Opsporen aardlek bij buitenverlichting/irrigatiepomp

Hanza52

  • #1
Ik heb plotseling een probleem met de aardlek van mijn buiteninstallatie. Hierop zitten een irrigatiepomp en enkele buitenlampen.
Tot voor kort werkte alles naar behoren. Nu wordt de aardlekschakelaar geactiveerd als ik de irrigatiepomp aanzet. Hierbij maakt het niet uit of de buitenverlichting aan of uit staat.
Enkele bijzonderheden:
• Als ik de irrigatiepomp via een andere groep (op dezelfde aardlekschakelaar) verbindt, werkt alles prima.
• Als ik in plaats van de irrigatiepomp, een verfafbrander (zonder aarde) aansluit, wordt de aardlekschakelaar geactiveerd; zowel met als zonder brandende buitenverlichting.
• De buitenverlichting werkt naar behoren als er geen andere apparatuur op aangesloten is die veel stroom trekt.
• Koppel ik de buitenverlichting los, dan werkt de irrigatiepomp met andere grote stroomverbruikers wel naar behoren op de originele groep.
Ik heb voor zover mogelijk alle koppelingen gecontroleerd en die zien er goed uit. (Koppelingen in de aarde zijn met gietmoffen verbonden.)

Is er een methode om het probleem op te sporen, zonder de bedrading totaal te vernieuwen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Isolatiemeting kan de bekabeling nazien, zit daar een lek in dan de moffen strategisch openen en dan weer meten om delen uit te sluiten.

Zit er geen lek, dan zou de aardlek zelf een probleem kunnen hebben.
 

Hanza52

  • #3
Hartelijk dank voor de snelle reactie. Kan ik de isolatie meten met de weerstandsmeter van een multimeter en zo ja hoe?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Een multimater is doorgaans niet geschikt, een isolatemeter meet met 50-1000vdc, een multimeter 1,5-9v dc.
 

Hanza52

  • #5
Hartelijk dank voor de info. Mijn multimeter meet gelijkstroom van 200mV tot 600V. Waar moet ik meten (zet ik de contactpunten) en op welk bereik moet ik de meter instellen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Je meet geen gelijkspanning, je meet met een gelijkspanning.

De multimeter zet een spanning op de meetpennen, en meet de stroom die dan gaat lopen.
Vervolgens rekent deze de weerstand uit volgens U/I=R
 

Peter_H

  • #7
Kun je kabel naar de buitenverlichting helemaal loskoppelen, inclusief de nuldraad?

Heb je de buitenverlichting al op vocht gecontroleerd?

Als je toch wilt meten met je multimeter, haal dan de spanning van de groep, en zet je meter op weerstand, hoogste waarde, bijv. 200 MOhm. Meten tussen nul en aarde en tussen fase en aarde. Geeft je meter een bepaalde waarde aan, dan heb je ergens een lekstroom, probeer te vinden waar. Geeft je meter oneindig aan, dan kun je ook een lekstroom hebben, maar die is niet te meten met een gewone multimeter zoals Headhunter al aangeeft.
 

Hanza52

  • #8
Hartelijk dank voor de info. Ik heb het geprobeerd en heb inderdaad een meting van 0,085 bij een ingestelde waarde van 2 MOhm tussen de nuldraad en de aarde.
Ik ga één voor één de lampen eruit draaien en hoop zo te vinden of de lekstroom verdwijnt doordat de lekstroom zit bij de aansluiting van de lampen. Als dat niet helpt, zit er niets anders op dan de kabels te vervangen. Ik kan niet een deel controleren omdat er moffen met giethars zijn gebruikt.
 

Hanza52

  • #9
Met alle lampen verwijderd, meet ik nog steeds een weerstand tussen de nuldraad en de aardedraad. Rest mij de bekabeling te vervangen. The Headhunter en Peter_H, hartelijk dank voor jullie commentaar. Ik kan nu i.i.g. meten of ik een lekstroom heb.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu