Hoe ernstig vochtprobleem oplossen ?

Koike

  • #21
Even nog een vraagje , zou het eventueel helpen om bijvoorbeeld houten latten op de buitenmuur te schroeven daartussen isolatieplaten te steken en afwerken met kunststof panelen ? en hoe ik het afwerk op de terras zodat er geen water onder kan
 

Koike

  • #22
Tips om de muur aan de binnenkant af te werken mogen uiteraard ook
 

Bernhard

  • #23
Met isolatie aan de binnenkant wordt de temperatuur van de stenenmuur lager. De kans op condensatie wordt dan groter.
Met isolatie aan de buitenzijde van de muur wordt de temperatuur van de stenen hoger. Als de isolatie aan de buitenkant nat kan worden door een lekkage wordt het warmteverlies 10x groter dan bij een droge muur. In de bestaande situatie is de afkoeling van de muur/fundering/betonvloer zo groot dat er condens ontstaat. mvgr bernhard
 

Koike

  • #24
Ok , bedankt , das goed om weten
 

Vick

  • #25
Koike, de omschrijving van je probleem klinkt enorm herkenbaar. Daarom het volgende:

Ik zou eerst 100% uitsluiten dat het om condensatie vocht gaat, Bernhard noemde het al.

Ik woon in een voormalige boerderij, vloeren beton op zand gestort, luchtspouw. We hadden enorme vocht overlast op de begane grond. In slaapkamer, badkamer, gang. Zodanig dat sommige (zowel binnen- als buiten-) muren aan de onderkant tot 70cm hoog zeiknat waren, en de schimmel op de meubels stond. Zo nat dat je de vochtrand haarscherp op het behang zag zitten, als het behang er al niet afviel. Bij regenachtig weer verslechterde de situatie.

Ik + aannemer waren er van overtuigd dat het optrekkend vocht was. Al bezig met mogelijke leveranciers voor impregneren muren.

Toen toch voor advies een collega van de aannemer erbij gehad, specialist in woonklimaat/vocht/energie. Deze raadde aan:
1. om te stoken (deden we niet - lekker 'fris' slapen altijd).
2. alle ramen dag en nacht dicht te houden, alleen 's ochtends de boel 3 minuten luchten (wij hadden, juist vanwege vocht en muffe toestand vaak dag en nacht een bovenlicht open).
3. behang, wat gedeeltelijk overschilderd was, verwijderen.

Eerlijk gezegd had ik hier totaal geen vertrouwen in, kon me gezien de ernstige toestand totaal niet voorstellen dat het iets anders was dan optrekkend vocht. Maar, voor één keer niet eigenwijs geweest en het advies opgevolgd.

2 a 3 maanden later was alles droog en fris.
Dit alleen door te stoken (thermostatische knoppen gedeeltelijk open, tot binnentemp van 15 a 16 graden in de winter) en dagelijks heel even te luchten.

Eerste check: boor een gat in je natte muur en kijk hoe nat het boorstof is. Bij twijfel (laten) wegen en vergelijken met boorstof uit een droog stuk van dezelfde muur/steen.

Succes!

Edit: het stoken trouwens alleen overdag, 's nachts gaat nog steeds de thermostaat omlaag.
 

Vick

  • #26
Foto's: Geen optrekkend vocht dus!


 

Koike

  • #27
Dag vick

inderdaad , als ik je foto,s bekijk is het net of ze hier genomen zijn . precies hetzelfde probleem . bedankt in ieder geval voor je uiteenzetting . hier kan ik veel uit opmaken . ik ga het eens in het oog houden en jou doenswijze eens uitproberen .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu