Raapwerk verwijderd - muur zwak, hoe repareren?

Henkjanvanderkolk

  • #1
Ik heb een probleem. We zijn de badkamer aan het verbouwen en hebben het oude tegelwerk en de raaplaag van de tussenmuur naar de buren verwijderd. Hierachter kwam een bakstenen muur tevoorschijn die halfsteens blijkt te zijn, gemetseld met kalkmortel. In sommige stenen zit beweging, met name de stenen tussen de leidingen. Daar kunnen we dan ook bij de buurman naar binnen kijken. Gelukkig hebben we een prima verstandhouding.

De bedoeling is dat er op de muur weer een nieuwe raaplaag komt en dat de muur weer stevigheid krijgt. De buurman en ik zien het niet zitten om de complete tussenmuur te vervangen. De rest van de tussenmuur ziet er ook prima uit, weinig geluid van de buren.

Ik hoor graag wat jullie tips en adviezen zijn om dit op te lossen. We zaten zelf al te zinspelen op een wapening (glasvezel of staal) in de raaplaag. Wellicht heeft het zin om een raaplaag met beton te maken (bekisting vlak tegen de muur) met daarin een wapeningsmat. Maar ik ben geen deskundige, dus ik hoor graag hoe jullie erover denken. Alvast bedankt.



Detail:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou er een halfsteens muurtje voor zetten, de meeste stuc is er toch al af.
De bestaande muur instrijken met een papje van cement voor de hechting van de cement, als er bij het metselen tegen de bestaande muur ruim cement wordt gebruikt om ook de voegen te vullen wordt het nog steviger.
Gebruik ook wat spouwankers voor de verbinding tussen de muren.
 

Henkjanvanderkolk

  • #3
Beste Jan,

Bedankt voor je snelle reactie. Nog een vraag:

Is een klampmuur afdoende?

Groeten
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Zou misschien kunnen als de klampmuur iets van de andere muur komt en de voegen/openingen goed gevuld worden met cement.
Maar u gaat toch geen risico lopen voor 3 cm ?
Als u een klampmuur gaat plaatsen laat dan eerst een bouwkundige kijken of dit verantwoord is.
 

Henkjanvanderkolk

  • #5
Goed punt, die drie centimeter. Ik ga op zoek naar een goede metselaar. Bedankt voor je hulp.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als de oude muur met stucwerk goed was, dan is de muur met nieuw stucwerk ook goed. Stucgaas in het stucwerk kan geen kwaad. Beton ervoor maken is niet nodig en zinvol.

Let bij een muur ervoor goed op dat de vloer het extra gewicht kan dragen.
 

Henkjanvanderkolk

  • #7
Ik heb contact gezocht met een bouwbedrijf en zij hebben de muur weer in orde gemaakt. Afgaand op de situatie ter plaatse vond hij een klampmuur niet nodig. Er is een nieuwe stuclaag op gezet en de losse stenen zijn vastgemetseld. Het voelt en oogt weer solide. Ben erg blij met jullie adviezen. Bedankt!

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Bedankt voor de terugkoppeling :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu