Dilemma aankoop pand.

Karlos

  • #1
Wij (mijn vrouw en ik) denken er over een huis (vrijstaand 150 M2>) te kopen (wellicht nog niet hét moment aangezien wij verwachten dat huizenprijzen de komende jaren nog flink gaan dalen, maar dat is weer een andere discussie...).

Een "gewoon" rijtjeshuis heeft niet zo onze voorkeur, dus na wat omzwervingen zijn wij uitgekomen bij een (gemeentelijk) monumentje met veel mogelijkheden en geheel in te richten naar eigen smaak (lees: makelaarstaal voor een pand waar de afgelopen 40 jaar niets aan gedaan is), ernstig renoveren dus.

Nu ben ik redelijk handig en heb ik (semi-onvrijwillig) zeeën van tijd, dus ik zou (met wat hulp van kennissen die écht handig zijn) het grootste deel van de renovatie zelf kunnen uitvoeren, maar om me nu hals over kop te storten in een ongewis avontuur (van zomaar een jaar of 2), dat lijkt ons niet zo slim.

We zijn dus verder gaan kijken naar huizen van een wat recentere datum, maar onze conclusie is eigenlijk dat huizen ouder dan 20 jaar (bijna) hopeloos verouderd zijn.
Toegegeven, je kan in huizen uit pak 'm weg 1980 gewoon "overleven", maar om nu 300K uit te geven aan een huis met matige isolatie, elektrische installatie, een CV installatie die binnen een jaar of 3 aan vervanging toe is, dubbel glas over een jaar of 5 enz. enz., dat zit ons niet helemaal lekker.

Je zou haast kunnen concluderen dat het niet veel uitmaakt (excessen daargelaten) of een huis nu een eeuw oud is, of 20 jaar, wil je op de toekomst voorbereid zijn (en dan denk ik vnl. aan isolatie i.v.m. de energieprijzen en de aankomende(?) dwang van de overheid in die richting), en niet om de 3 jaar een volgende stap in het renovatieproces willen zetten, dan is een enorme renovatie onontkoombaar.

Dus mijn vraag: is die conclusie aannemelijk? of zijn wij zodanig verblind (met de daarbij optredende symptomen als: wegredeneren, pardonneren en justificeren) door een schattig monumentje dat wij beter kunnen kiezen voor vrijwillige onder curatele stelling? :wink:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Is moeilijk op afstand te beoordelen.
Zowel het huis niet als ook jou handigheid en de bereidheid van kennissen en dergelijke.

Ik heb wel wat verhalen over renovatie van monumenten gelezen op internet en daar heb je stalen zenuwen en kapitaal voor nodig (althans dat is mijn conclusie).

De enige raad die ik je kan geven is om er samen met een aannemer door heen te lopen en samen te bekijken of e.e.a. haalbaar is.

Je hebt sowieso een aannemer nodig voor bouwtekeningen en specialistische kennis en eventueel aanschaf materialen, gebruik van gereedschappen etc.

Dus steek eerst je energie in het vinden van een geschikte aannemer die ervaring heeft met dit soort projecten en die met je mee wilt denken.
 

Karlos

  • #3
Dank je voor de reactie Frank.

Ik ben er met een aannemer doorheen gelopen, hij schatte in dat de renovatie zeker 130K zal kosten.

Zonder mijzelf al te veel te willen overschatten ( met de nodige begeleiding/ondersteuning kom ik een heel eind) schat ik in dat die kosten meer dan gehalveerd kunnen worden (isoleren, schilderwerk, stucen, vloeren, leidingen en CV kan ik zelf uitvoeren (de CV zou kunnen blijven, aangezien die vrij recent is), ramen: hangt er van af (indien het monumentenglas moet zijn dan kan ik het zelf, bij HR++ moet ik dat uitbesteden en zijn er geheel nieuwe ramen nodig), elektrische installatie (vnl. materiaalkosten en een zeer welwillend familielid die weet waar hij mee bezig is).

Maar eigenlijk is dat niet zozeer de kern van mijn vraag, die is: kan je er niet beter vanuit gaan dat bij een huis, ouder dan 20(?) jaar, sowieso een totale renovatie al snel aan de orde is, en het dus niet veel uitmaakt of een huis 20 of 100 jaar oud is? Renoveren moet je toch.
 

DubbleEagle

  • #4
Dit is toch een heel persoonlijke vraag denk ik, en afhankelijk van huis tot huis. Zeer moeilijk te veralgemenen?

Wij hebben zelf 4 jaar geleden een huis gekocht, bouwjaar 1977. Was perfect in orde, volledig instapklaar. We zetten nu elk jaar iets naar onze hand, maar dat is puur "luxe" en smaak, gezien niets echt verouderd is...

Het huis is dus bijna 40 jaar oud (jong), maar daar is niet echt veel van te merken... Je vind volgens mij evengoed een huis van 60 jaar waar enkel lichte renovatiewerken nodig zijn, als een huis van 20/30 jaar oud dat totaal afgeleefd werd...
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
En een huis dat 20 jaar gelden gebouwd is voldoet aan de bouweisen van die tijd, dus daar hoef je niks op aan te passen als je het zelf niet noodzakelijk vindt.
Een goede aankoopkeuring zegt ook wel wat.
Misschien een paar elektragroepen er bij en wat achterstallig onderhoud wegwerken en dan zou je er zo in moeten kunnen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Het is maar net wat je eisen zijn, en wat je van plan bent met het pand. Een pand van 100jaar is anders gebouwd dan van 20jaar. Beide voldoen standaard niet aan de huidige eisen aan comfort en energiezuinigheid.

Ik geef zelf de voorkeur aan een pand wat zo origineel mogelijk is. De ervaring leert dat latere veranderingen zelden verbeteringen zijn. Ik zou dat er allemaal weer uitslopen om een betere basis te krijgen.

De keus voor een nieuw huis wordt vooral bepaald of je het huis leuk vind. Er zullen nooit twee huizen volledig hetzelfde voldoen waardoor je de keus op basis van leeftijd gaat maken. Karakter, locatie, (uitbreidings)mogelijkheden zijn veel belangrijker.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Ik zou me niet te veel blindstaren op 1 leuk huisje, waar nog voor bijna 1,5 ton aan verbouwd moet worden.
Want neem maar van mij aan, dat als de aannemer zo maar een schatting heeft gemaakt nu, dat de uiteindelijke offerte duurder zal uitvallen.

En dat je daar de helft van kunt verdienen als je het zelf doet, is ook niet altijd waar, goede materialen zijn ook duur.

En zeker bij een monumentaal pand, zit je aan bepaalde regels vast om te verbouwen.

Veel mensen denken dat ze alles kunnen, ook die mensen die wel eens op televisie te zien zijn, bij help mijn man is klusser.
Daar duurt een verbouwing ook meerdere jaren, en kost het bijna een huwelijk.

Als je al zoveel geld hebt, en veeleisend bent, kun je beter voor een nieuwbouw gaan kijken.
Want voor een ton of 4,5 --5 ton kun je aardig iets neerzetten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
U hebt nu een aantal meningen, doe er uw voordeel mee.

Uw vraag gaat voorbij aan de opzet van dit forum, namelijk hulp bij huis, tuin en keuken klussen, vandaar dat ik hier een slotje op zet.
Hebt u gerichte klusvragen dan zien we u hier graag terug.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu