Vervangen radiator blijft koud

Sake

  • #1
Dag klussers,

We hebben een radiator vervangen. Na hervullen en opstarten van de ketel bleef hij als enige koud. Na het laten ontsnappen van een luchtbel vlak voor de thermostaatkraan van de vervangen radiator werd hij warm. Bij eerdere vragen over dit onderwerp werd herhaaldelijk op lucht in het systeem gewezen, dus daar hebben we goed op gelet, ook bij de andere radiatoren.

Hiermee blijkt het probleem niet opgelost. Steeds bij het 's ochtends opstarten van de installatie blijft de nieuwe radiator steenkoud. Dat geldt ook voor het stukje aanvoerleiding dat uit de muur komt vóór de thermostaatkraan. We hebben drie verdiepingen, de nieuwe radiator staat op de tweede. Andere radiatoren op de tweede verdieping werken normaal en ook die op de begane grond en de derde verdieping.

Als ik beneden de radiatoren dichtdraai, wordt de koude radiator meteen heet, maar 'zelfstandig' weet hij kennelijk niet deel te nemen in het circuit. Er is nogal wat weggewerkt bij verbouwinkjes, maar ik meen dat de koude radiator een der eersten is direct na de verwarmingsketel. De vorige radiator op deze plaats vertoonde nooit deze problemen en we hebben dezelfde thermostaatkraan gebruikt. Die zit wel zo'n 50 cm boven de nieuwe radiator, maar dat zal toch niet uitmaken?

Heeft iemand van jullie enig idee wat hier speelt?
 

Sake

  • #2
Nog even: er zit geen voetventiel gemonteerd aan de retourleiding van de koud blijvende radiator.
Ik heb ook sterk de indruk dat ik slechts één andere radiator op de begane grond, die mogelijk de volgende is in het circuit na de koude, hoef dicht te draaien om een reactie te krijgen bij de koude radiator. Ik heb die benedenste radiator (die ook geen voetventiel heeft) nu half geopend en krijg warmte in de probleemradiator. Ik wil natuurlijk zonder gedoe alles open of dicht kunnen zetten, dus dit is voor mij nog geen definitieve oplossing.

Ik hoop dat dit meer helderheid verschaft.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #3
Op welke stand staat de cv pomp ingesteld ?
wat voor kraan zit gemonteerd op de "nieuwe radiator" ? graag een foto ervan.
 

Sake

  • #4



Mobel, mijn AWB THermomaster 3HR heeft een in drie standen instelbare pomp. Omdat het een combi-toestel is, zal de pomp ingesteld zijn op 1900 toeren (64 Watt) of 2200 (86 Watt), tenminste dat wil de handleiding.
Probleem is, dat de thuisgebruiker geen inzage heeft in die instellingen, die is alleen voor erkende installatie- en servicebedrijven.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Plaats eens een foto van het geheel.
Radiator met kraan etc.
Groeten b
 

Sake

  • #6



Okee Boudewijn, een overzichtje en de retourleiding.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #7
Als eerste zal een thermostaat kraan op deze hoogte nooit goed werken.
Warme lucht stijgt, en hun zit al in een warm hoekje. Dus zal nooit lekker reageren.
En je zal altijd lucht blijven houden in de leiding bij de radiator kraan, zoals het nu is gemaakt is niet erg slim.
Probeer eens te kijken wat de radiator doet zonder de thermostaat knop.
Groeten b
 

Sake

  • #8
Mooi, dat zou dus alvast een oorzaak kunnen zijn. We zaten nogal krap met de ruimte, vandaar deze wat vreemde oplossing. Maar hier is vast nog wel een aanpassing mogelijk, dus we kijken ernaar.

Nog meer ideeën, iemand?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #9
Ik zou om te beginnen thermostaatknop eraf halen , alle andere radiatoren dichtzetten en ketel aanzetten en flink laten doorstromen , dan heb je grote kans dat alle lucht verdwenen is . hoe is het aan de andere kant van de muur op de installatie geknoopt ?
 

Sake

  • #10
Mooie tip, Mobel - kunnen we zó proberen. De andere kant van de muur is mijzelf nu even niet bekend, maar is door een verstandige jongen gedaan, dus daar vertrouw ik wel op. Bovendien komen we daar niet zo makkelijk meer bij en die knop er af is eerst een stuk aantrekkelijker. Ik kom er op terug als mijn klusjesman geweest is.

Iedereen bedankt voor het meedenken en verdere ideeën welkom!
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #11
Verstandige jongen zeg je? :D :D :D
 

Sake

  • #12
Jazeker, de radiator die er eerst zat heeft jaren normaal gefunctioneerd. Als de leidingen achter de muur niet zouden deugen, dan had dat immers nooit gekund.
Lijkt mij... :?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #13
Bedoel eigenlijk meer de huidige aansluitingen, erg creatief gedaan.
Echt een sieraad in de badkamer. :lol: :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu