Zelf zonnepanelen installeren, een paar issues

Hankezp

  • #1
Hallo,

ik ga zonnepanelen installeren op een platdak en de kabel wil ik graag via de ontluchting van de wc naar de meterkast leiden.

hoe wil ik dit doen?
de kabel in een flexibele leiding door de ontluchtingpijp (zonder afzuiging) trekken en dan vlak boven het gipsenplafond een gaatje in de kunstof buis boren en hier de flexibele leiding doorheen trekken.

vragen:
1. is bovenstaande oplossing ok of loop ik het risico op condens dat via het geboorde gat boven het plafond komt of is dit verwaarloosbaar (zal het zo goed mogelijk proberen af te dichten).

2. de bekabeling op het dak wil ik netjes wegwerken op het platte dak. ik ben voornemens om de bekabeling zoveel mogelijk in een slagvaste pvc buis weg te werken en om de meter op een baksteen te monteren, zodat het niet in het regenwater ligt. handig om dit zo te doen?

3. de panelen komen op een hoger gelegen dak, dus de pvc buis gaat ook nog langs een muur omlaag. hoe voorkom ik dat er condens/regenwater via de buis bij de omvormer komt? op enkele strategische plekken openingen maken?

4. het wordt een installatie van 1750 watt, dus ik laat een extra groepje bijzetten. wanneer moet er echt ook een extra aardlekschakelaar worden geplaatst?

heel veel dank voor jullie reacties!

gr.
Hankezp
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik ben meer van de fatsoenlijke doorvoer, condens ed kunnen altijd ergens gaan lekken.

slagvast pvc elke 40cm ondersteunen ander sgaat het doorhangen.

Kabel in buis werk je altijd met open bochten, voordat je door een doorvoer gaat ga je eerst naar beneden en dan omhoog door de doorvoer, water stroomt niet omhoog.

Een aardlek is verplicht als je aardcircuitweerstand hoger is dan 1,6ohm bij 16A.
Daaronder afhankelijk van de toepassing en manier van aansluiten
 

NicoM

  • #3
Hallo HAnkezp

Nog een kleine aanvulling:

Met zonne-energie is de aanbeveling om dit altijd op een aparte aardlek aan te sluiten.
Het minste ruimte neemt een aardlekautomaat in. (combinatie van aardlek en een groep)
Je systeem werkt dan gescheiden van de rest van je woning.

Verder probeer je de pv kabels zoveel mogelijk uit de zon te houden. Liefst dus aan de noordzijde van de pijp naar binnen toe.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu