E-huisinstallatie upgraden

Atmoz

  • #1
Raad gevraagd in volgende kwestie: in het huis van een neef zit een midden jaren 80 volledig vernieuwde E-installatie. Er zit zover ik weet een differentiaal schakelaar 0,5 Amp en eentje van 30 mA. Geen hoofdschakelaar. Bij een taxatie van het huis werd de opmerking gemaakt dat de 0,5 Amp ALS vervangen zou moeten worden door eentje van 300 mA AC/DC geschikt en die van 30 mA door eentje die ook AC/DC geschikt is. Ook zou de bestaande verdeler, zo eentje met smeltpatronen en groepsschakelaars van een omkasting moeten worden voorzien, deze hangt aan een muur boven aan de keldertrap. Mij wordt gevraagd om dit even in orde te maken. Zijn de eisen in de afgelopen decennia inderdaad zo aangepast dat bovenstaande aanpassingen vereist zijn om aan de normen te voldoen? De installatie is indertijd door E-leverancier volledig gekeurd en goed bevonden.

gr, Atmoz.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Officieel moet die kast voldoen aan de eisen die golden in 1980.

De aardleks zou ik wel vervangen, bij pulserende lekstromen gaan deze niet uit.
Ik zou echter beide vervangen voor 30mA, 500mA is nl niet meer toegestaan en 300mA geeft geen enkele bescherming bij aanraking.
 

Atmoz

  • #3
Moeten alle 500mA diff's vervangen worden? Volgens mij zitten er nogal wat in de huisinstallaties her en der.

Welke diffbeveiliging is aan te bevelen als vervanging? Ik vind een paar varianten: type A met een sinus en pulsstroom tekentje en type B met als extra symbool een gelijkstroomtekentje.
Ook zie ik nog steeds te koop het AC type, waar mogen deze dan nog worden toegepast?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Moeten alle 500mA diff's vervangen worden?
Nee. De installatie moet voldoen aan de eisen zoals toen hij werd aangelegd.

Dat het verstandig is ze te vervangen, is een ander verhaal. Hierbij mag je geen 500mA exemplaren meer plaatsen, omdat je nu aan de regels van 2014 moet voldoen.
 

Atmoz

  • #5
Nog een puntje uit het lijstje van opmerkingen over de installatie: Op een paar plaatsen zaten opbouwelementen (wcd,schakelaar) zonder montageplaat op meubelplaat gemonteerd. Volgens de taxateur moeten die montageplaten aangebracht worden ivm brandveiligheid.
Gisteren maar gedaan.
Op een plaats zat de schakelaar zo kort bij de lasdoos dat ik een stukje van de montageplaat moest afzagen. Had ik een mooi stukje om een brandproef te doen. Je kunt het al raden: laat zich gemakkelijk aansteken en blijft ook nog eens doorbranden na het wegnemen van de aansteker.
Hoezo brandveilig?
Wie kan hier iets over zeggen, met name het doel van de montageplaten?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Volgens mij hebben die montageplaten niets te maken met brand, maar met dubbele isolatie.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
En daarmee brandveiligheid( lekstroom door hout)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu