Zo ondiep mogelijk gipsplafond plaatsen.

MCHeet89

  • #1
Beste klussers,

Na enig speurwerk en inmiddels de bomen door het bos niet meer zien van welke mogelijkheden er zijn, toch maar even zelf een topic starten.

Ik heb in een bestaande situatie een open vliering.
Hierin is ooit een plafond gemaakt bestaande uit houtwolcementplaten (25 mm dik). Dit wil ik graag veranderen in gipsplaten. Na het verwijderen van enkele platen bleek dat deze direct op de steunbalken van de vliering geplaatst zijn (50 cm hoh). Rondom zitten, als onderdeel (dus eigenlijk niet aan te passen) van de constructie balken, waardoor de platen ca. 22 mm verzonken liggen.

De gipsplaten wil ik dus ook verzonken plaatsen, maar dat betekent dat er geen plaats is voor rachels.

Wat zou de beste optie zijn om dit af te werken? Mijn ideeen zijn:

- 12.5 x 1200 (evt 600) gipsplaten haaks op de dwarsbalken monteren, dus om de 500 mm hechten aan de balken (kan dit??)
- aan weerszijden van de dwarsbalken latjes verzonken plaatsen en hierop om de 400 hoh alsnog rachelwerk plaatsen, het rachelwerk komt dus iets dieper te liggen. Is heel veel en secuur werk lijkt me.

Ik sta altijd open voor andere (betere) ideeen.

Alvast bedankt!
Hierbij nog 2 foto's voor wat verduidelijking.


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zie niet helemaal hoe dat zit met die verdiepte ligging. Kan je dit schetsen? Bovendien zit er een lessenaarsdak boven. Waarom niet daar het plafond tegen?

Een hoh afstand van 500 vind ik te groot voor gipsplaten. De voorgestelde 12.5mm en 1.2m breed zijn loodzwaar. Met twee man plaatsen zal al lastig zijn zonder platenlift. Rechtstreeks tegen balken schroeven wordt afgeraden vanwege de werking. En balken zijn niet altijd vlak.
 

MCHeet89

  • #3
Wat betreft die verdiepte ligging heb ik een schets proberen te maken. De grijze steunbalken zijn er uiteraard al, toevoeging zou dan zijn de bruine latten, met daarop de gele rachels steeds herhalend op 300 hoh (uitgaande van 600 platen), welke hierdoor iets (ca 6 mm) onder de grijze balken liggen. Dit betekent dus veel werk, maar zo kan ik wel binnen de marge van de huidige constructie blijven (blauwe balk), welke niet aan te passen is.

De vide willen we wel behouden (belangrijke bergingsruimte), dus het lessenaarsdak als plafond is dan geen optie, lijkt me.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dus dan vormen de gipsplaten één vlak onder de balken? Dat kan wel, al wordt het afgeraden zoals ik al vertelde. Of hou je de balken in het zicht?

Rachels onder tegen de balken scheelt je 2cm. Maakt dat uit?

Als je het echt vlak wil, zal je het moeten (laten) stucen. Dan zijn stucplaten handiger en dus je rachels hoh 400.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu