Elektra Duitsland

A

Anonymous

Gast
  • #1
Beste vakmannen/vrouwen.
Zelf ben ik loodgieter en ben ook aardig bekend met elektra....
Nu hebben wij een woning gekocht in Duitsland en heb al veel info hier over gevonden, oa dat de min wordt geschakeld met aarde.

Nu is het zo dat ik op marktplaats 2 groepenkasten heb gekocht (hopelijk wel te gebruiken)
Ik moet de situatie nog bekijken maar met filmpjes op YouTube voor het aansluiten van een groepenkast zag ik het volgende.
bruin wordt aangesloten op de hoofdschakelaar en de groepen, blauw gaat op een aparte rail en aarde ook.
Graag uitleg van iemand die hier ervaring mee heeft.
en of ik de groepenkasten hiervoor kan gebruiken.

ook had ik al wat elektra aangelegd onder een op te hogen vloer en met een spanningsschroevendraaier verscheen er spanning op de bruine draad, dus dicht die vloer.....
bij het inpluggen van een boormachine had ik alleen geen stroom, dus heb toen een zwarte draad vanaf de aarde naar de blauwe laten lopen in het stopcontact en dit heeft het probleem opgelost.
Klopt dit en zou ik dit met elk stopcontact moeten doen en hoe zit het bij schakelaars en lichtpunten.
Ik kan met gemak een Duitse elektricien laten langskomen maar mijn Duits is nog niet zo goed om alles te begrijpen, deze ervaring heb ik al gehad met de schoorsteenveger die mijn cv installatie moet keuren.
Alle tips zijn welkom.
bedankt
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Zonder je op je ziel te willen trappen, met wat ik hierboven lees lijkt het me verstandiger dat je niet aan/in de meterkast werkt.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Je trapt me niet op mijn ziel hoor, ik weet wat ik wel en niet kan alleen werkt een Duitse installatie iets anders dan wij gewend zijn.
Ik zou in jouw huis een gehele werkende installatie kunnen aanleggen en je zou nog dik tevreden zijn.

Probleem is dat ik dus niet veel kan vinden op het net, wel in Duits maar google translate is geen top vertaalsite.

En nogmaals, een Duitse elektricien zou ik de helft niet van begrijpen.
Weet niet of je wel eens in Duitsland bent geweest, maar engels spreken ze dus niet en zodra ze merken dat je een beetje Duits lult dan ratelen ze in 1 x door.

Maar bedankt voor je antwoord ik wacht eerst wel even af tot er iemand reageert die hier van op de hoogte is en zo niet dan kom ik er vanzelf wel achter.
Voor de duidelijkheid ik werk al dik 20 jaar in de bouw en heb 10 jaar voor een loodgietersbedrijf gewerkt die ook een elektra afdeling had.
hadden ze geen werk voor de loodgieter dan ging je met de elektricien mee en zo ook anders om.
Dus ben zeker geen klusser.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Kennelijk ligt de nul van het betreffende stopcontact los. Bij wisselspanning spreek je overigens niet over plus en min maar over fase (bruin) en nul (blauw). Aarde en nul doorverbinden lijkt me geen goed idee maar ben verder ook niet van de Duitse regelgeving op de hoogte. Het lijkt toch verstandig er iemand met verstand van (Duitse) zaken naar kijken. Ondanks de taalbarrière.
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Tja het klinkt raar dat aarde met blauw is doorverbonden, maar dit werd mij al vermeld door een andere Nederlander die bij ons de bomen kwamen omzagen.
Jammer genoeg wisten zij verder niet meer over het hoe en wat.
Ook lag er een emmer met losse oude stopcontacten waar het zelfde bij gedaan was, aarde en blauw met een tussendraadje geschakeld, vandaar dat ik bij het niet werken van het stopcontact dit dus ook heb gedaan en werkte dus wel.
Moet de oude groepenkast wat dus een rotzooitje is uit elkaar halen en dan ben ik al een stap verder, maar nu zittend in Nederland is dit wel iets waar ik maar over blijf nadenken en dus wil weten hoe het zit.
Zal op den duur wel een elektricien in Duitsland moeten laten komen daar ik het risico niet ga lopen het zegeltje van de hoofdstop te verbreken en dan doen alsof me neus bloed terwijl er wel een andere groepenkast hangt die aangesloten zit met vd draad in pvc buis ipv losse leidingen die overal los in de muren zitten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
In duitsland is in sommige gebieden nog 'klassieke nulling' het doorverbinden van de nul aan de aard waarbij de nul dus aarde en nul tegelijk is.

Als je dit doet terwijl je nederlandse groepenkasten plaatst creer je een levensgevaarlijke situatie.

Je kan beter alles volgens de NL norm aanleggen, en die in de meterkast overzetten naar de pen constructie, maar dan moet dat wel mogen volgens de duitse norm.

Of iemand tevreden is over een installatie of dat deze voldoet aan de normen zijn 2 verschillende dingen!
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
Thanks headhunter,

Was al aan het googelen en kwam inderdaad weer een stap verder, blijkt een oude manier te zijn van aansluiten.
Is ook een oude boerderij waar alles gerenoveerd gaat worden.
Moet even kijken hoe ik nu te werk ga want had gehoopt om delen van het bestaande elektra installatie te kunnen gebruiken en in stappen te verwijderen om in de loop de tijd een geheel nieuwe installatie te krijgen, maar is misschien verstandiger om toch een Duitse elektricien snel de groepenkast te laten plaatsen en zelf de stroompunten gereed te maken om in ieder geval te kunnen wonen.
Viel me alleen al op in de groepenkast dat er geen aardeleiding zoals wij die kennen richting de grond gaat dus zal mij benieuwen wat hier uit gaat komen.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #8
Mmamax schreef:
Ik zou in jouw huis een gehele werkende installatie kunnen aanleggen en je zou nog dik tevreden zijn.
Ik denk het niet
Mmamax schreef:
ook had ik al wat elektra aangelegd onder een op te hogen vloer en met een spanningsschroevendraaier verscheen er spanning op de bruine draad, dus dicht die vloer
Zoals iemand al eerder schreef, ik zou het laten doen door een elektricien, dit gaat iets verder als het vervangen van een stopcontact.
Ten eerste meet je niet met een spanningsschroevendraaier, dat weet denk ik iedereen die iets te maken heeft met elektra.

Dit is geen kritiek, maar meer een tip.

Groeten b
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Klassieke nulling is in Duitsland sinds 1973 verboden. Oude installaties hoeven niet te worden aangepast, maar dat geldt niet meer als je een nieuwe groepenkast plaatst.

Verder werd klassieke nulling nooit in het stopcontact gedaan. Bij is de installatie is de nul weggevallen (blauw) en een of andere knul heeft het "opgelost" door de bruggen in de stopcontacten te plaatsen.

Hier moet in ieder geval een vakman bij. Eventueel ook iemand van het energiebedrijf.
 
A

Anonymous

Gast
  • #10
Headhunter en Tom bedankt voor je bijdrage, de rest....tja geef gewoon antwoordt op mijn vraag, als je het zelf ook niet weet dan is je bijdragen van wat ik wel of niet kan of zelf ga doen geheel onnodig advies.
En voor de duidelijkheid een spanningsschroevendraaier was het enige meetmiddel die ik op dat moment bij me had, en aangezien de helft van mijn gereedschap nog hier is ga ik niet iets aanschaffen wat ik al heb liggen, maar al met al heb ik het probleem tijdelijk weten op te lossen.
Dat er dus ergens anders een probleem zit met de nul draad is advies waar ik wat aan heb, en aangezien dus schijnbaar alle stopcontacten zo doorverbonden zitten zijn ze al flink aan het prutsen geweest.


was in de veronderstelling dat dit een forum was waar mensen elkaar adviseren, dat eeuwige kritiek en afkraken wat op zoveel forums afspeelt is nergens voor nodig.
 

Stefan666

  • #11
Kijk er in ieder geval goed naar.
( wie dan ook )

Heb een Nederlands huis, waar door de vorige ras-duitser een.. jawel, duits-achtige installatie was aangebracht.

Hoewel ze goeie auto's bouwen, hebben ze een wat aparte definitie van "stroomdraadjes".
( ik denk oprecht, als de vonken niet uit het doosje komen.. is het goed voor die mensen )

Met inderdaad, de nul op aarde.. soms, maar zeker niet altijd.

Dat de stroomboer de groepenkast én meter kwam vervangen, heeft dat nog voor wat spectaculaire en spannende momentjes gezorgd.


De oud eigenaar was een ingenieur bij Siemens... deed iets met generators voor noodstroom voorzieningen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu