Scheertrafo vs. stopcontact achter 30mA

Handyman25

  • #1
Kan iemand me in begrijpelijke taal uitleggen wat het merkbare verschil is tussen scheertrafo’s (bestaande oude huizen en overigens nog steeds te koop in sommige winkels) en een “gewoon
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een scheertrafo zorgt voor een galvanische scheiding tussen het lichtnet en de gebruiker. Met een scheertrafo heb je tóch een 'stopcontact' ook al voldoet de badkamer verder niet aan de normen voor aardlek etc.

Beperking van een scheertrafo is dat er echt alleen een scheerapparaat of een ander (zeer) weinig stroom verbruikend apparaat op aangesloten kan worden.

Op een stopcontact, dat via een aardlekschakelaar 30 mA loopt, staat een normale 230 V spanning. Indien afgezekerd op (standaard) 16 A kun je daar veel meer stroom gebruiken (indien nodig) dan het kleine beetje op een scheertrafo-stopcontact. :wink:
 

Handyman25

  • #3
Dank, dat is het het inhoudelijke verschil

en wat is het veiligheidsverschil? bij beiden is de aanraakspanning 230V volgens mij.

dus als ik in beide stopcontacten per ongeluk een beker water mors krijg ik bij beiden een (even?) gevaarlijke optater?
 

Peter_H

  • #4
Als je de fase van een normale wcd aanraakt, is er een gesloten stroomkring, namelijk fase van wijktrafo -> fase wcd -> je lichaam -> vloer -> aarde -> aarde bij wijktrafo -> sterpunt wijktrafo = nul wijktrafo.

Omdat een scheertrafo galvanisch is gescheiden van het lichtnet, is er geen gesloten stroomkring wanneer je één van de polen aanraakt en zal er ook geen stroom door je lichaam gaan.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wanneer je onverhoopt met natte handen een kapot snoer of apparaat aanraakt, en daardoor in contact komt met één draad uit het stopcontact, dan gaat met de scheertransformator nauwelijks stroom door je lichaam lopen zodat het niet gevaarlijk voor je wordt.
Met een aardlekschakelaar loopt er wel stroom en krijg je dus een behoorlijke optater, maar die aardlekschakelaar schakelt dan snel af, zodat het niet gevaarlijk blijft. Alles achter de aardlekschakelaar wordt dan stroomloos.

Voor continu gebruik (oplader voor tandenborstel of accu- scheerapparaat) is een scheertransformator trouwens minder geschikt, zo'n ding kan gaan brommen en dit is niet fijn als je er naast slaapt.
 

Blauwbloes

  • #6
En wat is het veiligheidsverschil?
Er zijn 2 veiligheidsaspecten

1: Galvanische scheiding van het net. Je moet dus al beide polen aanraken om een elektrische schok te voelen. De kans dat dit gebeurd is heel wat kleiner dan 1 pool.

2: Beperking van de stroomsterkte. Het vermogen van de ingebouwde trafo is beperkt. In landen van het Britse gemenebest zijn die dingen ook nu nog verplicht en ook gedefinieerd in een norm (BS EN 61558). Maximum 50VA, meest courant is echter 20VA, wat de stroom bij aanraking beperkt tot een 100-tal mA. De trafo is zo ontworpen dat de spanning heel snel in elkaar zakt als je deze met meer dan 20VA (80mA) belast.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu