Projectje met een ChronoTerm IV

Mathieu1

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb even jullie nodig tbv een projectje wat ik aan het doen ben, en dat is kleine dingetjes zoals PC ventilatortjes, lampjes, en zulke dingen die allemaal op 12V lopen te schakelen met een oude chronoterm IV die ik net van mijn buurman heb gekregen die aan het verbouwen is.

Nu wil ik graag weten of de chronotherm OpenTherm is of AAN/UIT24V, en hoe ik de schakeling moet maken (of waar eigenlijk)




Op welke terminals moet ik de GRND draad van mijn 12V voeding aansluiten? Ik neem aan R en W want daar zitten als enige de schroefjes in... Maar het kan ook ergens anders in moeten misschien.

En sowieso, waar staan TE TE TB RB eigenlijk voor ?


Mvg, mathieu
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Documentatie van Chronotherm IV en Chronotherm IV Modulation is snel te vinden via google.

Indien het een Modulation type is staat dat er op vermeld, midden onder het display. In dat geval heb je er niets aan voor jouw doel, want die werkt met een of ander digitaal communicatiesignaal.

Indien het een normale Chronotherm IV is, is dat een aan/uit thermostaat. Deze heeft batterijen voor de voeding, de voeding ervan werkt (volgens mij) geheel niet via de draden die van de ketel komen.

Die zitten aan de twee contacten, die de schakelcontacten zijn van een (bistabiel) relais in het thermostaat. Branden op het thermostaat = doorgeschakeld contact, niet branden = open contact. De rest kun je uit de handleidingen halen.

Je kunt dat contact (de twee klemmen) dus gebruiken alsof je een normale schakelaar ergens tussen zou hebben zitten. Let wel op dat je geen hele hoge stromen (meer dan ca 1 A) erdoor laat lopen, want dan zouden de relaiscontacten kunnen vastsmelten, heb je er niets meer aan. Dus contact niet direct aansluiten tussen GND en + 12 V!

Wat de andere lettercombinaties betekenen weet ik niet maar is ook niet belangrijk, want die doen niets. Die letters staan op het kastje omdat dat kastje waarschijnlijk ook voor andere modellen gebruikt werd.

Of je veel hebt aan zo'n thermostaat om allerlei dingen te schakelen betwijfel ik. Hij werkt alleen aan de hand van omgevingstemperatuur, je kunt hem dus niet als gewone tijdklok gebruiken. :wink:
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #3
....het is dus serie geschakeld.
En kan met wat ruim denken wel als tijdklok gebruikt worden
gewoon de nacht op 5 graden, en de dag op 30 graden.

Maar als ik al hoor dat je er ventilatortjes wilt aansturen
dmv de temp, dan kom je met de 1A verkeerd uit, hij is dus
geschikt om een piek van 24W aan te kunnen....en dat is
zoals Cees als zei, erg weinig.
Dan zou je eerder voor een thermostaat gaan die 230v kan
schakelen, die kunnen veel meer vermogen aan, sowieso kan
bv een Danfoss RT51 dit wel aan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu