Oude schakelaar hoe aan te sluiten

Garco

  • #1
Een stroomuitdaging:

Ik heb het volgende geval.

Op zolder zit een dubbele hotelschakeling waarvan alleen de linkerknop werkzaam is.
Volgens dit schema:



De schakelaar dichtbij de lamp (rechts) is echter een dubbele en zit nu precies zo aangesloten als op het plaatje (met 3 draden dus). Dat werkt allemaal zoals het hoort. Nu zit daar een loze zwarte draad in die schakelaar die naar een nog niet aangesloten lamp gaat. Ik wil daar het niet gebruikte deel van die schakelaar voor gaan gebruiken. Maar hoe doe ik dat? Deze schakelaar heeft geen bruine draad, kan ik die gewoon van een andere bruine draad aftappen? (Die is daar beschikbaar).

De schakelaar heeft 6 aansluitpunten waarvan er nu dus 3 in gebruik zijn (zwarte draden vanaf beneden zoals op het plaatje). Conflicteert dat nog met elkaar of moet ik misschien een ander soort schakelaar kopen?

Gr.
Garco.

Natuurlijk heb ik eerst gezocht naar een antwoord, maar het (nog) niet kunnen vinden... :wink:
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Je zult een bruine draad naar die schakelaar moeten brengen. Anders is het enige dat je kunt bereiken, dat je de tweede lamp kunt schakelen onder voorwaarde dat de eerste aan staat.
 

Garco

  • #3
OK, er is daar een bruine draad beschikbaar, en anders is die wel te trekken.

Zo'n schakelaar is dus in tweeën verdeeld? Ik kan dus gewoon hem net zo aansluiten als die andere, zonder dat ze last van elkaar hebben?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Naar wat je beschrijft, heb je een dubbele wisselschakelaar. De rechter en linker helft hebben dan geen contact met elkaar.
 

Peter_H

  • #5
Ik weet niet waar je die bruine draad vandaan laat komen, maar hij moet wel op dezelfde groep zitten.
Wat me nog opviel aan het schema, de aansluiting van de nul en de schakeldraad op de fitting zit precies verkeerd om, maar dit terzijde.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Als er ook al een bruine draad bij de tweede schakelaar zit en een zwarte die al vernomen is dan kun je er van uitgaan dat als is voorbereid op een extra lamp.
Verbind de bruine draad met het p contact van het tweede deel van de schakelaar en sluit de lamp aan op de zwarte en een blauwe.
Ik neem aan dat er bij de aansluiting voor de lamp ook al een blauwe aanwezig is.
 

Garco

  • #7
Tijdje stil, maar het is gelukt!

Bruine draad op de schakelaar gemaakt, zwarte aan de andere kant van de schakelaar en er was licht!
Thanks iedereen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu