Vloer wordt niet warm met vloerverwarming

Fermeul

  • #1
Wij hebben onlangs sinds enkele jaren de vloerverwarming weer aangezet. Het betreft een type thermo briljant zoals op de foto staat.

Ik heb de stekker in het stopcontact gezet en heb dagelijks de radiator met de draaiknop een aantal graden warmer gezet en deze staat nu op 50 graden.

De pomp is al 3 weken warm en maakt gewoon geluid (heel zacht maar je hoort wel iets als je je oor er vlakbij houdt, neem aan dat dit gewoon is) en er zitten 2 thermometers op de pomp. Degene die bij de pomp staat geeft 50 graden aan degene aan de andere kant 40 graden.
Ik ben zelf totaal niet handig maar ik ga er vanuit dat de ene de ingang is en de andere de retour en dat deze temperaturen kloppen.

Het probleem is dat de vloerverwarmingsleidingen die de grond in gaan (achterste 3) ook gewoon warm worden maar dat de leidingen die de grond uitkomen (voorste 3) voor retour niet warm worden. De vloer is nu ook na 3 weken nog niet warm geworden.

Aan de bovenkant zitten 2 ontluchters op het blauwe gedeelte en wanneer ik deze probeer te ontluchten komt er direct warm water uit druppelen dus hier lijkt geen lucht in te zitten.

Wat kan het probleem zijn?
Bij de retourslangen uit de grond zit ook bij iedere slang een draaiknop zoals je op de foto zit. Deze zit ook rechts bovenop het blauwe gedeelte naar de retourleiding naar de CV. Dit betreft echter gewoon schroefdraad en lijkt op een sluitdopje. Als ik deze er af draai zie ik een holle ingang. Moet of kun je hier ook iets mee doen om het probleem op te lossen?

De pomp heeft aan de linkerkant een schakelaar die je in drie standen kunt zetten. Ik heb hem op alle standen geprobeerd en dit lijkt ook geen verschil te maken.

Ik hoop dat iemand me kan helpen.
Bedankt alvast.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Pomp defect, of slagen verstopt.

Daarbij mis ik ook een onderdeel, de maximaal thermostaat die voorkomt dat je te heet water in je vloer brengt bij een defecte thermostaatknop.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Geduld!!
Mogelijk is de vloerverwarming gelegd met een hart op hart afstand tussen de buizen van 15 cm of meer. Dan duurt het dus lang voordat de hele massa is opgewarmd.
Als de aanvoerleiding en retour warm worden is het een teken dat er doorstroming is.
Het temperatuurverlies over de buizen is toch zo'n 10 graden, dus geeft de vloerverwarming wel warmte aan de vloer af. Dat deze aan de oppervlakte nog niet voelbaar warm wordt kan komen doordat:

- er boven de buizen veel dekvloer ligt: dan moet een behoorlijke massa opgewarmd worden en dat duurt wel even.

- je geen tegels, maar bijv. laminaat gebruikt: ook dan duurt het allemaal wat langer

- buizen te ver uit elkaar zijn gelegd (de zogenaamde bijverwarmingsvariant) Duurt dus erg lang voordat de vloer opwarmt en kost je per saldo meer energie (daarom nooit bijverwarming laten aanleggen!!)
Hoeveel M2 wil je verwarmen met die 3 groepen (normaal zou dat ca. 30M2 zijn)

- mogelijk verwarm je ook met radiatoren in dezelfde ruimte. In dat geval zet de thermostaat de CV-ketel al uit als de ingestelde temperatuur bereikt is, terwijl de vloer nauwelijks de kans krijgt om goed op te warmen.
Dat geldt ook voor nachtverlaging: zet je de thermostaat 's avonds lager, dan zal de gehele massa weer afkoelen en kost het iedere keer weer veel tijd voordat alles goed is opgewarmd.
Probeer het eens met alle radiatoren in dezelfde ruimte (als die er zijn) dicht te draaien.

Om een goed beeld van de verandering te verkrijgen is het zaak om de temperatuur goed te meten: een vloertemperatuur van 20 graden voelt nog niet als warm aan.

Achter de dopjes die je bedoelt zitten afsluiters om de groepen af te sluiten(dicht te draaien) Kraantjes moeten helemaal open staan.
Een maximaalthermostaat zie ik ook niet zitten, maar is niet van invloed op het niet verwarmen van je vloer. (is alleen een beveiliging voor te heet water door je vloer)

Ik raad je in ieder geval aan om een pompschakelaar toe te passen: daarmee bespaar je zo'n € 80,00 - 100,00 per jaar op je elektriciteitskosten.

Geduld is in deze een schone zaak!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu