Functie van muren op mijn zolder?

Jeltesteur

  • #1
In het huis uit 1985 waar we nu sinds 2 jaar wonen is onze zolder een beetje gek ingedeeld. De muren die de slaapkamers van de overloop scheiden zijn doorgetrokken op zolder naar de nok van het dak. Zie onderstaande foto’s




onderaan nog extra detail opnames.

Zonde van de ruimte want we kunnen nu maar 1/3 van het oppervlak gebruiken.
Ik ben nu hier en daar wat aan het isoleren en wil graag tegelijk de overgebleven zolder ruimte ontsluiten.
In 1e instantie dacht ik dat de muurtjes een dragende functie zouden hebben. Echter als ik nu goed kijk achter de plintjes, zie ik dat de balken en dakplaten niet goed aansluiten op de muren (dikke kieren) en dus kan hij ook geen dragende functie hebben toch?

Nu de hamvraag: wat is de functie van deze muren (geweest)?

Ik kan een paar dingen bedenken:
-De muren zijn tijdelijk gebruikt om de balken op te leggen voordat deze in het midden met elkaar verbonden werden (zie onderstaande foto’s)
-De muren zijn doorgemetseld om de zolder klein te houden ter isolatie???
-De muren zijn doorgemetseld om de zolder klein te houden ivm kostenbesparing???)

Als ze niet dragen, sloop ik ze er nl liefst helemaal uit. Alternatief is een kruipgat maken met een latei oid. Dat is meer werk, en minder handig slepen met spullen op zolder.

PS Nog wat additionele constateringen:
1) Met een endoscoop heb ik achter de muren kunnen kijken en gezien dat de balken onder de vloer wel doorlopen (is natuurlijk ook nodig voor het plafond). Dus met een paar underlayment platen is er zo een vloer ingelegd.
2) De huidige zoldervloer is volgens mij gelegd voordat de muren doorgemetseld zijn en de dakplaten afgemaakt zijn. (anders hadden bepaalde spijkers er nooit in geslagen kunnen worden)






 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Muur is kapdragend. Je kan dat o.a. zien aan de las in de gording en aan de afmetingen van de gording. Die zijn niet zwaar genoeg om in één keer te overspannen. Dat de gording tpv de muur nu vrij ligt komt door het krimpen van het hout, nu draagt de dakplaat op de muur, en de dakplaat zit aan de gording vast.
De vloer lijkt op het eerste gezicht ook niet geschikt te zijn om te belopen, de balklaag lijkt te bestaan uit plafondhangers, wat is de afmeting en de hoh maat van deze balklaag?
 

Jeltesteur

  • #3
Bedankt voor je reactie Rola,

De balkenlaag bestaat uit 40 dikke balken elk 168 mm hoog, 600 mm h.o.h. ze overspannen iets van 3.2 m op de overloop. op 1 slaapkamer is de overspanning zou 4 meter.
is dat beloopbaar? gevoelsmatig zou het genoeg moeten zijn...

Kan het zijn dat de gording (weer een nieuw woord geleerd vandaag :) ) gedragen wordt, maar de nokgording niet? dat ik dan alleen de middelste 80 cm uit de muur zou kunnen verwijderen? de nokgording is namelijk ook anders gelast...

alvast bedankt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Nokgording wordt ook gedragen door de muur. Balkafmetingen kan je zelf controleren met de balkenschuif die bovenaan staat in een sticky.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
De manier van verlengen is anders, de functie is hetzelfde. Als de las op ongeveer dezelfde plaats zit, dan vangt de muur ook de nokgording op.
 

Jeltesteur

  • #6
Nogmaals dank! blij dat dit forum me voor een fout heeft kunnen behoeden!

Dan moet het een kruipgat worden met een latei oid.

nog tips voor de uitvoering van die latei?
wat voor profiel, hoeveel overlap met de muur?

Volgens de balkenschuif (handig! bedankt voor de tip) is de balkenlaag gedimensioneerd als dak, en niet als vloer.

voor dit zoldertje lijkt me dat afdoende, een dak moet per slot van rekening ook sneeuw en wind aankunnen.

Wel handig om te weten dat er dus beter geen zware boekendozen of stapels autobanden op zolder bewaard kunnen worden. Hoe de overspanning boven de 4m slaapkamer zit moet ik nog beter bekijken. Wellicht is de hoh daar al anders uitgevoerd. Sowieso loopt daar ook een muur parallel aan de balken die steun geeft.

met vriendelijke groeten,

Jelte
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Als je in deze muur een gat wilt maken, heb je hiervoor een vergunning nodig en een berekening van een constructeur.

De constructeur kan je meteen ook even naar de balken laten kijken, ik denk dat die erg aan de krappe kant zijn. Beter ook maar meteen een paar bijleggen of opdikken. Is nu een kleine moeite als er geen vloer opligt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu