Waterdicht maken en stucen keldermuur

Heron

  • #1
Goedemiddag lezers,
volgend project: de kelder.Nu de troep eruit is zie ik dat de vloer van mijn kelder (2x5x1,7 hoog) vochtig (geen plas water) wordt bij flinke regenval.
De vloer is van beton, de muren gemetseld en gestucd (maar dat valt er grotendeels vanaf).
Er is al veel over gezegd, maar ik kom nergens tot een sluitend antwoord op deze vraag:

Wat is de beste werkwijze om de kelder weer waterdicht te maken zodat ik geen schimmel en vocht meer verzamel en hoe kan het afwerken?

Wat ik al heb gevonden is dat ik de oude stuclaag eraf moet halen, cementgebonden stuc moet gebruiken (al dan niet gemengd met waterglas). De kelder moet fatsoenlijk geventileerd worden en ik moet voorstrijk gebruiken.
En nee, ik kan het niet van buitenaf waterdicht maken omdat de kelder namelijk midden onder het huis zit en ik er op geen manier van buitenaf bij kan.

Wat ik echter niet weet is:
  • 1. Moet ik de muur eerst impregneren en daarna voorstrijk en stuc erop doen?
    2. Hecht mijn voorstrijk dan wel als het geimpregneerd is?
    3. Kan het kwaad dat de muur dan wel vochtig wordt maar zijn vocht niet kwijt kan? Of vergaan de bakstenen dan op termijn?
    4. Moet ik na de stuclaag juist dampdichte of dampopen verf gebruiken?

Alle tips zijn welkom!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb zo'n idee dat dit een klus is die je beter kan uitbesteden. Dan krijg je ook garantie erop.

Er zijn fabrikanten die allerlei waterdicht-spullen hebben. Als je het zelf zou willen doen, kan je eens contact zoeken daarmee. Per PB een optie.

Dampopen verf lijkt me het beste, maar dit kan je evt. ook even apart in de verf rubriek vragen.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
Kelderafdichting op de juiste manier is een vak apart en is echt kennis van zaken nodig. Om een kelder volledig waterdicht te maken moet er wel wat gebeuren! Naar mijn mening is dit voor de professional.
-vloer en wanden afbikken tot op steen als je een gemetselde kelder hebt. En volledig stofvrij maken.
-doorvoeren ontdoen van mantel buis en dicht maken met special hars gebonden afdichting ivm met evt aantasting door portlandcement.
-aanbrengen kiesol en 3 waterdichte lagen aanbrengen met tussentijdse droogtijden.(een stuclaag met cement gebonden is niet waterdicht! slechts bestand tegen water. Ik lees vaak dat mensen denken dat dit afdoende is om een kelder af te dichten) je werkt met specifieke afdichtmortels.
-hierna breng je een spritz laag aan. Is voor de hechting tussen afdichtinglaag en stuclaag(keuze traditionele kalkcementmortel of fabriek samengestelde mortel. Deze moet wel op Portland cement basis zijn.
Als je last hebt van veel zout uitslag moet je een zoutbufferende stuclaag aanbrengen.
-nieuwe dekvloer aanbrengen beton of cementdekvloer.
Vervolgens kun je de wanden afwerken naar keuze met dampdoorlatende verf of sierpleister(buitenkwaliteit). Beter niet met tegels, hierdoor kan de muur niet meer ademenen en zal er vocht ophopen achter de tegel die op den duur los laten. Vloer afwerken naar keuze tegels epoxy of dampdoorlatende betonverf. Dit alles heb ik uitgevoerd met een vriend van mij. Die zit in kelderafdichting en ben zelf stucadoor. Hierdoor alleen materiaal kosten kwijt a 1500 euro. Schrik dus niet wanneer je dit laat uitvoeren door een bedrijf.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Het omhoog schoppen van 4 jaar oude topics voegt weinig meer toe...
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
Het is niet de bedoeling topics weer omhoog te schoppen. Soms kijken mensen eerst bij een oud forum of hier een antwoord staat alvorens een nieuwe te openen. Vandaar mijn reactie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
In dit geval vind ik het een zeer welkome aanvulling!
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #7
Bedankt Ijkenhout.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu