Rioleringsplan badkamer 1e verdieping

DiV

  • #1
Op de eerste verdieping bouw ik een nieuw badkamertje, met bad, wastafel en hangtoilet.

Het is een 100 jaar oud huis, momenteel is er alleen op de begane grond riolering.

Ik heb een standleiding 100 mm recht omhoog gebracht langs een zijmuur. Deze maakt een 90 graden bocht de verdiepingsvloer in, en komt zo uit bij de badkamer.

Bovendien is er een 50 mm ontspannignsleiding aangebracht in het plafond van de badkamer door de zolderwand naar het dak, incl dakdoorvoer.

Ik heb in de bijlage twee tekeningentjes gemaakt. Het zijn bovenaanzichten van de badkamer. Ik ben benieuwd naar welke beter is. En welke aanpassingen ik nog moet doen.

Optie 1 laat het closet zien afgetakt met een Y-stuk, op de horizontale 'stand'leiding. Daarna een vernauwing tot 50 mm, dan een y-stuk naar de wastafel, y-stuk naar ontspanningsleiding (omhoog 50 mm), en vervolgens naar het bad.

Optie 2 probeert het closet beter aan te sluiten, door niet een aftakking van het Y-stuk te pakken maar juist de overige aansluiting op de aftakking aan te sluiten. De leiding komt hierdoor minder efficient in de vloer te liggen, maar dit is oplosbaar. Is dit een werkelijke meerwaarde voor de doorstroming?

De ontspanningsleiding moet direct achter het closet, volgens DYKA documentatie, waarna overige lozingsaansluitingen verderop kunnen worden geplaatst. Zit dit zo goed? Of is het beter om dit direct na de vernauwing te doen en wastafel en bad dan pas later aan te laten sluiten?

Graag jullie reactie.

DiV
 

Ralph

  • #2
Optie 1 enne.....moet er niet ergens een putje buiten dat bad?
 

Monteur Bert

  • #3
Ralp, dat putje wilde ik ook al voorstellen.
En dan komt er wel een probleem bij.
Tenzij je er een redelijk afschot in kunt aanbrengen en gescheiden van de wastafel met bijv. 40 mm achter het toilet bij die 50 mm beluchting aansluit.

Hoe groot is de afstand tussen het toilet en de verticale 110 mm leiding? Ook hier zoveel mogelijk afschot aanhouden. Wanneer je de ruimte hebt zou ik hier 2 x 45 gr. bochten plaatsen i.p.v. 1 x 90 gr.

Maar 40 mm buis recht naar de wastafel en bad is voldoende.
De beluchtingsleiding naar boven en de "hoofdleiding" zou ik wel 50 mm houden. Dat om te voorkomen dat water uit je vloerputje komt bij het leeglopen van het bad.
De opzet van optie 1 is verder goed lijkt mij.
Wil je geen putje dan vervalt dat deel.
Afschot is belangrijk om kortstondige waterterugloop en dus vervuiling te voorkomen.
Succes, Bert.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Het nadeel van een extra putje is, dat je dat altijd in de gaten moet houden, en om de paar weken water in moet gieten anders gaat het stinken omdat het water verdampt in het putje.

Bovendien is een haakse aansluiting op de standleiding beter voor de ontluchting van de standleiding, en krijg je minder snel tegendruk of vacuüm in de standleiding.
Daar heeft Henk een paar mooie voorbeeld tekeningen van gemaakt hier op het forum.
 

Monteur Bert

  • #5
Betreft de opmerkingen van het eventuele extra schrobputje: mee eens!
Heeft zijn voor en nadelen en bovendien moet je naar beneden ruimte voor de leidingen hebben om de beschreven problemen van leegzuigen of overstromen te voorkomen. Het is een keuze die je voortijdig moet maken. Zonder is veel gemakkelijker. Bert.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Voorbeeld 1 lijkt mij beter met een aantal aan passingen.

de ontspanning kan beter direct bij standleiding verder door getrokken worden naar het dak.

verlopen moeten naar boven gericht staan.



en hier zie je hoe de aansluiting van je standleiding moet wezen



geen putje gebruiken bij een verstopping stroomt het bij putje het eerste over dan heb je alles blank staan!
 

DiV

  • #7
Heren,

Dank voor jullie reacties. Ik kan er zeker wat mee.
De standleiding is gelukkig 110 mm, had verkeerd gemeten. Wel is deze al geinstalleerd, vroeger, met een 90 graden bocht erin waar hij horizontaal gaat. Ook is het daarom zonder wanden weg te slopen niet mogelijk daar de ontspanningsleiding naar boven door te trekken. deze moet dus na de aansluiting van het closet.

ik doe dus de eerste optie. Ik hou er rekening mee dat het verloop 110-50 bovenin het gat heeft. Ik doe geen afvoerputje buiten het bad.

vraag 1: de aansluiting van de aftakking closet is nu met een Y-stuk, waar de rechtdoorgaande richting de naar bad, wastafel en ontspanningsleiding gaat. Lees ik dat jullie toch adviseren hier een T-stuk van te maken? is het niet risicovol dat het water uit de wc dan richitng bad terugstroomd? (ondanks het overgangsstuk 110-50?) . Of zijn de beluchtingsvoordelen dermate groot dat dit toch aan te raden is.

vraag 2: ik kan de ontspanningsleiding voor of achter de aftakking naar wastafel doen. Wat is aan te raden?

Veel dank,

DIV
 

Monteur Bert

  • #8
Achter het toilet met een Y aansluiting zoals in voorbeeld 1. Geen T stuk!
Vanzelfsprekend het verloop toepassen 50mm aansluiting boven zoals ook al genoemd.
De ontspanningsleiding toepassen zoals in dit voorbeeld, voor of na de wastafel.
Maakt weinig uit ook al omdat dit een 50 mm stuk betreft. succes, Bert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu