Renovatie badkamer - veel vragen ;-)

Niek-bcn

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig in stappen mijn badkamer kompleet te renoveren. Het heerlijke is dat tijdens het renoveren het gebruik bijna voortdurend mogelijk moet zijn. Stippen en in en keer weer opbouwen zou toch iets gemakkelijker zijn, maar met twee kleine kinderen die dagelijks van de badkamer gebruik maken helaas onmogelijk.

Nu heb ik verschillende vragen. Ik heb oude bijdragen in het forum al bekeken maar ben er niet helemaal uitgekomen wat het beste is. Nog even ter info: de bedoeling is een bodemgelijke douche, een hangtoilet en vloerverwarming. De vloerverwarming komt alleen in de badkamer en is een aftaking van de normale verwarming. Badkamer is slechts 5 m2 dus dat zou moeten lukken. Wastafel komt van een zweedse firma en het in elkaar schroeven van die spaanplaten zal geen problemen opleveren maar bij de andere punten heb ik de volgende vragen:

Verwarming:
1. Onder de douche heb ik geen vloerverwarming gepland, wat doe ik met de randisolatie: plaats ik die om de douche, dus zo te zeggen aan alle wanden (fig1) of moet ik die tussen de vloer en het afschot van de douche plaatsen (fig2).

2. Voor het drogen van handdoeken overweeg ik nog een kleine design radiator: omdat ik zoveel als mogelijk met de vloerverwarming wil verwarmen kan ik hier een soort van kogelkraan tussen zetten zodatik de radiator snel kan afsluiten. Ik he been schts gemaakt hoe ik de verwarming wil maken. Iemand een idee of dit gaat werken of heeft iemand een beter idee?

3. Ik wil kiezen voor een vloerverwarming met een dunne opbouw. De firma die ik heb aangeschreven zegt dat dit gaat zonder folie tussen beton en noppen waarin de verwarmingsbuizen komen. Heeft iemand ervanring hiermee? Verder zou dan de chape tussen de 0.8 en 2,5 centimeter komen (meer is niet toegestaan) met hierop een ontkoppelingsmat. Ook hier iemand ervaring of dit goed werkt?

Tegels aan de wand
4. Op een plek heb ik al wat van de oude tegels aan de wand weggeslagen en deels blijft de stuc zitten maar ookop grote delen is deze weg. Wat raden jullie aan als geode ondergrond om de nieuwe tegels te lijmen. Een voorzet wand met platen gaat om verschillende redenen niet lukken, maar ik zou graag willen weten wat het beste materiaal is om een redelijk dunne stuck aan te brengen alvorens de tegels er op te lijmen. Ik zal later nog wel even een foto van de muur erbij zetten. En moet ik na het stucken de wand nogimpregneren alvorens ik ga tegelen.

Toilet
5. Ik heb watervast multiplex gekocht om de hangtoilet in te bouwen. Ik lees verschillende berichten, maar de vraag is of ik deze nog moet impregneren alvorens ik deze ga betegelen?

Douche
6. Eigenlijk wilde ik voor hetafschot in de douche een board kopen maar omdat de afvoer op een rare plek komt vanwege balken die onder de douche zitten gaat het niet lukken met een standard board en wil ik het afschot zelf maken met cement. Weet iemand of dit cement van een bepaald type moet zijn? Ik had gedacht om er zo’n waterafdichtende mat over te lijmen en dan te betegelen. Heeft iemdna hier een idée welk cement ik moet gebruiken?

ALvast heel erg bedankt voor hulp en tips

Groeten

Niek


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
1. Douche op tegels? Dan krijg je dus koude voeten :? Randisolatie overal rondom.

2. Waarom geen normale thermostaatkraan?

3. Weet niet

4. Gaten aanhelen met cementgebonden stucwerk of evt. MP75.

5. Kijk in de specs van je tegellijm.

6. Zandcementdekvloer
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
1: Overal randisolatie aanbrengen.

2: Met een radiator is de badkamer sneller warm, als met vloerverwarming, en gebruik gewoon een thermostaat knop.
Die kun je ook dicht zetten.

3: Chape vloer moet minimaal 6 cm zijn over de noppen platen waar de vloerverwarming in licht, anders gaat de chape scheuren.

4:Gebruik een cement gebonden snelwerkende uitvlak mortel.
Geen gipsgebonden producten gebruiken in het douche gedeelte.

5: Liever geen houten plaat gebruiken, maar bv gasbeton blokken, en voorstrijken is op elke ondergrond aan te raden voor het tegelen.

6: Is de ondervloer een houten vloer dan????
Daar kun je niet zo maar op tegelen.
 

Niek-bcn

  • #4
Hi Peter, hi IJkenhout,

bedankt voor jullie antwoorden!!!! Ik ben deels bezig geweest het spul in te kopen wat hier in Spanje een avontuur is. Veel wat in Nederland standaard is is niet te krijgen of het duurt weken voordat het er is.

Wat betreft de vragen die ik had:

2. Het idee was een thermostaat voor zowel vloerverwarming als radiator. En een apparte kraan voor de radiator zodat ik deze snel kan af en aansluiten als ik deze nodig heb. De verwarming zou dan hoofdzakelijk via de vloer gaan. Als julie hier nog een idee hebben of dat gaat zou dat super zijn!

De rest:

1. Okay, super ik doe dan de randissolatie om de douche (afb 1)


4. Okay, was nog niet makkelijk de bouwmarkt hier te overtuigen dat ik geen gips wil- bedankt voor jullie antwoord

6. Nee ondervloer is van cement, maar was niet zeker of er onder de douche een ander type cement als dekvloer wordt gebruikt.

Groeten

Niek
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu