardoor er 1 aardsluiting heeft

Plaatst een het aan sluit schema zodat de specialisten er op kunnen reageren

Succes
 

SKOW

  • #3
Bedoel je verwarmingselementen?
Sorry, aansluitschema gaat 'm niet worden. Ben helaas niet zo technisch...

Kreeg al de tip op 'm even te laten doorwarmen op een ongeaarde. Kan dat zinvol zijn en is het veilig wanneer je alleen de stekker gebruikt en het apparaat dus zelf niet aanraakt?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Ja, verwarmings elementen
 

SKOW

  • #5
Morgen komt er iemand langs met een spanningsmeter. Misschien dat ik hem ook even zo ver kan krijgen om een aansluitschema te maken. Hopelijk is dat trouwens dan niet meer nodig :?

Trouwens ondertussen ook oven aangesloten op groep zonder ALS. Er begon toen iets te brommen alsof het vonkte, dus toen heb ik 'm maar weer uitgezet...
 

SKOW

  • #6
Nou, we zijn eruit. De ALS blijkt iets gevoeliger te zijn dan 0.03A, maar dat was nog neit echt het probleem. Het element is inderdaad kapot. Oude oven dus maar weer neergezet. Ben er alleen nog niet uit waarom de ALS er dan uitgaat als we die oven uitzetten.

Maar goed, er kan weer gekookt en ge-ovend worden! Iedereen bedankt voor de adviezen en het meedenken!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
:prima:

Succes verder
 

Gerrit

  • #8
Toch nog even reageren; sluit een toestel met metalen behuizing nooit, maar dan ook nooit aan op een niet geaarde groep.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu