Lekkage dak? Sneeuw

Hvdk

  • #1
Vannacht hoorde ik een geluidje achter mijn gipsplaten van mijn zolder komen (schuin pannendak). Een soort van sissend af en toe sijpelend geluid.
Het sneeuwde op dat moment.

Gipsplaten is niets aan te zien. Is ook logisch, want er zit een dik pak isolatie onder met een dampremmende folie goed dampdicht afgeplakt met alu-tape. Heb ik zelf gedaan.

Waar ik me een beetje zorgen om maak nu. Ik ben nu op mijn gehoor afgegaan. Zeker weten doe ik het dus niet. Maar er komt niet zomaar geluid uit. Ik vermoed dat er dus wel water in is gekomen.

Moet ik mij zorgen maken?
Een jaar geleden is nl al mijn isolatie van de zolderverdieping vervangen, dat er toen pas een jaar in zat. Mijn aannemer had verzuimd de naden van de dampdichte laag af te tapen. Resultaat: vocht in de isolatie en schimmel tegen het dakbeschot.

Dit is nu opgelost. Van binnenuit kan er geen condens meer in de isolatie komen. Het dakbeschot heb ik voor het aanbrengen van de nieuwe isolatie geheel kaal gemaakt en ontdaan van schimmel. Deze was door de vorige bewoners geschilderd met een niet-dampdoorlatende verf. Het binnengedrongen condens kon dus niet uitdampen door het dakbeschot.

Maar ja nu komt er van bovenuit vocht ik, waarschijnlijk door de sneeuw.
Is dat erg?
Droogt dat vanzelf weer op?
Is daar iets aan te doen? (behalve heel het dak voorzien van een dampdoorlatende folie)
Als het regent is het mij niet opgevallen dat er iets mis is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat kan je krijgen met sneeuw. Het water gaat anders lopen dan bij regen. Het droogt wel weer op. Je kan de plekken op je dak waar sneeuw blijft liggen nog eens kritisch bekijken. Pannen die niet zo goed sluiten kunnen dit ook veroorzaken.

Zo zie je maar dat een onderdak, dus een dampopenfolie geen overdreven luxe is onder de pannen.
 

Hvdk

  • #3
:)
Een hele geruststelling.
Folie is inderdaad het beste, maar dan moeten alle pannen en panlatten eraf, wat een kostbare zaak is.
Ik heb wel 2 nieuwe dakramen verleden jaar in laten zetten. Daar heb ik wel een extra Waterdichte, dampopen buitenkraag laten plaatsen en een extra isolatiekraag.

Als de sneeuw weg is moet ik er even na kijken: ligging pannen.
Moet wel zeggen dat ik de openstaande naden tussen de dakbeschot-planken (mes en groef niet helemaal meer in elkaar stekend) heb gedicht met siliconenkit, voordat het isolatiemateriaal er tegen aan is geplaatst (glaswol).

Op de plek waar ik het hoorde sijpelen kon ik de naad niet zien. De naad tussen de dakbeschot-planken op die plek zit net een muur onder.
Misschien vanaf de buitenkant kitten, mocht deze open staan.
Als het open is, is de weerstand voor het water/ sneeuw wel heel erg gering.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu