Oude & nieuwe bedrading

Stekkertje

  • #1
Beste deskundigen,

Er is al veel over geschreven, maar ook na uren het internet afstruinen heb ik geen sluitend antwoord kunnen vinden.
Wie kan mij helpen?

In een huis uit 1962 is een deel van de bedrading ooit vernieuwd, maar vooral op de eerste en tweede etage bevindt zich nog groen/rode bedrading. Op zich niks mis mee, je zou kunnen zeggen dat het hele circuit aan de eisen voldoet, tenzij je aanpassingen en uitbreidingen wilt verrichten. Zodra je in een slaapkamer een stopcontact richting de plint wilt brengen zul je nieuwe draden moeten trekken van centraaldoos naar de nieuwe plek van de wcd. Dit zou je op zich met nieuw aangeschafte rood/groene draad kunnen doen, want je wilt in principe de oude rood/groen tot aan de centraaldoos niet koppelen aan een nieuw stuk blauw/bruin van centraaldoos naar wcd.

In het hele pand zit geen aarding, die we graag willen aanbrengen in alle ruimten.

Rondom het thema oude + nieuwe bedrading schrijft de een: "Oude kleuren mogen niet aan nieuwe kleuren worden gekoppeld", de ander: "Oude en nieuwe kleuren mogen zich niet gemengd in een buis bevinden". Beide aspecten lijken logisch.

Nu willen we dus ook graag aardedraden toevoegen in die circuits waar alles nog rood/groen is, en eventueel indien nodig (nu nog onbekend) ook een geel/groene draad toevoegen aan die groepen die nu al gebaseerd zijn op blauw/bruine draad.
Er bevinden zich wel op allerlei plekken geaarde wcd's binnen de blauw/bruine groepen, maar of daar ook een aardedraad naartoe loopt is nu nog onzeker. Vooral vanwege het blijkbaar afwezig zijn van enige aardaansluiting in de meterkast kan het zijn dat men de ge-gr draden gewoon heeft weggelaten.

Daarnaast moet er nogal wat aan de meterkast worden aangepast (van een centrale 500mA aardlek naar meerdere stuks, een hoofdschakelaar, nieuwe groepenkast, etc.).

Als ik het goed begrepen heb dient vooral per groep dezelfde kleurcode aangehouden te worden; er zouden dus wel verschillende kleuren per groep in de groepenkast mogen binnenkomen, dus dat je dan een paar groepen hebt met rood/groen/grijs en een paar met blauw/bruin/ge-gr. Klopt dat inderdaad, dat dat mag?

De opties die ik zie voor het toevoegen van de aarding:
- Valt het te doen een grijze aardedraad toe te voegen aan de bestaande rood/groene draden zonder deze te verwijderen, mits grijs draad nog te koop is en mits het erbij voegen van een derde draad te doen is? Ik zie wel rood en groen nog te koop, maar niet zo een-twee-drie grijze draad...
- Of beter alles eruit en drie van de nieuwe kleuren trekken?

Rood/groen lijkt ook over het algemeen duurder dan blauw/bruin, binnen hetzelfde merk (Donne). Kan ook een argument zijn om toch voor nieuwe kleuren te gaan.

Verdere vragen:
- Kunnen de bestaande bakelieten centraaldozen gewoon gebruikt blijven,
of zijn er goede redenen daar nieuwe blauwe voor te nemen?
- Weet iemand welk (sub)hoofdstuk in NEN1010 uitsluitsel kan geven over alle kwesties rondom de combi oude/nieuwe draad?
- Moeten de genoemde aanpassingen aan de meterkast worden gezien als een dusdanig ingrijpende renovatie dat alles aan de nieuwste eisen dient te voldoen,
dus overal (ook in een slaapkamer op zolder bijv.) aarding aanbrengen en wellicht overal (verplicht?) nieuwe kleuren gebruiken?
- Hier en daar zullen bepaalde leidingen komen te vervallen o.a. doordat een verlaagd plafond zal worden verwijderd, er zullen wat meer wcd's komen in de woonkamer en de stopcontacten in twee slaapkamers willen we verlagen. Zijn dit dusdanige aanpassingen dat er echt een noodzaak is de meterkast aan te passen aan de nieuwe eisen (zoals hoofdschakelaar en meerdere ALS), en overal aarding aan te brengen (hoe verstandig dat ook is)?
- Mag dan ondanks de eventuele toepasbaarheid van de nieuwste eisen, toch per groep gewerkt worden met of de oude of de nieuwe kleuren naar een nieuwe groepenkast toe?
- De oude draden gaan nu dus zo'n 52 jaar mee. Sommigen hebben het over een levensduur van 30 jaar; anderen over 100 jaar. Wat is waar? Verdient het aanbeveling sowieso vanwege mogelijke vertering van de kunststof mantel overal nieuw draad te nemen?
- Er bestaat blijkbaar (vrij duur) oranje 1,5mm2 draad (voor vooral rookmelders blijkbaar). Lijkt me handig voor de complexere schakeldradencircuits zodat de schakeldraden beter uit elkaar te houden zijn voor de kruis/hotel schakelingen. Aan te raden of te verwarrend voor de volgende klusser straks? En is dit er ook van goedkopere merken?

Uiteraard is het laten slaan van een aardpen ook nodig, alsmede het alsnog aarden van alle metalen delen in de badkamer (wordt nog een puzzel; is nooit eerder aangebracht). Gelukkig mag het aardecircuit in de natte ruimte tegenwoordig blijkbaar wel gekoppeld worden aan de grijze of ge-gr draad in de centraaldoos in die ruimte. Een eigen blanke aardedraad trekken van badkamer naar meterkast zou lastig zijn. Of valt dit toch te prefereren?

Alvast mijn dank voor jullie input! Excuses voor het lange verhaal!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Een draad in een met 2 draden gevulde buis er bij stoppen kan over een recht stuk van wellicht twee meter. Bij 1 bochtje of als er ook een schakeldraad zit wordt het al heel lastig.

Gewoon alles er uit en vervangen door nieuwe kleuren. Kan je daarna altijd nog uitbreiden.

Koop wel een goede kwaliteit draad die glad is en makkelijk trekt. Goedkoop spul heeft vaak een ruwere isolatie die lastig trekt.

Levensgevaarlijk om geaarde stopcontacten te hebben die niet geaard zijn. Dat is prio 1 om aan te pakken.

Ik zou in deze situatie contact zoeken met een erkende installateur in de buurt die je groepenkast gaat aanpassen en je de materialen wilt leveren en bereid is je van advies te voorzien over het deel dat je zelf gaat doen.
 

Stekkertje

  • #3
Thanks Frank,

voor je input zover!

Groeten, Paul
 

Handyman25

  • #4
Stekkertje ik zit met bijna dezelfde vragen en ben benieuwd of je afgelopen jaar wijzer bent geworden wat eisen zijn omtrent oude en nieuwe kleuren. Een sluitend antwoord met verwijzing naar normen lijkt onvindbaar. En ik ben ook benieuwd wanneer een meterkastvervanging eis is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu