Gipswand houten constructie

Eedijkstra

  • #1
Dag lezers, ben hier nieuw op het forum maar heb al veel rondgekeken en denk dat ik hier nog regelmatig terug zal komen, wat een informatie, kennis en ervaring!
Zelf ben ik bezig een voorzetwand te plaatsen voor een bakstenen muur naar de buren(zat een schouw en schoorsteen). Ik wil een houten frame maken, waaraan ik de boel bevestig. De hoogte van de kamer is 3.10. Houten lat aan het plafond, op de grond en daartussen staanders, met schroeven schuin erin draaien. Is het nodig om meer horizontale latten aan te brengen?
Verder wil ik de constructie sterker maken door spaanplaat tussen de staanders en gips te schroeven, moet ik nog ergens rekening mee houden? Uiteindelijk wordt de boel gestuct, heb begrepen dat ik profielen moet gebruiken op de hoeken. Maar hoe precies, en waar dienen ze voor?

Alvast bedankt voor jullie hulp.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
In plaats van houten frame, zou je ook metalstud kunnen gebruiken.
Werkt een stuk sneller en is iets goedkoper.
Ook zou ikzelf dubbele gipsplaten aanbrengen, is een stuk steviger.
Dan hoef je ook geen houten platen tussen de staanders te gebruiken.

De hoekprofielen worden bij het stucen gebruikt, om een strakke hoek te krijgen, maar ook om de sterkte van de hoek.
Daarom zijn het ook stuc profielen.
 

Eedijkstra

  • #3
Bedankt voor je reactie Peter. Ik heb het hout al besteld, dus blij toch bij de houten constructie. Heb je nog ideeën over de horizontale balken? Halverwege bijvoorbeeld? Of is dat overbodig?
Twee lagen gipsplaat: in plaats van een laag gipsplaats gebruik ik dus een laag spaanplaat. Levert dat nadelen op in vergelijking met gipsplaat?
 

Tiho

  • #4
Als je isolatiemateriaal gebruikt kun je de afstanden afstemmen op de maat van de isolatie. Dus bv glaswol 100 x 60 doe je vakken van 98 x 58 ongeveer. De hartmaat hangt dan af van de balkdikte. Om en om begin je boven en beneden met een heel vak, zodoende kun je de dwarse door de staanders schroeven. Boor voor inde staanders en gebruik lange schroeven. In een kopse vurenhouten balk heb je anders snel geen grip/ draaien de schroeven door.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik ben zelf geen fan van metalstud. Op de één of andere manier blijft het gammel en bewegen. Vuren staanders met OSB / underlayment er tegen en daarop gipsplaten levert een sterke wand op, waar je ook nog eens zonder problemen je uittrekbare flatscreen TV beugel aan vast kunt schroeven. Je bevestigd immers niet aan het gips maar aan het onderliggende hout.

Zeker bij een klein wandje is dit goed te doen. Gaat het om meer m2, dan gaat de prijs door gebruik van hout achter het gips natuurlijk snel flink omhoog.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Horizontale balken vind ik niet nodig. Als de wand steviger moet, zou ik eerst denken aan het verkleinen van de h.o.h. afstand van de constructie. Een dubbele laag zou ik alleen doen als je makkelijk dingen wilt ophangen of bij geluidsisolatie eisen.

Zo'n voorzetwand kan je ook (in delen) op de vloer maken en overeind zetten. Gaat een stuk sneller.
 

Tiho

  • #7
Met dwarsbalken en met dubbele laag wordt de wand ook steviger IJkenhout.
 

Eedijkstra

  • #8
Bedankt voor de reacties allemaal. Inmiddels staat de wand. Gekozen voor staanders om de 30cm en het geheel lijkt me behoorlijk stevig. Nu isolatie ertussen, spaanplaat en gipsplaat ervoor. Uiteindelijk wordt het gestuct, nog gouden tips ter voorbereiding daarop?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Elektra aanleggen?
 

Eedijkstra

  • #10
Ja, dat ga ik nog doen inderdaad. Moet ik de stuchoeken ook vastmaken, voordat de stucadoor komt?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
De stuchoeken (hoekprofielen) zet de stucadoor meestal zelf. Deze bevestigt hij met wat gips waar hij de muur ook mee stuct. Als je ze dus zelf gaat plaatsen kun je dat gewoon met hetzelfde spul doen.

En vergeet het stucgaas niet over de naden te plakken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
En na het stucen de hoeken even lossnijden :idea:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu