Kan dimbaar 5W LED lampje permanent op halve kracht?

Kabouwert

  • #1
Ik heb in een hoek van de kamer een inbouwspotje geplaatst met daarin een 5W LED lampje met GU10 fitting, kleurtemperatuur 2300K, volgens specificaties WEL dimbaar.

De kleur van het licht is prima (mooi warm) maar de lichtsterkte is veel te fel. Volgens de leverancier is de 'flame' lichtkleur van 2300K niet leverbaar in kleiner wattage (bv. 2,5 W). Het lampje is wel geschikt voor een dimmer. Maar zo'n dimmer is duur én bovendien hoeft het lampje slechts op ± halve kracht te branden - traploos dimmen is niet nodig.

VRAAG: is het mogelijk om op een veilige manier het lampje permanent tot op halve sterkte te dimmen, bijvoorbeeld door een vaste weerstand (?) tussen schakelaar en lampje te plaatsen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een weerstand gaat nogal heet worden , je kan experimenteren met een seriecondensator of 2 of meer lampjes in serie zetten.
 

Kabouwert

  • #3
Dank voor je reactie.

Heb op 't forum hier en op o.a. CircuitsOnline gezocht naar mogelijkheden om m.b.v. een condensator een 230V LED lampje te dimmen. Heb niks gevonden, maar dan kan ook zijn doordat ik die elektrotechnische materie niet beheers :-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu