Binten vervangen

Gertk

  • #1
Ik heb in een bijgebouw (12x6 m) van mijn boerderij een aantal originele oude Binten met schuine balkjes etc. Ze staan erg dicht op elkaar (1,5 tot 2 m afstand tussen de Binten). Dat is erg lastig met indeling ruimte. Ik zou die Binten wel willen vervangen door een staalconstructie maar het moet van binnen uit. Het dak is al gerenoveerd. Hoe zou dat het beste kunnen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Door een constructeur erbij te halen, op afstand en zonder alle gegevens van de binten is het niet verantwoord advies te geven, de hele constructie van het pand zal berekend moeten worden.
 

Gertk

  • #3
Ja, dat is een terechte opmerking, maar ik wilde alleen weten of dat uberhaupt mogelijk is, qua techniek.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Qwa techniek is bijna alles mogelijk ;)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Hoewel er vroeger veel op "gevoel" geconstrueerd werd (en dus meestal te zwaar gedimensioneerd), zul je de nieuwe staalconstructie naast de huidige constructie op moeten bouwen.

Belangrijke punten:

- de fundering: de oude kolommen staan op poeren. Een nieuwe kolom kun je dus niet zomaar op de stenen / betonnen vloer plaatsen.
- het opvangen van de kap op de nieuwe constructie: Door het verplaatsen van de ondersteuning krijg je een ander krachtenspel met momenten en afschuifkrachten.
- Brandwerendheid: Check of de nieuwe stalen liggers en kolommen ook brandwerend bekleed moeten worden.

Leuke uitdaging voor een constructeur idd!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat zonde om prachtige houten binten in een boerderij te vervangen door staal. Ik ken o.a. vanuit mijn werk genoeg boerderijen die gerestaureerd zijn en waarbij de binten één geheel vormen met de nieuwe invulling. In het begin denk je vaak "dat gaat helemaal niks worden, de binten zitten allemaal in de weg", maar als de verbouwing afgerond is zie je dat het toch prima kan.

Probeer authentieke elementen te bewaren. Kunststof kozijnen in een boerderij is bijvoorbeeld ook een doodzonde in mijn ogen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Bedenk ook goed dat een boerderij fors minder waard wordt, als de gebinten gedeeltelijk zijn vervangen voor een staalconstructie. Het geheel is dan niet meer origineel, en dat weerhoudt veel mensen van de aankoop (ervaring!)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu