Teka oven klixon smelt en weigert na ca 1-2 maanden

Houdelohuis

  • #1
In mijn vakantiewoning in Spanje staat een eenvousige Teka oven met boven en onder element. Op de fasedraad aan binnenzijde zit een klixon, 180 graden, 20 Amp, 400 V die de stroom moet onderbreken als het chassis te heet wordt.
Na ca 2 maanden gebruik smelt de kant van de klixon waar de spanningsdraad wordt aangesloten, hij weigert en vervang ik hem. Nu drie keer vervangen nu op zoek naar de oorzaak.
Het chassis wordt niet te warm. Dus een te hoge stroom door de kabel of een slechte verbinding. Alle stekerverbindingen zijn vast en nagezien. De kabel wordt ca 3-4 cm vanaf de aansluiting met steker aan de klixon behoorlijk warm bij gebruik van beide elementen. Niet bij gebruik van een van de twee. De rest van alle kabels wordt niet warm.
Beide elementen hebben een normale weerstand over de aansluitingen van 30 resp 35 ohm en werken goed. Het enige wat er verder tussen de klixon en de elementen zit is de drie standen schakelaar voor onder, boven of beide elementen en de temperatuurinstelknop. Deze werken beide goed, de contacten zijn schoon en niet ingebrand.

Het weglaten van de klixon geeft dezelfde hoge temperatuur op dezelfde plaats in de kabel als zonder klixon.
Het vervangen van deze kabel door een dikkere (4 mm) leidt vreemd genoeg tot een (iets lagere) nog steeds hoge temperatuur op dezelfde plaats in de kabel.Ik kan helaas geen stroomsterkte meten in de aanvoerkabel omdat mijn meter niet werkt boven de 10 A. En om zo warm te worden moet het meer zijn. De stroomsterktes bij gebruik van afzonderlijke elementen zijn normaal, in de buurt van 6-7 ampere.
Ondanks mijn redelijke kennis van elektriek kan ik hier geen oorzaak achterhalen.
Heeft iemand goede suggesties??
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu