Vreemd fenomeen in aardlek

EpO67

  • #1
Beste klussers,

Ik heb dit forum al doorgespit omdat ik niet onnodige vragen wil stellen maar kwam mijn typische probleem met de aardlek niet tegen. Het volgende is het geval.

In de meterkast (huis uit 1997) heb ik telkens 4 zekeringsgroepen achter 1 standaard Holec 2-polige aardlekautomaat (40A, 30mA). Op 1 van die groepen zit uitsluitend en alleen een Gaggenau combi-stoomoven 2,9kW aansluitvermogen uit 2005. Werkt vanaf die tijd ook perfect, niks aan het handje.

Tot dit weekend bij gebruik vd oven de aardlek aansprak. Snel vastgesteld dat dit de ovengroep betrof. Stekker eruit, aardlek blijft in, probleem zit dus in de oven. En dan nu het bijzondere: als ik de oven daarna via een verlengsnoer direct weer aansluit op een WCD van een andere zekeringsgroep maar achter dezelfde aardlek blijft deze gewoon in???
Hoe is dat nu mogelijk? Inmiddels de oven meerdere keren gebruikt met hetzelfde programma en de aardlek blijft gewoon in.

Zou dit in de bekabeling van de oven naar de meterkast kunnen zitten? Dit is een 3x1,5mm3 YMVK, nieuw aangelegd in 2005. Ik heb deze nog niet laten meggeren.

Iemand nog suggesties/ideeën? ik hoor ze graag.

Alvast bedankt.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Verlengsnoer zonder aardedraad? ( zo 'n oranje snoer voor in de tuin)
 

EpO67

  • #3
Nee hoor, een geaard verlengsnoer in een wcd met randaarde
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Draai de stekker eens om van dat verlengsnoer.
 

EpO67

  • #5
Stekker omdraaien ? Serieus?

Toch maar gedaan, combistoom oven aangezet met 100% vocht op 110 graden, net als met het bereiden van groente enzo.....ongeveer 15 minuten lang >>> geen effect, geen stroomuitval, alles blijft intact.

Echt vervelend dat ik de storing niet kan reproduceren. En ik heb ook geen logische technische verklaring waarom de aardlekschakelaar niet aanspreekt op de ene groep en wel op de andere. Het enige wat ik kon bedenken is evt een isolatiefout in de kabel......

Andere suggesties?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Vermoedelijk een lekstroom in het apparaat, van fase naar behuizing. Draai je de stekker om dan is de lekstroom beduidend minder omdat ie dan vanaf de nul naar behuizing gaat.

Bij het ompluggen van het ene naar het andere stopcontact zal dan de fase en nul zijn omgedraaid (dus ahw eveneens stekker omgedraaid), en daardoor dezelfde situatie als bij het originele stopcontact met omgedraaide stekker.

Een goede kans overigens dat vocht de oorzaak was van het probleem en de oven na opwarmen (en opdrogen van vocht) ook weer in de oude stekker-situatie (dus niet omgekeerd) werkt. Eventueel voor de zekerheid de oven een tijdje leeg op hetelucht (zonder stoom) laten draaien zodat al het vocht eruit kan. Geen magnetronfunctie gebruiken bij lege oven (want dan gaat ie kaduuk)!

Helpt dat opdrogen niet, dan is er waarschijnlijk een van de verwarmingselementen dat een lekstroom naar aarde heeft. Dan is vervanging (van defecte onderdeel of de oven) de uiteindelijke oplossing, want de lekstroom zal dan steeds erger worden totdat het omdraaien van de stekker niet meer helpt.
 

EpO67

  • #7
Bedankt voor dit ophelderende antwoord. Ik zal de oven een tijd zonder vocht op een hoge temperatuur laten draaien om alle vocht eruit te krijgen.

Nog 1 vraag: waarom de lekstroom tussen fase/apparaat groter dan tussen en nul/apparaat?
 

Ronald41

  • #8
Vanwege het potentiaalverschil.
Aarde en nul hebben (theoretisch) dezelfde spanning ten opzichte van fase.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Ander stopcontact is ook een andere aardlek?, dan zou het ook nog een sommatiefout kunnen zijn.

Dit houd in dat elke groep(apparaat) een lekstroom heeft, samen geeft dat een aardfout, afzonderlijk is er niets loos.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
EpO67 schreef:
als ik de oven daarna via een verlengsnoer direct weer aansluit op een WCD van een andere zekeringsgroep maar achter dezelfde aardlek blijft deze gewoon in???
Dat is dus hier niet het geval... :wink:
 

EpO67

  • #11
Ben ff uit de lucht geweest dus vandaar deze late reactie. Probleem heb ik nog steeds niet getraceerd.

Maar de stoomoven is via een geaard verlengsnoer aangesloten op een RA-WCD in de hal en die zit achter dezelfde aardlek.....en de groep blijft nu gewoon in tact. Alles draait nu probleemloos!

Dus geen sommatiefout inderdaad. Het omdraaien vd stekker in de originele WCD had geen effect > aardlek valt uit.

Het enigste dat ik nog kan bedenken is dat de bekabeling niet deugd (haarscheurtje ofzo) of dat de aarding vd WCD in de hal niet deugd. Of zie ik nog iets over het hoofd?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Aarde van het verlengsnoer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu