Uitdaging!! Lekkage via rookmelder

RemcoF

  • #1
Hoi,
Even kijken of hier iemand mijn vermoeden kan bevestigen want de aannemer ontkent het.
Even ter inleiding. We hebben een huis met bouwjaar 2009, dit huis heeft een ‘vals’ plat dak met ‘groen’ bedekking.
Nu is het zo dat we sinds de kerst een lekkage hebben via de rookmelder in de woonkamer. Boven de woonkamer zijn nog twee etages. Rechtstreeks boven de rookmelder is de badkamer. Ik heb nadat ik de lekkage had geconstateerd alles opnieuw gekit. Echter, als het buiten regende kwam het water weer via de rookmelder de woonkamer in.
Nu hebben een aantal buren lekkage gehad rechtstreeks onder het dak, dit kwam omdat de plantjes van het groene dak in de afvoer groeien waardoor het water niet goed weg loopt.
Ik heb het vermoeden dat dit bij ons ook het geval is echter dat via de spouwmuren het water naar beneden stroomt, maar omdat een kanaalplaatvloer soms niet altijd wordt afgedicht aan de kopse kanten nu het water via een open kanaal zo mijn woonkamer binnenkomt. De bekabeling van de rookmelder zit nl precies in een kanaal van een plaatvloer. Is dit aannemelijk?
Gisteren is nl de aannemer geweest en met een vochtscanner heeft hij alles gecontroleerd. De badkamer was prima, echter naast de badkamer hebben we een washok. Hier staat omdat er weleens natte handdoeken op de grond liggen hier en daar het laminaat omhoog. Nu zegt de aannemer dat de wasmachine waarschijnlijk lekt en dat daardoor heel mijn plafond vol met vocht zit. Dit geloof ik eigenlijk niet, dit omdat ik geen vochtplekken op mijn plafond zie en eigenlijk zelden water onder mijn wasmachine. Daarbij heb ik alleen lekkage bij flinke regenval, terwijl de wasmachine bijna elke dag wel aanstaat.
Heeft iemand hier toevallig ervaring mee, en is mijn vermoeden aannemelijk?
Groeten Remco
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De bedrading van de rookmelder zit niet in de kanalen van de vloer, maar in een buis die bovenop de kanaalplaat ligt en is afgewerkt met een cementdeklaag.

Vocht slaat niet zomaar een verdieping over, laat staan 2.

Regen wordt afgevoerd door het buitenblad van het metselwerk. De (kanaalplaat)vloer ligt op het binnenblad.

Ik verdenk de wasmachine of wellicht toch de badkamer: Het vocht trekt niet zo snel door het fabrieksmatig verdichte beton van de vloer, maar wel door de cementdekvloer.

Mijn advies: verwijder het laminaat in het washok. En meldt het aan je inboedel/opstalverzekeraar, wellicht dekken zij de gevolgschade.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Je kan de wasmachine in een lekbak zetten. Zie je meteen of deze lekt. Moet je trouwens ook wel zien als hem optilt/verplaatst.

Als de centraaldoos van de rookmelder ter plaatse van een kanaal zit, kan het ook daarlangs lekken.

Heb je de afvoer op het dak al gecontroleerd?

Als je er zelf niet uitkomt, kan je evt. een bouwpatholoog inschakelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu