Groepsautomaat voor buitenverlichting springt telkens uit

Tom345

Specialist Elektra
  • #1
In ons huis heb ik een probleem met één groep die er met regelmaat uitspringt. De groep is gemerkt "buitenverlichting" en er lijken niet meer dan 5 halogeenspots aan. Er lijkt niet echt sprake te zijn van kortsluiting, want je kunt de automaat vervolgens gewoon weer aanzetten en de lampen doen het dan. Overbelasting lijkt me ook onwaarschijnlijk, want a) neem ik aan dat de installateur rekening heeft gehouden met aantal en opgenomen vermogen van de lampen (de lampen zijn hooguit 100 W) en b) zie onder.

Vandaag twee automaten verwisseld, om te kijken of de automaat misschien defect is, maar dat bleek niet net geval. Toen ik de hoofdschakelaar weer aanzette, werd ik getuige dat de groep er meteen uit vloog. Dat kon ik vervolgens niet meer reproduceren, maar het is dus ook geen overlast, want anders zou de automaat niet meteen aanspreken.

De buitenverlichting wordt aangestuurd door een schemerschakelaar die op zijn beurt een vijftal relais Hager ES 220 A aanstuurt. waar de leidingen naar het de lampen doorheen gaan.

Ik dacht dat er misschien iets mis is met het relais, maar ik kan me niet voorstellen dat er kortsluiting kan ontstaan tussen de nul van de spoel en de fases die door de relaiscontacten worden geschakeld.

Voorstel van de installateur die het heeft aangelegd, was om een tragere automaat te plaatsen vanwege de inschakelpieken van ledverlichting. Dus ik vrees dat ik het alleen moet opknappen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Aardlek of directe aarding?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Geen aardlek in de hele kast.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Goede hint, trouwens.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Kabels uitmeten, mogelijk kortsluiting door vocht.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Lijkt me ook het meest waarschijnlijke. Net nog even gekeken en de automaat is nu ook niet meer in te schakelen. Past bij dat het vandaag heeft geregend.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Heb het volgende gedaan:

In de groepenkast nul en aarde van de betreffende groep losgehaald en de automaat uitgezet. Vervolgens relais in de teststand gezet en de weerstand gemeten tussen fase- en aardedraad.

Bij de groep die problemen geeft is deze 2 kOhm. Bij de andere groep voor buitenverlichting meet ik tussen de 500 en 750 kOhm (niet preciezer te meten met mijn analoge multimeter).

Volgens mij kan 2 kOhm niet door de beugel. Maar ik kom met deze waarde maar op een lekstroom van 0,115 A (= 230 V / 2000 Ohm). Daar gaat geen automaat van springen. Mogelijk dat de weerstand kleiner is bij regen. Ik had nog geen gelegenheid om dat te meten.

Het plan is dat ik met mijn bevindingen terug ga naar de installateur en hem laat uitpluizen waar de aardsluiting ligt. Ik wil alleen voor de zekerheid weten of ik de goede metingen het uitgevoerd en de juiste conclusies trek.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Meet je met een multimeter of met een isolatietester?

Met een multimeter meet je maar met 9v, dat is al erg klein om een isolatiefout met vocht te kunnen meten.

Bij netspanning gedraagt een lek door vocht zich als een VDR.
Een voltage afhankelijke weerstand, tot een bepaalde spanning is er nauwelijks iets te zien totdat je de kritieke grens bereikt en dan is er opeens geen isolatie meer te meten.

Overigens is de minimale weerstand 1k/v bij jou zou dus bij 230v iig 230kohm moeten zijn.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Multimeter inderdaad (de mijne meet maar met 1,5 V). Isolatietester heb ik niet.

Dat met de VDR wist ik niet. Ik had er wel rekening mee gehouden dat ik de aardsluiting met een multimeter niet zou kunnen opsporen en was blij dat dat wel het geval was.

Dan kan dus die aardsluiting wel degelijk de oorzaak van de storing zijn. Ik zal dan voor de zekerheid ook een isolatiemeting op de tweede buitengroep laten uitvoeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu