Stekkerdoos in keuken veilig?

Sparkle

  • #1
Beste iedereen,

Ik heb pas geleden een heel leuk (tijdelijk) huisje gehuurd, met een prachtige keuken.
Nu mist het alleen veel stopcontacten (het is een "moderne" keuken).
Ik ben zelf niet handig genoeg om extra contactpunten te maken en wil/mag ook niet gaan boren in de muren.
Op het moment staan al mijn elektrische apparaten in de rechterhoek, aangezien daar een stopcontact zit, waar ik een stekkerdoos op heb aangesloten.

Nu hoopte ik een stekkerdoos te kunnen kopen met een lange kabel, zodat ik van de ene hoek van de keuken naar de andere kan komen. Hierbij komt de kabel achter de wasbak+kraan langs, en eindigt in de linkerhoek. De stekkerdoos ligt dan zo'n 2 meter van de waterkraan vandaan, net achter het raam. Kan ik direct een leuke LED-strip aansluiten voor de kerst.

Nu vroeg ik me af of de kabel van een "gemiddelde" stekkerdoos genoeg waterdicht is om geen kortsluiting te veroorzaken bij spatwater.
Ik begrijp nog net dat de stroomkabel dubbel is geïsoleerd, met een buitenrubber en daarin 3 stroomdraden die ook beschermd zijn met rubber. Eventueel met een isolatielaag tussen de 2.

Is het een goede oplossing die ik aandraag, of is dit pure waanzin? Een andere optie is om in de bouwmarkt een buitenstopcontactdoos te halen.


Die zou toch sowieso waterdicht moeten zijn dacht ik.... Maar wel een stuk duurder, aangezien ik dan ook een verlengsnoer voor buitengebruik nodig zal hebben.

Ik hoor het graag, alvast heel hartelijk dank,
Rowan
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Als alleen het snoer langs de wasbak gaat en het gedeelte met de stopcontacten niet nat kan worden, dan hoef je geen spatwaterdichte uitvoering te nemen.

Als je zware toestellen, bvb. waterkoker, op een verlengsnoer wilt aansluiten, let dan op de maximale belastbaarheid van het verlengsnoer. Met een van 16 A ben je aan de veilige kant.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Jaaaaa vreselijk goed plan verlengsnoeren in een keuken.
Is het veilig? Nee.
 

Sparkle

  • #4
Ik begrijp dat het niet de beste oplossing is om een stekkerdoos in de keuken te leggen, daarom zoek ik ook de veiligste manier.
Maar laten we eerlijk zijn...
In de keuken zit in een inbouw koelkast-vriescombinatie en 2 stopcontacten voor alle overige apparatuur.
Wat zijn dan je opties, als je een verbod hebt op het boren in muren en kasten.

De stekkerdoos wil ik op de vensterbank leggen, dan kan er niet "per ongeluk" water inkomen mocht het aanrecht overspoelen.

Ik zal morgen eens gaan kijken naar de mogelijkheden, is er wellicht nog een andere optie dan een stekkerdoos?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Zolang er nog geen draadloze stroom is, zul je het hier mee moeten doen denk ik. :wink:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Als het enkele inbouw stopcontacten zijn kun je daar vrij eenvoudig dubbele (semi) inbouw stopcontacten van maken. Dan heb je iig al wat meer aansluit mogelijkheden. Plaats anders eens een fotootje van de situatie.
 

Sparkle

  • #7
Hierbij de situatieschets, ik heb hem even geupload:

niet beschikb.

Van het enkele stopcontact heb ik inderdaad een dubbele gemaakt, zoals te zien op foto 1.
Verder heb ik nu dus een verlengsnoertje lopen van rechtsachter, achter de kraan en wasbak langs, naar de linkerkant van de keuken. En dan wil ik de stekkerdoos i.p.v. die flesjes koffielikeur wegleggen, dan is de kans het kleinst dat er water in kan komen. Zien jullie nog andere opties?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu