Pomp werkt niet goed na installatie zone verdeling

Anneleen84

  • #1
Afgelopen weekend zoneverdeling geïnstalleerd op de vloerverwarming.
Zeven groepen in twee zones verdeeld, een zone van twee en een zone van de resterende vijf. Pomp ook achter de zone verdeelkast geplaatst. Alles werkt afgelopen dagen goed, de thermostaat vraagt warmte,de thermische accuratoren gaan open en na twee minuten vertraging gaat de ketel aan en de pomp van de verdeler draaien. Is de temperatuur bereikt dan sluiten de accuratoren, de ketel en de pomp stoppen.
Tot vanochtend, de gewenste temperatuur is niet bereikt 18 graden ipv de ingestelde 20. De ketel draait gewoon de accuratoren staan open en de leidingen in huis zijn heet. Alleen er circuleert geen water door de vloerverwarming. De pomp is net zo heet als de leidingen alleen zijn de leidingen na de verdeler koud en is de pomp verdacht stil( draait niet).
Ik heb de pomp zonder verdeelkast op het net aangesloten en nog niets. Ik heb alles uit gezet, stekkers er uit gedaan en laten afkoelen. Vanmiddag bij thuiskomst stekker er weer in en nu draait de pomp weer prima.
Heeft iemand een idee wat er aan de hand was en hoe het in de toekomst te voorkomen is?

En nog een kleine andere vraag; moet er in huis altijd een radiator open staan zodat de ketel zijn warmte kwijt kan, als de vloerverdeler zijn Max heeft bereikt en de boel dichtgooit komt het warme water weer bij de ketel en deze stopt dan toch gewoon met stoken?

Ik hoop dat iemand de antwoorden heeft?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Ik raad je aan om de pomp niet via de zoneregelingskast te sturen, maar via een pompschakelaar.
De zoneregelingskast biedt wel de mogelijkheid om een pomp aan te sturen, maar dan wel een pomp met een beperkt vermogen.
Heb je een verdeler met een label-A pomp (Grundfos Alpha2 bijvoorbeeld), dan moet je die sowieso niet schakelen en altijd onder spanning laten staat.

Wanneer er ergens in het hele verwarmingscircuit nog een radiator open staat zal er weinig gebeuren en fungeert deze als bypass.
Als dat niet zo is, zou ik adviseren om een bypass-ventiel aan te brengen. Is er geen radiator open of bypass, dan zullen de meeste ketels in storing vallen.
 

Anneleen84

  • #3
Er zat een robot pom schakelaar tussen, deze liet de pomp draaien als de temp. In de aanvoerleiding boven de 35 graden kwam en liet de pomp elke week een half uur draaien tegen vast zitten.

Als ik de pompschakelaar blijf gebruiken staat de pomp nadat de accuratoren Zijn gesloten nog even tegen de dichte groepen aan te pompen omdat de leiding dan nog niet is afgekoeld, kan dit geen kwaad? De pomp is een grundfos als de stekker erin zit gaat ie aan.

Er zit trouwens een bypass op dus ik kan alle radiatoren gewoon dicht draaien?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Anneleen84 schreef:
...... staat de pomp nadat de accuratoren zijn gesloten nog even tegen de dichte groepen aan te pompen......
wat een onzin!! Gebruik gewoon die pompschakelaar.
Er zit trouwens een bypass op dus ik kan alle radiatoren gewoon dicht draaien?
Ligt er aan waar de bypass is gemonteerd
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu