Zachtboard wanden aanpakken

Uzi-san

  • #1
Beste forumleden,

Sinds vandaag ben ik nieuw op het forum. Ik heb recent een huisje gekocht uit de jaren 30. Er moet veel aan gebeuren en heb zin om het aan te gaan pakken. Meteen loop ik al tegen wat zaken aan waarvan ik graag eens jullie mening over zou willen horen.

Op de bovenverdieping van de woning zijn er wanden van zachtboard geplaatst. Deze zijn niet stuucbaar en volgensmij ook brandgevaarlijk. Dus wil ik ze aan gaan pakken.
Een stukje wand heb ik verwijderd om te kijken hoe de wanden zijn opgebouw. Het board zit bevestigd tegen een rachelwerk van hout met 'hokjes' van ongeveer 30 bij 30 cm.
Wat is wijsheid?
1. Gipsplaten tegen het zachtboard aan schroeven. Goedkoop en weinig werk. Mijn vraag: draagt dit iets bij aan geluids- en warmte isolatie? Misschien omdat je werkt met 2 verschillende materialen en het geluid hierdoor geremd wordt.
2. Gipsplaten tegen het zachtboard aan schroeven maar van te voren pur in het rachelwerk spuiten. Gek idee misschien? :P
3. zachtboard verwijderen, isoleren met bijvoorbeeld steenwol en dan gipsplaten er voor. Dit lijkt me de juiste methode maar uiteraard ook een stuk duurder en arbeidsintensiever.

Waar zouden jullie zelf voor gaan?

Bedankt alvast!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Optie 3
En zachtboard is inderdaad zeer brandbaar, dus verwijderen.
 

Uzi-san

  • #3
Kan het zijn dat de brandbaarheid sterk wordt verminderd door het voorzetten van gipsplaten? Komt misschien wel lui over dit :P
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Voor de brandveiligheid hoeven de zachtboardplaten niet eerst verwijderd te worden. Gips erover is voldoende.

PUR erin spuiten heeft geen zin. Dit werkt niet voor de geluidsisolatie en vol krijg je het ook niet. Het zachtboard laten zitten werkt gunstig voor geluid, maar steen- of glaswol in de wand is nog beter.

Controleer ook of de wand zelf (het houten frame) sterk genoeg is.
 

Uzi-san

  • #5
Het houten frame is sterk genoeg, iedere regel is met minimaal 4 spijkers vast geslagen. Dus dat is mooi. Nog een vraagje ter bevestiging: scheelt glas- of steenwol heel veel qua geluid of gezien de moeite en kosten, lekker zo laten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik denk dat ik er wel wol tussen zou stoppen. Omdat het een kleine moeite is, en je er later niet meer bij kan.

Je hoeft maar aan één kant het zachtboard te verwijderen. Al mag ook alles weg uiteraard.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Idd aan 1 zijde zachtboard verwijderen en vullen met steenwol. Kun je ook mooi meteen loze leidingen en inbouwdozen plaatsen voor internet, coax, extra stopcontacten, audio etc. Afhankelijk van hoeveel wensen je hebt wordt het wel duurder.

En eventueel water en afvoer voor een wastafel op de slaapkamer (dan wel extra achterhout toepassen)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu