Insecten in dakontluchtingen

Handyman25

  • #1
Bij al dan niet ouderwetse "natuurlijke" ontluchtingen (loze pijpen door dak zonder ventilator) kunnen beesten eenvoudig via sleuven in de pijp komen merk ik. Fabrikanten voorzien die paddestoeletjes nooit van insectenwering. Is dit een bekend probleem en bestaan daar mogelijkheden voor? Zoals zelf gaas ertussen proppen of iets dergelijks? Of gaat dat gauw verstoppen? Bedankt.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heb je werkelijk iets of denk je het. Ik heb een aardig tijd met deze onderdelen te maken gehad en heb er nog nooit van gehoord.
 

Handyman25

  • #3
Beestjes die daardoor naar binnen komen bedoel je? Ik zal nog 's goed kijken maar als ik jou begrijp kunnen die daar in principe niet door binnenkomen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Tuurlijk daar kan van alles naar binnenkomen de gaten zijn groot genoeg. Beesies gaan naar binnen en blijven daar als het goed toeven is, dacht ik. Niet goed genoeg zoeken ze wat anders.
 

Handyman25

  • #5
Toch interessant te horen dat je het nog nooit tegengekomen bent. Op internet zie ik ook nergens een variant met insectendichting of iets dergelijks.

Het Bouwbesluit eist namelijk dat er geen openingen van 1cm of groter aanwezig zijn. Volgens mij voldoet geeneen doorvoer daaraan.

Bij open metselvoegen moet je officiëel immers ook insectenroosters toepassen (nieuwbouw).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik denk, via een openstootvoeg kom je wel in een aantrekkelijk zone van een woning. Isolatie het is er lekker warm en er zullen nog wel wat zaken zijn waarom een spouw wordt gebruikt. Die dingen die je in zo'n voeg duwt zijn denk ik door schade en schande ontwikkelt. Vogelschroten is ook zo'n ontwikkeling en volgens mij is de afstand tussen de spijltjes ook meer dan 1 cm.
Nogmaals ik ben het nog nooit tegen gekomen.
 

Handyman25

  • #7
Klopt maar na die spijltjes zijn ze nog niet binnen ;) De wetgeving spreekt over "uitwendige scheidingsconstructie".
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
De meeste insecten zoals bijen en wespen, zoeken kleine openingen die beschut zijn voor de weers invloeden.

Daarom zitten ze ook niet vaak in zo een open buis.

Ze kunnen er wel invliegen natuurlijk, net zoals er van alles wat kruipt er ook in kan kruipen.
Maar ik heb ook nog nooit gezien dat er een wespen nest of zoiets in een ontluchtings doorvoer zat.
Maar het zou natuurlijk wel kunnen.
Zeg nooit nooit. :wink:

Als je tegen wilt gaan, dat er insecten binnen komen, zijn er wel ventilatie roosters waar een gaas voor zit zodat er niets naar binnen kan vliegen/kruipen.
 

Handyman25

  • #9
Ok ventilatieroosters wel, maar dakdoorvoeren dus blijkbaar niet. Ik ben zelf onbekend met het wereldje van ventilatievoorzieningen dus ik zou het zelf niet weten, maar afgaande op jullie ervaring is het schijnbaar gebruikelijk dat de onder het "paddestoeltje" duimbrede openingen zitten (incl. nieuwbouw).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Insecten komen volgens mij nauwelijks op dit soort plaatsen. Aan de binnenkant zit er ook een rooster voor met openingen niet groter dan 1cm.

Je kan altijd in de buis zelf wat gaas stoppen als je er bang voor bent.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu