Ecolution combi 50

Blueone

  • #1
Een tijd geleden is mijn nieuwbouwwoning opgeleverd, daarbij is ook een inventum ecolution combi 50 warmtepomp geinstalleerd, nu had ik hier wat vragen over. Het stroomverbruik van het apparaat is 24uur per dag ongeveer 450watt, het gebeurd slechts 2x per dag een half uurtje dat het stroomverbruik zakt tot ongeveer 150watt, dit is dus bijna 5000Kwh per jaar voor alleen de warmte pomp! Hoort dit wel?
Tevens maakt de warmtepomp behoorlijk wat geluid, als ik hem op de normale stand heb staan hoor je hem erg goed op de verdieping eronder (wel een open trap), dit terwijl eigenlijk wordt aangegeven dat de warmtepomp geluids stil moet zijn. Heeft iemand ervaringen met dit apparaat en weet diegene wat het normale gedrag is?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Het toestel zou gemiddeld 300 watt per uur moeten gebruiken, dat komt ongeveer overeen met ca. 2600kW op jaar basis.
Uw verbruik is dus hoog te noemen.
De geluidsproductie kan bv komen door vervuilde filters,daar moeten de ventilatoren dan harder door zwoegen wat eveneens meer energie gaat kosten.

Normaal bedraagd de geluids productie ca 38 dba
Op hoog stand meer dan 41 dba. op zich best wel rumoerig te noemen.

Is deze geplaatst op een stenen ondergrond die zwaar genoeg is om geluid te absorberen (<200 kg/m)

Er kunnen veel zaken zijn die uw klachten veroorzaken, mocht u met het toestel niet tevreden zijn neem dan contact op met de installateur zodat die de fabrikant erbij kan laten komen.

Het is belangrijk dat het toestel van af het begin wel goed kan werken.

Vr Gr en succes ermee
 

Blueone

  • #3
De pomp hangt aan een kalkzandstenen muur dus volgensmij zou dat wel goed moeten zijn. De filters kunnen denk ik ook nog niet vies zijn (hij hangt er pas een paar maanden). Ik heb ook af en toe dat hij niet terug kan naar stand één, het lijkt dan alsof hij af en toe niet reageert. Misschien toch maar even de installateur gaan bellen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Garantie. Vraag dit aan de installateur.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #5
Juist bij nieuw opgeleverd projecten kunnen de filters behoorlijk snel verstopt raken door bouwstof en dergelijke , kleine moeite om filters eruit te halen en en schoon te maken .
 

Blueone

  • #6
Oke, dan ga ik ze even schoonmaken. Het viel om op dat ik nu ongeveer 5~6m3 per dag gebruik om het huis op temperatuur te houden (Warm water is hier vanaf gehouden). Het gaat om een tussenwoning uit dit jaar met een vloeroppervlakte (begane grond) van 65m2. Dag en nacht heb ik de temperatuur op 19,5 staan en tussen 18:00 en 23:00 op 20,5 graad. Hoort het eigenlijk niet zo te zijn dat de ecolution het huis nu gewoon op temperatuur houdt zonder gasverbruik?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
De Ecolution haalt warmte uit de afgevoerde ventilatielucht, en HELPT met deze warmte de cv ketel (zowel voor ww als cv) In het voor- en naseizoen heb je hier misschien genoeg aan, maar zodra het vriest zul je toch echt moeten bijstoken.

Vul je gasgebruik eens in op mindergas.nl, dan krijg je een mooi inzicht in het verbruik.

Mijn ervaring met deze apparaten is, dat ze mooi zijn op de EPC berekening kloppend te maken, maar in de praktijk weinig besparen. Wat je bespaart aan gas, geef je ongeveer uit aan stroom en afschrijving.

Rekenvoorbeeld (levensduur geschat 15 jaar)
Het apparaat bespaart 900m3 gas x 15 jaar x €0,75 = € 10125,-
Het apparaat kost 2600kwh x 15 jaar x €0,23 = € 8970,-
Het appartaat kost zelf € 3000,-

Per saldo € 11970,- aan kosten, en € 10125 aan baten. Installatie en onderhoud nog niet meegerekend, en ervan uitgaan dat ie nooit stuk gaat. Ook ga ik uit van de gegevens van de fabrikant, die (soms) wel eens wat rooskleurig zijn...
 

Hemmer02

  • #8
Ik heb ook sindskort een nieuwbouwwoning met een inventum ecolution. Als ik jouw gasverbruik vergelijk met dat van mij zit je veel en veel te hoog! Ik verbruikte in een 2 onder 1 kap van 165m2 eind november 2013 gemiddeld 2,5 m3 gas per dag totaal, dus inclusief warmwater. De kamerthermostaat staat continu op 20 graden zonder nachtverlaging, de ketel op 65 graden en de vloerverwarming thermostaat op 35 graden (wordt niet warmer dan 25).

Voor jouw woning zou je bijna geen gas moeten verbruiken voor verwarming als alles goed is ingesteld. Wat betreft het energieverbruik van de ecolution; deze draait alleen van 1 oktober tot 1 april op vollast en qua ventilatie automatisch op stand 2 waardoor hij idd meer lawaai maakt en veel stroom trekt. Van 1 april tot 1 oktober wordt hij dus weer rustig :-). Maar voor elk uur dat hij vol draait verdien je €0.03 aan gas tov electra kosten voor warmte, dus dat is alleen maar goed. Een gedetailleerde berekening heb ik al op olino staan.

Ik zou dus serieus een installatiebedrijf met veel kennis over het juist inregelen van de installatie in combinatie met de ecolution laten kijken. Want anders kan je nog wel eens schrikken van je energierekening aan het eind van het jaar. Ook als ik je in je andere post hoor over het ineens instellen van de vloerverwarming thermostaat naar 50 graden (gevaarlijk voor de vloer) lijkt me dat verstandig.
 

Parterretrap

  • #9
Wat is de ingestelde temperatuur van de luchtsensor ?

Normaal gesproken is deze vanuit de fabriek ingesteld op 21 graden; het advies is 1 a 2 graden boven de thermostaat-instelling (zie handleiding Ecolution).

Zolang de luchttemperatuur beneden de 21 graden is, zal de Ecolution de vloer verwarmen. Springt de thermostaat aan dan warmt de CV bij.

Hoe hoger de stand van de ventilator hoe meer warmte er uit de lucht ge-recirculeerd kan worden. Bij een Ecolution Combi 50 is het daarom aan te bevelen om deze op stand 3 te zetten zodat vocht snel wordt afgevoerd en de boiler extra snel weer op temperatuur gebracht kan worden.

Ik heb een nieuwbouwwoning uit december 2014 met 200m2 vloeroppervlak...het is nu half maart en het huis blijft warm (21 graden) zonder gasverbruik. Elektra gaat wel iets omhoog (incl. inductie/tv/computer) is het verbruik 14kWh.

De Ecolution heeft een zomerstand (die actief is), waardoor er van april t/m september niet bijgewarmd zal worden. Dus zal het electraverbruik niet 14kWh x 365 dagen zijn.

De elektra wordt gecompenseerd door 3500W aan PV-cellen.
Voor de 200m2 was ik voor het activeren van de Ecolution ongeveer 130 euro per maand aan energiekosten kwijt. MET de Ecolution verwacht ik onder de 100 euro te komen. Met de PV-cellen zelfs onder de 50 :-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu