Onderverdeling Schuur voor gebruikers en omvormer.

Kxm0096

  • #1
NOOB vraagje.

Hier thuis een 3 fase aansluiting (3 x 25A) waarbij elke fase voor de meter een enkelpolige Holec 1000 E81S D25/E is gemonteerd.

Na de meter 3x een Hager ALS 4P 40A 30MA KLASSE A (CD440G) en op elke ALS 4x B16 zodat ik 12 eindgroepen heb.

Nu wil ik graag 1 van de hager ALS gebruiken voor een onderverdeler in de schuur voor gebruik maar ook om een 3-fase omvormer op aan te sluiten. Dus dan hou ik 8 groepen over in huis en 4 groepen in de schuur wat een beetje overkill is voor dit moment.

Ik vermoed dat dit wel kan maar weet alleen niet hoe.

1) Kan ik bv de ALS verplaatsen naar de schuur met hierop 4x de B16 zekeringen?
2) Zo ver ik weet moet de omvormer op een aparte ALS aangesloten worden. Kan ik deze ook parallel aan de verplaatste ALS monteren? Deze wordt sec gebruikt voor teruglevering aan het net.
3) Ik wil tevens de schuur spanningsloos kunnen maken vanaf huis. is het mogelijk om in de meterkast ook een 3-polige 'aan/uit schakelaar' te plaatsen voor de kabel naar de schuur?

De grondkabel tussen de meterkast en schuur zal uitgevoerd worden met aders van 6mm2 ivm de afstand en vermindering van spanningsverlies.

Bedsnkt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Het hele verhaal gaat niet op, tenzij je je hoofdaansluiting laat verzwaren, met bijbehorende kosten.

Zoek maar eens op 'selectiviteit'. Het komt er kort gezegd op neer dat je met een onderverdeler op een 3x25 aansluiting slechts 6A groepen op de onderverdeler krijgt.

Oplossing is iedere 'schuurgroep' apart trekken naar de meterkast.
 

Kxm0096

  • #3
Hessie,

Zou het anders wel kunnen als ik een 4e Hager ALS 4P 40A 30MA (CD440G) plaats in de meterkast sec voor teruglevering? Naast de grondkabel die hierop aangesloten wordt voor de omvormer zal ik dan 2 extra grondkabels trekken voor 2 groepen in de schuur die elk aangeloten zijn in de meterkast 16B automaat.

Bedankt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Nee. Je moet de kabel naar de onderverdeler beveiligen met 16A. Dan zijn de eindgroepen max 6A.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Kxm0096 schreef:
Hessie,

Zou het anders wel kunnen als ik een 4e Hager ALS 4P 40A 30MA (CD440G) plaats in de meterkast sec voor teruglevering? Naast de grondkabel die hierop aangesloten wordt voor de omvormer zal ik dan 2 extra grondkabels trekken voor 2 groepen in de schuur die elk aangeloten zijn in de meterkast 16B automaat.

Bedankt.
In dat scenario leg je duzs voor alles een aparte kabel?

Dat kan prima! Alleen moet je de kabel voor je omvormer ook nog wel beveiligen, alleen een aardlekschakelaar is niet voldoende. Gewoon een 16A krachtgroep plaatsen dus voor de zonnepanelen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Aan die aardlekschakelaar hoef je niets te wijzigen, alleen zoals gezegd een krachtgroep erop zetten tbv de omvormer. Eén van de gewone groepen moet dan komen te vervallen om het Max van 4 groepen per aardlekschakelaar niet te overschrijden. Wel zoals voorgesteld dus per groep aparte kabels leggen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Sorry, even verkeerd gelezen inderdaad.

Kort samengevat moet het zijn:

Per groep een kabel naar de schuur (voor de omvormer een krachtgroep 3x16)

Alle groepen achter een aardlek.

Maximaal 4 groepen per aardlek (krachtgroep telt gewoon als 1 groep)
 

Kxm0096

  • #8
Sorry voor de late reactie. Ik dacht dat de topic gesloten was.

Allemaal bedankt. Dus als ik het goed begrijp dan kan ik 1 complete ALS gebruiken als krachtgroep naar de schuur voor de 3-fase omvormer. Dus alle automaten in de schuur en een 5-aderige kabel als krachtgroep naar de schuur.


Kan ik dit dan ook oplossen door het bijplaatsen van een 4e ALS in de huis meterkast met 3* 16A automaten? Of is er een wettelijk limiet aan het aantal ALS's bij een 3-fase aansluiting?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Een aardlek is geen beveiliging tegen overbelasting en du sniet te gebruiken als een krachtgroep.

Een omvormer sluit je liever niet aan achter een aardlek.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Je begrijpt het verkeerd. Ivm selectiviteit kun je GEEN automaten in de schuur plaatsen.

Je moet gewoon voor elke groep, of dat nou een omvormer is of een wasmachine of een algemene groep, een aparte kabel trekken naar de schuur.
 

Kxm0096

  • #11
Hessie, Ok geen enkele automaat in de schuur. Dat is mij nu wel duidelijk.

Maar de vraag die nu overblijft is, mag je een 4e ALS in de huis meterkast bijplaatsen sec alleen voor de omvormer (Krachtgroep)? Ik heb hier dan ook geen automaat voor nodig of wel?

Headhunter geeft aan dat je een omvormer liever niet aansluit achter een aardlek, maar ik lees regelmatig dat het juist wel verplicht is. Zie ook: rechtopzon - Reglementering Nederland (Hier wordt ook gemeld dat een installatie boven de 3000 Watt moeten worden aangesloten op een 100 mA aardlekschakelaar?)

En zie ook: Aardlekschakelaars-bij-zonnepanelen-Intech-commentaar-vdM.pdf - Wel een gemis dat de wettelijke regels voor het aansluiten van een omvormer niet duidelijk beschreven zijn. Dan was het voor iedereen duidelijk.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Met eerder genoemde krachtgroep wordt een 4 polige installatie automaat bedoeld. Dit is een toestel dat tegen overbelasting en kortsluiting beschermd (iets anders als een aardlekschakelaar dus). Deze dien je in de groepenkast te plaatsen, aangesloten op één van de aanwezige 4 polige aardlekschakelaar. Aangezien er Max 4 automaten op één aardlekschakelaar mogen, dient er dan één 2 polige automaat te vervallen. Op de 4 polige installatie automaat sluit je vervolgens de kabel naar de omvormer aan.
Als het allemaal niet duidelijk/onbekend is, laat het dan door een installateur uitvoeren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Zonnepanelen achter een aardlek ook 100mA i svragen om problemen.
Vast aangesloten, is een aardlek niet nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu