Wisselschakeling met dimmer icm ventilator

R573790*

  • #1
Hallo,

In mijn badkamer heb ik een wisselschakeling bestaande uit een reguliere wisselschakelaar (net buiten badkamer) en een dimmer die via een transformator een viertal 12 volt LED spotjes bedienen.

Nu wil ik hier een ventilator op aan sluiten die meeschakelt met de verlichting. Is dit mogelijk in een wisselschakeling? Zie de afbeelding van de handleiding van de ventilator. Ik wil voor optie 3 gaan maar dan dus met een wisselschakeling. Optie 3 heeft een vochtregeling, naloop timer, vertraagde start en beluchtingsfunctie (60 minuten aan als ventilator 16 uur inactief is geweest).

Alvast bedankt.

Rick

 

Peter_H

  • #2
Voor zover ik me kan bedenken gaat dat niet lukken i.c.m. de dimmer.
 

R573790*

  • #3
Ja, ik was al bang dat de dimmer het probleem zou zijn. Dus is dan de enige oplossing om de ventilator los te schakelen (de dimmer wil ik houden)?
 

Peter_H

  • #4
Lijkt me wel ja, zoals op schema 4.

Ik weet namelijk niet wat het signaal van de dimmer doet met je ventilator. Misschien draait de motor gewoon op de fasedraad, maar dan is nog de vraag wat het effect van de dimmer is op de elektronica van je ventilator. Misschien werkt het wel, maar het zou zonde zijn als je straks met een kapotte dimmer of ventilator zit.

Wellicht kan een relais overweg met een gedimd signaal, ofwel rechtstreeks van de dimmer, ofwel van de trafo.

Maar er is vast wel iemand die hier meer van weet dan ik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu