Groepen automaat tuin plaatsen

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb in mijn kas en blokhut intotaal 6 stopcontacten en 2 lichtbronnen op een grondkabel aangesloten. De grondkabel komt nu netjes in mijn meterkast naar binnen. In de groepenkast is nog ruimte voor een extra groep (voor alleen de tuin).

Is het heel ingewikkeld om een groepenautomaat bij te plaatsen (momenteel zitten er allemaal Hager automaten in), of is dat qua werk gewoon vastschroeven op een nog beschikbare plek en de draden aansluiten?

Uiteraard alleen werken aan de groepenkast als de hoofdschakelaar van de voeding omgezet is zodat de gehele installatie spanningsvrij is.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Hangt er een beetje van af hoe eea nu aangesloten zit. Misschien kun je daar foto van plaatsen. Houd er wel rekening mee dat er max 4 automaten achter één aardlekschakelaar geplaats mogen worden. Je zou eventueel ook een gecombineerde aardlekautomaat kunnen nemen. Dan heeft de rest ook geen last van een aardfout buiten.
 

Bart_WRX

  • #3
Zoals hierboven al gezegd wordt.

Aardlekautomaat erin, ofwel een alamat. B16 / 0,03.

Heb je binnenshuis ook nergens last van als er vocht in een lamp of kabeldoos zit.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hierbij de foto van de groepenkast(en). De rechter is oud, de linker is vorig jaar geupdate / vervangen i.v.m. nieuwe keukenapparatuur en te weinig groepen in de oude kast.

Onder de linker groepenkast zit een hoofdschakelaar. Als ik deze omzet is toch alle spanning van beide groepenkast af? Niet op de foto staat nog een verzegelde kast met 3 grote stoppen er in. Kan ik deze er ook uit draaien om de spanning er af te halen?

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Vermoedelijk zijn alle aardlekschakelaars al van 4 groepen voorzien, alhoewel de groepsaanduidingen niet geheel overeenkomen met de verschillende componenten. Een eenvoudige groepsautomaat bijplaatsen gaat dus waarschijnlijk niet zondermeer. Normaal gesproken zou de hoofdschakelaar de hele installatie spanningsloos moeten maken maar of dat hier ook het geval is kan ik niet garanderen. Controleer dus de spanningsloosheid, na uitschakeling van hoofdschakelaar, met bijv een multimeter. Verzegelde kast zijn je hoofdzekeringen. Deze hoort gesloten en verzegeld te zijn en te blijven! Daar hoor je dus verder van af te blijven.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Als ik het goed zie, dan kan er bij de met Q1 gemerkte ALS nog een groep bij. Ik zie 1 kracht- en 2 lichtgroepen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Ik tel in totaal 16 groepen en 4 aardlekschakelaars. Dan rest de vraag waar de krachtgroep onder, links van Q1, op aangesloten zit...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Die zal dan van de inductieplaat zijn, die is 3 fasen namelijk.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Ok, maar het gaat er nu even om of deze ook door Q1 gevoed wordt. Als dat zo is zijn al je aardlekschakelaars namenlijk 'vol'.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Ik dacht dat dat ding linksonder een hoofdschakelaar was. Linksboven zit er namelijk nog een krachtgroep. Bert, heb je naast je kookplaat nog een krachtstroomaansluiting ergens in huis?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Nee, die heb ik niet. De gehele linker groepenkast is als ik het goed heb alleen voor de keuken (inductie 3 fasen, vaatwasser, koelkast, oven, magnetron en afzuigkap) en bijkeuken (vriezer, wasmachine en droger).
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Kun je een foto maken van de geopende linker kast?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ga ik vandaag of morgen even doen.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #14
De hoofdschakelaar zit onder linkse kast, je kan nog net de tekststrook op de foto zien.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
Hierbij 3 foto's van de opengemaakte linker groepenkast. 1 Recht van voren, de onderste 2 zijn een beetje schuin van onder om de aansluitingen beter te kunnen zien onder de automaten.





 

Tom345

Specialist Elektra
  • #16
Een beetje raar.

Volgens mij is dat ding links onder een soort hoofdschakelaar voor alleen de linker kast. De draden die er boven in gaan, lijken me uit het zwarte kastje eronder te komen. Daar zit de echte hoofdschakelaar.

Uit de kamrail waar de twee gele afdekkingen op zitten, maak ik op dat alle lichtgroepen behalve de meest rechter één nul delen. Deze zouden dus achter één ALS moeten zitten, want anders zou het niet werken.

Kun je meten, welke groepen er achter welke aardlekschakelaar zitten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Volgens mij gaan de draden vanaf de hoofdschakelaar onder op de linker aardlekschakelaar. Onder de rechter aardlekschakelaar wordt dan de voeding voor de rechter kast weer afgetakt. De onderste krachtgroep zou dan niet achter aardlek zitten.

Wat ik niet snap... Waarom schieten er nog 2 extra draden de rechter kast in? :?: En komen die nou van een aardlekschakelaar af? Op eerste gezicht zou je verwachten dat die 8 groepen in de rechterkast netjes over die 2 aardlekschakelaars in de rechter kast zijn verdeeld maar daar begin ik nu ook aan te twijfelen. :P

Verder kan ik er ook niet veel van maken zo. Druk kastje en weinig licht. ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu